Před časem jsem na internetu četla tuto básničku, moc se mi líbila a tak ji dám i vám k přečtení:

                                                             

                                                               Přišlo ptákům pozdravení, psal je starý špaček,

aby k moři pospíchali hned a bez vytáček.

Zima prý jde od severu, na cestu si hvízdá,

ledovými pruty plete kabáty a hnízda.

Jak to ptáci uslyšeli, po větru se dali,

čáp už v bílé kamizole krouží nad močály.

Vlaštovka si křídla chystá doma na přístěnku,

křepelka pět peněz v poli za prodanou pšenku.

 

Co je vlastně podzim? Podzim je přechod mezi létem a zimou. V nížinách začínají ranní mlhy,  na horách už jsou ranní mrazíky. A někde už také padal první sníh. 

 Před námi jsou tedy chladné dny a my  musíme chránit před zimou svoje ruce, krk i hlavu? A proč hlavu? Poněvadž všechna nachlazení jsou od prostydlé hlavy. A také něco na nohy, aby nožky nezábly.

Ráda bych vám nabídla hřejivé, jemné a lehounké módní doplňky pro chladné dny. Mám v nabídce nejen módní doplňky, ale dovoluji si vám nabídnout i ručně šitou bižuterii  jako jsou náramky, náhrdelníky, prstýnky a spoustu dalších drobností nezbytných pro ženy, slečny, dívky. Uvařte si dobrý čaj nebo kávu a prohlédněte si moji nabídku. Obrázky jsou proklikávací.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

 

Děkuji, že jste dočetli až sem. A tak vám přidám na konec jeden "zdravý" recept.

Zelný závin.

Potřebujeme: 300 gr hladké mouky, 1 vejce, 20 gr sádla, sůl, 1/8 vlažné vody, 5 kapek octa, 50 gr másla, .1 malá hlávka zelí, 100 gr sádla, 100gr cukru, sůl a pepř.

Připravíme nejdříve náplň: Hlávku zelí drobně nakrouháme nebo nakrájíme, dáme do kastrolu ve kterém jsme rozpustili sádlo se špetkou pepře, a přidáme krystal. cukr. Dusíme tak dlouho, až se vydusí všechna voda a zelí dostane zlatavou barvu. Nechat vychladnout. 

Těsto: Z mouky, vajec, sádla, soli a vlažné vody s trochou octa vypracujeme těsto na tažený závin. Necháme odpočinout. těsto vytáhneme, pokropíme máslem, polovinu těsta potřeme dušeným zelím, stočíme, dáme na plech. znovu pomastíme a pečeme cca 20 minut. (každá domácnost má jinou troubu, já to mám v el. troubě za 20 ´). Upečené pocukrovat a nakrájíme řezy.

Dobrou chuť.