Vítězka červencové  soutěže Azareth vybrala na srpen téma : ZŘÍCENINY  s barevnou paletkou šedá ( stříbrná ) a zelená.

                          

                                                                                        ZŘÍCENINY

Terezka k novému tématu napsala : Léto pro mě znamená výlety, nejraději výlety po Čechách, v hlubokých lesích, kde na vás každou chvíli vykoukne zajímavá skála, zámek, hrad, nebo tajuplná zřícenina. Pojďme se jimi inspirovat i při tvoření. Pokud budete mít náladu a vyfotíte výrobek přímo někde na výletě s přidáním zajímavého tipu, tím lépe ;) Mě letos třeba zaujala zřícenina Zvířetice nedaleko Mladé Boleslavi.

image

************************************************************************************************************

Zřícenina neboli ruina je zbytek kdysi kompletní lidské stavby. Jde o zchátralý zbytek stavby, která byla často poničená v důsledku válečných událostípřírodní katastrofy nebo z jiného důvodu přestala být lidmi používána a udržována. Vystavena povětrnostním vlivům postupně chátrá.

Bohužel ne všechny hrady měly to štěstí, aby se do dnešních dnů zcela zachovaly. Zříceniny středověkých hradů jsou jakési romantické prvky malebné české krajiny – více či méně dochované. Zřícenin hradů, tvrzí a zámků se na českém území nalézá mnoho a proto jsou častým cílem turistických výletů.

Na celé řadě zřícenin se točily české pohádky, tady máte ty nejznámější :

Borotín: Honza málem králem

Romantická zřícenina gotického hradu nad jihočeskými rybníky uchvátila nejen Karla Hynka Máchu, ale také tvůrce pohádky Honza málem králem (1976) s Jiřím Kornem v hlavní roli. Právě tady ukrývali loupežníci truhlu plnou uloupených zlaťáků. Z Borotína je to jen půlhodinová procházka.

Týřov: Škola princů

Vysoko nad Berounkou v křivoklátských lesích se už od dob Václava I. tyčí hrad Týřov. V pohádce Škola princů (2010) tu lapkové drželi v zajetí prince Matouše Rumla s princeznu Sarah Haváčovou. Výstup z Týřovic je namáhavější, avšak odměnou vám bude překrásný výhled do údolí řeky!

Sirotčí hrádek: Sedmero krkavců

Pod Sirotčím hrádkem na Pálavě se odehrává nejen převážná část filmu pro děti Třetí skoba pro Kocoura (1983), ale také původní pohádka Sedmero krkavců z roku 1993. V jeho ruinách žili Bohunčini bratři zakletí v krkavce. Hrádek se nalézá u obce Klentnice, asi tři kilometry od Mikulova.

Jen pět kilometrů od Sirotčího hrádku stojí Dívčí hrad neboli Děvičky. Dominanta Pálavských vrchů nemohla chybět ve filmových Bobulích, ani v seriálových Vinařích. Znají ji i členové kapely Chinaski, kteří tu točili klip k písni My máme rádi víno. Nejkratší cesta vede z Pavlova (1,5 km).

Rýzmburk: Páni kluci

„Nestůj a pojď, nestůj a pojď...“ Písničku z filmu Páni kluci (1975) si můžete pobrukovat cestou z Oseka u Duchcova na hrad Rýzmburk (cca 2,5 km). Ve filmu se jmenuje Pokštejn a trojice kamarádů Tomáš, Hubert a Jožka v jeho sutinách najdou »poklad« z vyloupené záložny.

Paletka pro tvoření :

image

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                            Hlasovat můžete do 27.8.2021

Anketa se načítá ...