Zajímavá tradice výnášení Moreny a tvoření leteček

Kdy: Smrtná neděle - pátá neděle před Velikonocemi

Kdy v r. 2017: 12.března

Jiný název: Morana,  výnášení smrti, Vítání jara, Vynášení Mařeny

Jak slavit: Vyrobit postavu, odnést k řece (potoku), zapálit, hodit do vody a utéci, aby nás nestáhla s sebou.

Postavu nesly dívky po celé vsi, chlapci na ní házeli klacky a kameny. Poté došly k vodě, kam postavu hodily zapálenou. Zpět přinesla děvčata do vsi "letečko" (také máječka) - zelenou větvičku, ozdobená mašlemi, vajíčky, papírovými ozdobami (holubičky), kde barevností převažovala červená jako symbolika krve a nového života. Dívky letečko držely v ruce a obešly tak celou ves, čím do vsi přinesly jaro a nový život do chalup. Někdy místo větvičky nosily dívky malou panenku např. s červenými korálky.

zdroj obrázku: http://drbnik.cz/casopis/new4/index.php/2004/0304

Proč se slavilo dříve:Věřilo se, že postava je symbol zimy a spolu s ní se do vody zima hodí, nebo také, že se ze vsi vynese vše špatné, včetně chladného počasí. Letečko pak přinese jen to dobré a nové.

Proč slavit dnes: Jednoduchá tradice, s jednoduchou symbolikou. S její přípravou pomůže celá rodina a při její realizaci stačí procházka. Je podle mě důležité držet tradice, protože se tak podepisujeme pod historii našich předků a můžeme skrze ně zažívat nové pocity. Děti díky tradicím lépe pochopí chod přírody a dozví se nové věci.