Způsoby určování velikosti prstu- prstenu

 

Číslo určující velikost prstenu se rovná obvodu prstu v milimetrech, takže je to zdánlivě úplně jednoduché. Pokud ovšem kolem prstu obtočíte provázek, změříte ho a myslíte si, že máte vyhráno, zpravidla je opak pravdou. Jak tedy na to...

Pokud je prsten určen přímo pro Vás, nejspolehlivější je, zajít do zlatnictví a nechat si příslušný prst přeměřit. Pokud Vám vychází velikost „něco mezi", je dobré to uvést. Například 55+ , nebo 56- , nebo 55,5. Dávejte pozor jen na to, aby zrovna nebylo velké vedro a není také dobré absolvovat předtím bujarou pitku- v takových případech totiž prsty dost natékají.

 

Budete-li si raději chtít poradit sami, zkuste metodu s obtočením prstu, ale nezapomeňte počítat s tím, že prsten musíte přetáhnout přes kloub a kov bude navíc pevně držet tvar. Osvědčil se například proužek papíru, nebo krejčovský metr- provázek je moc tenký a měkký.

 

O něco spolehlivější může být změření vnitřního průměru jiného prstene- kroužku, který Vám sedí (klidně můžete přeměřit kroužek na klíče apod.). Podmínkou je, že musí být kulatý a měření co nejpřesnější (ideálně posuvným měřítkem "šuplerou"). Rozdíly v průměru jsou totiž minimální, např. velikost 53=16,9mm, 54=17,2mm a 55=17,6mm.

 

A ještě jedno pravidlo- u tenkých prstenů stačí velikost o něco menší u širokých je dobré naopak trochu přidat. Zaoblená vnitřní hrana prstenu napomáhá pohodlnějšímu nasazování i nošení.

 

Obecně platí že dívky se štíhlými prsty mají prsteníček o velikosti cca 49-52, nejběžnější velikost je 53-55 (někdy se tomu také říká univerzální velikost). Větší velikosti mívají dívky silnější, urostlé, nebo starší ženy. Prostředníček bývá přibližně o 2-3 čísla větší. Rozměr prstů jedné ruky se může od druhé lišit o dvě, výjimečně i o tři čísla. Takže platí, vždy měřit prst, na který je šperk určený.

 

 

profesionální měřidla
Přeji hodně zdaru :-) !