Přináším vám návod na jednoduchou kytičku, kterou zvládne i úplný začátečník. Návody na podobné (ale i mnohem složitější) kytičky naleznete v knize mé dcery "Květiny a stromečky z korálků", kterou mám i v mé nabídce.

Na zlatý déšť budete ptřebovat: aspoň trochu šikovné ručičky, spoustu trpělivosti, trochu žlutého rokajlu, drátek (dobrý a levný je včelařský, který se běžně prodává v železářství), silnější drát na stonek, přízi na omotání stonku, plastovou krabičku, štípací kleště.

Do misky vsypeme korálky, odmotáme kus drátku (cívku raději zajistíme proti dalšímu odmotávání).

Drátek uchopíme několik centimetrů od konce a volným koncem téměř vodorovně "hrabeme" do krabičky s korálky - samy se nám navlékají.

Takto navlečeme korálky třeba na několik kvítků najednou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oddělíme korálky na jeden okvětní lísteček a přesuneme na konec drátku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drátek s korálky přehneme, korálky přidržíme pevně u sebe a těsně pod nimi oba konce drátku asi třikrát pevně zakroutíme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oddělíme další část korálků na druhý okvětní lístek, přisuneme k prvnímu a opět konce zakroutíme - tak, aby byly lístky co nejblíž u sebe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za druhým lístkem můžeme udělat z drátku pomocnou "nožičku", která nám zajistí, že bude kvítek lépe držet tvar a pevněji se uchytí na stonek. Odměříme kousek drátku, přehneme a zakroutíme až ke druhému lístku.

Tuto část ale můžeme vynechat a hned za druhým lístkem pokračovat třetím.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dokončíme další dva okvětní lístky - stejně jako jsme udělali první dva - a drátek odštípneme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Všechny lístky stočíme k sobě a drátky pod nimi zakroutíme dohromady.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvítek vytvarujeme do potřebného tvaru. Pokud chceme mít na větvičce i poupátka, uděláme pouze dva okvětní lístky a ty opatrně stočíme.

Stejně si připravíme potřebný počet kvítků.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vezmeme si drát určený na stonek a na jeho vrchol připevníme přízi tak, že si jednou rukou přidržíme volný konec "v protisměru" a upevníme ho několika otočkami přízí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přiložíme první kvítek a pevně omotáváme - pěkně jednu otočku přízí za druhou.

Stejně tak přidáváme a omotáváme i ostatní kvítky. Na konci stonku přízi pevně přivážeme, odstřihneme a můžeme zajistit ještě kapičkou lepidla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přeji příjemné tvořeníčko a hlavně brzký příchod jara!