ZRCADLENÍ...... to je téma nové virtuální výstavy Malířského klubu. Téma krásné a inspirativní..... a  nemohu si nejdříve nevzpomenout na dvě slavná zrcadla ve výtvarném umění - zavzpomínejte se mnou!

Vzpomněli?  Nevzpomněli?  Prozradím "zapomnětkům" velmi ráda! Jsou na obrazech s důmyslně promyšlenou kompozicí.

 

Tak první - SVATBA  MANŽELŮ  ARNOLFINIOVÝCH z roku 1434, autorem Jan van Eyck

Bohatý italský kupec z Brugg bere do své dlaně ruku manželky jako výraz uzavření sňatku a v zrcadle stojící dvě postavy jsou svědci uzavření sňatku. Že je jeden z nich sám malíř není pochyb, neboť nad zrcadlem na stěně je latinský nápis "Jan van Eyck zde byl  1434". Celá scéna je umístěna do ložnice, nechybí pes jako symbol věrnosti a i domácí pantofle obou manželů na obraze najdeme. Žena na obraze není těhotná, to jen předvádí své bohatě nařasené roucho, které bylo v té době vrcholem módy. (Jiné výklady obrazu však říkají, že se o svatbu nejedná.)

 

Druhé - LAS MENINAS neboli  DVORNÍ DÁMY z roku 1656, autorem Diego Velázquez

Sám malíř Velázquez stojí se štětci a paletou vlevo před velikým plátnem, na které portrétuje španělského krále a královnu - ti stojí tam, kde pozorovatel obrazu, a jejich jemný odraz je v zrcadle  v pozadí. Přišla se na ně zrovna podívat jejich pětiletá dcera, je obklopena dvěma dvorními dámami. Malé páže  škádlí nohou spícího psa, za ním stojí nehezká "trpaslice" - o to víc vyniká krása malé princezny. Jeptiška rozmlouvá s knězem a v průhledu dveří je vidět královský komoří. Je to neobyčejně originální portrét Vélazqueze, králova dvorního malíře - však za své služby byl Velázquez vyznamenán křížem Řádu sv. Jakuba a dokonce si ho mohl dodatečně na tento obraz na svůj tmavý plášť přimalovat.

 

A jak jsme "zrcadlili" my?

 

... portrét Lenky sedící před zrcadlem...

e-zaba

 

...tím ale náš zájem o skutečná zrcadla končí, víc nás zajímají zrcadla v přírodě - všechny možné vodní hladiny -  odráží se v nich obloha, skály, stromy, západy i východy slunce či plachty lodí...

voku

voku

Pančí

borovanská

Angel Cat

Pančí

originální razítka

 

Matejdova

888

Tomáš Holub

 

...nejen v přírodě, i ve městech se nacházejí ta obrovská "vodní" zrcadla...

Kaprálová Milena

Melvys

Melvys

 

...a ještě na jedno zrcadlení jsme si vzpomněli...autorka k němu napsala: Námětem je zrcadlení v duši, hledání té božské jiskry, která tam někde, za všemi zmatky a myšlenkami, je. A možná, je to taky jenom odraz ...

design78

... a ještě jedno zrcadlení v duši - zrcadlení hněvu

marmizen

 

           Téma "zrcadlení" jsme zdaleka nevyčerpali - co zrcadlení na vyleštěné kachličkové podlaze nebo vyleštěné kapotě automobilu, zrcadlení ve výlohách obchodů, zrcadlení ve sklech slunečních brýlí,...nádherné téma a možná, že se k němu ještě někdy vrátíme. Jinak začínáme přemýšlet o tématu novém a pokud se vám naše výstava bude líbit, bude to dobrý impuls k práci na nové virtuální výstavě.

  Děkujeme za zhlédnutí naší výstavy!!!