"Řekni mi něco o sobě Anna."
"To skutečně nestojí za řeč paní Cadbury ... ale pokud smím říct, co si o sobě představuji, to byste považovali za mnohem zajímavější!"

Jsou Vám tato slova povědomé? Ti z vás, kteří alespoň jednou viděli či četli příběh o "zrzce" jménem Anna Shirleyová si určitě vzpomenou na mnohé podobné a duchaplné Anniny výroky.
Anna chodila s hlavou v oblacích, byla velmi romantická, dobrosrdečná, pracovitá, ale i tvrdohlavá a výbušná. Její vyprávění nemělo konce. I tím si získala srdce mnoha dívek a žen po celém světě.

Už pár týdnů jí mám plnou hlavu. Ani nevím, jak mi sešla na um.
Zřejmě to zařídil osud, či náhoda ...

S blížícím se jarem jsem zatoužila po barvách. Vybrala jsem pár veselých odstínů, které naši nabídku výrobků oživili a rozveselili. A zástěrky v těchto barvách nesměli chybět.

"Ze zkušenosti vím, že si lze téměř vždy zpříjemnit život, pokud se pevně rozhodnete, že si ho chcete zpříjemnit"
Další krásný Annin výrok je důkazem toho, že měla pravdu.

Já jsem si svůj život opět zpříjemnila, protože jsem se tak rozhodla. A věřím, že ho zpříjemním i Vám. Protože tentokrát jsem si umínila, že naše nové, krásné, barevné zástěrky Vám představím svýma očima. Tak, jak je vidím já a jak by je jistě chtěla vidět i Anna.

Záleželo mi na tom, aby byl výsledek dokonalý. A tak jsem se rozhodla tento projekt nepodcenit. Už od začátku jsem měla jasno ve dvou věcech.

První: chtěla jsem nafotit zástěrky s modelkou, tak aby jim vdechla duši a výrobky tak mohli vyprávět svůj vlastní příběh.
Druhá: přesně jsem věděla, koho na focení oslovím. O tom jsem ani na chvíli nepochybovala. Dokonce mám pocit, že jsem si tento projekt vymyslela i proto, abych ji mohla poznat osobně ...

Toužila jsem po spolupráci s fotografkou, jejíž práci už dlouho obdivuji. Jaksi jsem věřila tomu, že ona bude ta správná osoba, kterou potřebuji.
Oslovila jsem tedy fotografku Mirku Brieškovú , která je známá pod uměleckým jménem Mirabella Bress .

Téměř okamžitě se nadchla pro projekt a ještě ten den vypsala konkurz na modelku podle mých požadavků. Bylo vzrušující sledovat zájem dívek o focení a vybírat si z nich.
Nakonec jsme vybrali modelku, která splňovala naše požadavky.

Teprve tehdy mi začalo docházet, co všechno je třeba zařídit, promyslet.
Cloumaly mnou různé pocity: panika, vzrušení, strach, radost ...
Ale pod tlakem vím zabrat a dát ze sebe maximum.
A tak se zrodil nápad s příběhem o Anně Shirleyovej.

Všechno začínalo být skutečné. Abychom se alespoň náznakem přiblížili době, v níž Anna žila, ve spolupráci s mou kolegyní Deniskou jsme navrhli ještě dvě sukně. Deniska měla na starosti střih a výrobu, neboť v tomto směru je odborník.

Snad největším nepřítelem bylo počasí. Venku -15 ° C, zima a po jaru ani náznak. My jsme přece chtěli jarní focení! V den D se na nás ale sluníčko "usmívalo" a mrazy nebyly až tak silné.

Zde bych chtěla poděkovat naší skvělé modelce Meggy za to, že byla statečná a ochotně pózovala i když se třásla zimou. Všechny jsme si od začátku skvěle rozuměli a během focení vládla neskutečně dobrá nálada.

                 

Mirka udělala spoustu krásných záběrů.

A teď ať se líbí:
Představuji Vám kolekci barevných zástěr "Ze Zeleného domu."

1. Klasika. Přírodní barva lnu, která neomrzí. Zde mi napadá Annino vysvětlení, proč se přestala modlit:
"Paní Thomasová mi řekla, že Bůh mi schválně dal zrzavé vlasy a od tehdy jsem o něj velmi nedbala. A večer jsem i tak příliš unavená, abych si dělala starosti s modlením. "

2. Šedá romantika. Šedá barva sice není moc veselá, ale mnozí ji mají rádi i proto, že se dá úžasně kombinovat s jinými barvami. Naše Anna byla nesmírně romantická, i když to nechtěla připustit. Já jsem pro šedou barvu zástěrky vybrala takovou atmosféru.

3. Anna měla hned od prvního dne ve škole svého obdivovatele. Jmenoval se Gilbert a protože si ho nevšímala, chtěl si její pozornost získat tím, že ji nazval "zrzkou" a "mrkví." Tak se začal jejich příběh lásky. Já vidím Annu i takto. Mrkev samozřejmě nesměla chybět.

4. Už jsem zmiňovala, že Anna byla pracovitá a pilná. Naučila se vše, co si umínila. Byla vynikající učitelkou, ale i matkou a manželkou. Jako mnohé z nás. Nostalgická modrá.

5. Sérii barevných zástěr skončím jednou z Anniných motlitieb ...
"Prosím Tě, dej abych zůstala v Zeleném domě a abych byla pěkná, když vyrostu.
Zůstávám s úctou, Anna Shirleyová ... "

Z Anny skutečně vyrostla krásná, mladá žena. Zasněná, romantická růžová ...

Každá z Vás si může sama vybrat, která z barev Vás nejvíce vystihuje a může tak pokračovat ve svém vlastním příběhu ...