Tak tahle už to má za sebou..., honilo se mi hlavou, když jsem se podíval na zuboženou lampu. Zohýbané tyčky a podstava, stínidlo plné promáčklin a odřenin, chrom zašlý a rezavý.
 
 
 
 
Nenechal jsem se odradit žalostným stavem a rozhodl jsem se, že tuto ikonickou československou lampičku zachráním a znovu z ní udělám krásný kousek, který bude moct po mnoho dalších dekád dělat radost. A tak práce na lampičce započala.
 
Jako první bylo potřeba lampičku rozebrat do posledního šroubku. Chtělo to trochu hrubé síly, dostat zohýbané díly ze zarezlých závitů. Po rozebrání následovalo jemné a pečlivé vyrovnání všech promáčklin na stínidle a na podstavě. Rovnání plechů završilo zkázu už tak poškozeného původního oranžového lakování lampičky. Lak jsem tedy kompletně zbrousil až na čistý kov a oba díly připravil na lak nový.
 
 
Když už jsem měl lampičku v takto surovém stavu, přemýšlel jsem, jak ji ozvláštnit. Nechtěl jsem nějaký obyčejný jednobarevný lak a tak jsem se rozhodl vyzkoušet metodu lití barev, a to v černobílé barevné kombinaci.
 
 
Mezitím, než barva proschla jsem ještě zbavil rzi chromové části a vyleštil je do vysokého lesku. Poté už zbývalo jen vše složit zpátky dohromady a lampě vyrobit novou elektroinstalaci s barevně sladěným černobílým textilním kabelem.
 
 
A tady můžete vidět lampičku ve zbrusu novém černobílém kabátu :)
 

 
 
 
 
Děkuji za shlednutí mého článku.
 
S přáním hezkého dne,
 
                                              Míra a Kdysi svítidla