Začínáme s cardmakingem

Člověk se na počátku svého tvoření potýká velmi často s nedostatkem materiálu. Prohledává e-shopy  na internetu a touží mít všechny ty věci doma. Později, jak nachází svůj styl a zkouší nové techniky, zjišťuje, že není vždy nutné nakupovat poslední kolekce papírů a nejnovější scrapbookové materiály. I my, co tvoříme o něco déle, ještě stále se zatajeným dechem objevujeme, co „normálního“ a „obyčejného“ můžeme využít na svých projektech. Při úklidu domovů prohlížíme drobnosti a přemýšlíme, jestli by se nám mohly někdy hodit...

 

Co dům dá: Poklady z galanterie

Hodně z nás schovává nepoužité či odpárané knoflíky, zipy, schraňujeme stuhy z dárků a kytic, je nám líto vyhodit zbytky látek a přízí... Takovéto poklady mohou dojít ke zhodnocení i na blahopřání. Jako téma se přímo nabízí šití či podobné ruční práce, ale materiál lze využít i pro mnoho dalších témat (dětské, narozeninové, pánské...) a neomezuje nás ani stylově.

Nemusíte umět ani šít na stroji, ani háčkovat nebo vyšívat, a přesto můžete takovéto materiály s úspěchem začlenit do svého projektu.

Seskupením více předmětů vytvoříte dominantní ozdobu, borduru či orámování:

image image image

Zdroj: cherry nelson designs, maya road, bhg

 

Drobnostmi doplníte dekoraci z jiného materiálu:

image image

Zdroj: studiocalico, mayaroad

 

Drobné postřehy na závěr: Nezapomeňme ani na detaily - přišívané knoflíky vypovídají o lepším pochopení materiálu než knoflíky přilepené.

image image

Zdroj: danielle-therese, vanda guess

 

A nit uvázaná do mašličky dokáže plochu knoflíku jemně oživit:

image image

Zdroj: taysrocha, Ilonak2


Vyhledaly jsme pro vás i další blahopřání, která zdobí mj. i galanterní zboží - použity byly nejen obvyklé stuhy a knoflíky, ale i špedlíky, zipy, odstřižky látek, příze, různé zbytky metráže aj.

Fotogalerie. Zdroje jsou uvedeny v názvech fotografií anebo přímo na fotografiích.

Těšíme se, že tuto galerii obohatíte svými ispirativními ukázkami, které můžete posílat - bez časového omezení - na adresu profilu JAK NA TO.

.................................................................................................................................................................................................................................

 


image

Pro vás, které rády soutěžíte, máme první výzvu:

BLAHOPŘÁNÍ S GALANTERNÍM MATERIÁLEM.

 

Zadání soutěže: Na papírovém blahopřání musí být použity alespoň 4 různé druhy galanterních materiálů např. přezka, odstřižky látek, špedlíky s ozdobnou hlavičkou, kanýrek (další příklady najdete ve fotogalerii). Může jich být samozřejmě i více než čtyři.

Téma, barevnost ani jiná omezení nejsou dána, každá autorka si je volí podle svého záměru.

Na fotografie blahopřání se těšíme do 18.5.2014 na adrese profilu JNT. K fotografiím uveďte též použité materiály a pro zajímavost též, které z nich jste čerpaly z domácích zásob.

Tato soutěž je otevřená též dětským výtvorům. Pokud se sejdou alespoň 3 dětská přání, proběhne hlasování i v dětské kategorii. Autor/ka vítězného dětského přáníčka dostane balíček s materiálem pro další tvorbu a ostatní děti o něco menší balíčky. jestliže bude účast nižší, hlasování neproběhne, ale na odměnu se děti mohou těšit tak jako tak.


Abychom měly dostatek času na přípravu ukázek a pracovních návodů, bude tato soutěž vedena ve dvou liních. Vítězka tohoto kola zvolí další zajímavý materiál nebo techniku a uspořádá třetí kolo. Sudá kola otevře příští měsíc Margotkab-materiál, která už techniku vybrala a chystá si k ní ukázky. Na vyhledávání pracovních návodů a ukázek budeme s vítězkami měsíc předem spolupracovat a  umístíme je na tomto profilu do kategorie Materiály a techniky.