Naučila ses nahodit pleteninu, plést hladce, obrace nějak pořád klouže z jehlice, ještě ti to pořádně nejde. Jenže už by ses ráda do něčeho jednoduchého pustila. Co takhle vlastnoručně pletené bačkorky? Potřebuješ přízi, jehlice a umět plést hladce a rovně.... což máš zvládnuto .... a knoflíky. To ti stačí, aby sis vlastnoručně udělala skvělé bačkorky.

Jak na to:

Vydáš se do textilní galanterie. Z hromady nabízených přízí vybereš nějakou silnější. V tvé oblíbené barvě. Pokud tě zaujme tenká, klidně můžeš plést z dvojité. Nebo koukni k babičce do skříně, pro začátek tam jistě najdeš zbytky klubíček. Jehlice máš doma? Jestli ne, podívej se na etiketu na klubku, tam je většinou napsáno, jakou tloušťku jehlic bys měla použít. Kup teda i ty jehlice.

Máme tedy nachystané:

klubíčka

jehlice

knoflíky

jehlu na sešití

háček na zatažení konců příze

krejčovský metr

Nadešel pletací den. Uvař si čajík, kafíčko, vínečko bych pro začátek vypustila, přece jen budeš potřebovat větší soustředění. Pusť si hudbu a děti pošli nejlépe na víkend k babičce. Babička bude nadšená, děti se vyblbnou a ty budeš potřebovat klid na pletení.

Manžela pošli na fotbal, hokej či do hospody, bude rád. Jeho rady typu nevypíchni mi oko, proč u toho vystrkuješ jazyk, či kdybys radši upekla bábovku, to nepotřebuješ poslouchat. 

Jdeme na to. Změř si nožku. To znamená, změř si délku chodidla krejčovským metrem. Že ho nemáš? Nevadí, vezmi špagátek, ustřihni podle délky chodidla a pak přilož k synovu pravítku a máš správnou délku. Anebo obkresli chodidlo na papír.

Stejně tak si změř vzdálenost od jednoho kotníku k druhému, na jedné noze :-).  Můžeš si pak rozměry nanést na papír a vystřihnout obdélník - tvou budoucí bačkorku.

Velmi důležité je spočítat, na kolik oček začneš plést bačkorku. Nahodíš si 10-20 oček a upleteš několik cm hladce. Potom dílko změříš, šířku, výšku a pomocí jednoduché trojčlenky vypočítáš, na kolik oček začít.

Výpočet počtu ok budoucí bačkorky:

Jejda, připletl se nějaký manželův výpočet....

Tady je ten správný:

 

 

Matematika je za tebou a už můžeš plést. Nahodíš takový počet ok, jak sis vypočítala. V tomto případě počet ok zaokrouhlíš.

Pak už jen pleteš hladce a hladce a hladce, porovnáváš se střihem, či jen měříš a až máš hotovou délku chodidla, je skoro hotové i tvoje dílko.  Teda půlka dílka. Uzavřeš oka, zapošiješ přízi.

Poté nahodíš stejný počet ok a upleteš druhý obdélník na druhou bačkorku.

Uzavřeš oka, zapošiješ přízi.

Vzadu na patě obdélník sešiješ.

Pleteninu přiložíš na chodidlo, sešitou část na patu a špendlíkem si vepředu poznačíš, kam přijde knoflík. Můžeš použít mašli místo knoflíku.

Tradáááá, hotovo!

Bezva, žejo, a že se hned pustíš do dalších, pro děti, maminku, kamarádku!

Anebo si je objednej u mě.

D.FELIX vám přeje veselé pletení!!