Zdravím všechny na Fléru,

rozhodla jsem se, a doufám, že mě i přes nedostatek času neopusí odhodlání, podělit se s vámi o recepty, které mám vyzkoušené, jsou chutné a především zdravé. Zdravé, hmm, co to vlastně znamená? Zjišťuji, čím dál více, že každý má pro tento pojem jinou definici a někdy se i zásadně liší. Pro mě to znamená především jídlo čerstvé, vegetariánské, a zde jsme u těch diametrálních odlišností :-), a s láskou připravené. Věřte či ne, ale vědomí kuchaře se promítá do jídla, které uvařil a má vliv na ostatní. Možná v příštích příspěvcích o tom všem zkusím napsat více, jelikož to stojí za diskuzi, ale teď k tomu, o čem to tu vlastně bude - recept. Jelikož naše farma Krišnův dvůr má svůj vlastní kamenný mlýn, kde meleme i, mimo jiné, naše vlastnoručně vypěstované obilí, myslím, že recept na celozrnné placky je příhodný :-). 

Recept na čapatí neboli celozrnné placky pochází z Indie, resp. z tradiční védské kultury a je to asi nejzdravější pečivo, co znám. Ještě dodávám, že mouka je pouze Krišnodvorská, https://www.fler.cz/zbozi/psenicna-celozrnna-mouka-na-mlynu-mleta-hladka-4879316,  z jiné bude vše fungovat asi trochu jinak. 

Č   A   P   A   T   Í     (recept na cca 14 větších placek)

300 ml polohrubé mouky

300 ml hladké mouky

1 čajová lžička soli

voda (cca 300 ml)

 

Smíchejte mouku a sůl a postupně přidávejte vodu, až vznikne pevné těsto (viz foto). Dobře ho propracujte. Těsto by se nemělo lepit, ale ani být příliš tuhé. Nechte ho odpočinout, přikryté, aby neokoralo, cca půl hodiny.

Vyválené těsto

Poté těsto vyjměte z misky (pokud je přilepené, trochu, ale opravdu jen trochu ho pomoučete), rozdělte na dvě půlky, ze kterých vyválíte dva válečky a ty rozdělíte na malé kousky. V této fázi nemoučete pracovní desku, jinak se vám bude těsto drolit.

Z malých kousků krouživým pohybem ruky vyválejte kuličky. Ty již můžete skládat na pomoučený stůl, aby se nelepily. 

Každou kuličku rozválejte na placku. Zde je důležité válet ve velkém množství mouky. Při válení placku otáčejte a znovu sypejte moukou. Zkrátka těsto se nesmí lepit na desku. 

Rozehřejte si v ideálním případě plochou panev nebo stačí i litinová plotýnka. Placičku po obou stranách lehce opečte, jen do chvíle, kdy se začnou tvořit světle hnědá oka, cca z každé strany 30 vteřin (záleží jak máte pánev rozehřátou, ale pokud je budete "sušit" na pánvi příliš dlouho, budou tvrdé). Obracejte kleštěma nebo něčím, čím placku nepoškodíte.

A teď přijde to nejlepší :-). Opečenou placku dejte na nejsilnější plamen hořáku, který máte. Placka se začne nafukovat. Po asi dvou, třech vteřinách ji pomocí kleští otočte druhou stranou na plamen. Po dalších dvou, třech vteřinách sundejte a dejte placku do předem připravené misky. Potřete z jedné strany máslem a přikryjte, aby nevystydla.  A další placka.....

Z počátku se Vám placky nemusí úplně dařit. Při válení se vám budou lepit nebo nebudou chtít být kulaté, moc je opečete a budou tvrdé nebo se Vám nenafouknou. Ale věřte mi, po pár pokusech budete mistrem na čapátí. A to úsilí stojí za to, protože čapátí jsou neodolatelné. Přeji těm, kteří se nenechají odradit a zkusí to, hodně štěstí.

 

Za farmu Krišnův dvůr Kalavatí.