FLER PRODEJCI POD LUPOU
---------------------------------------------------------------------------
Fler prodejci pod lupou“ je klub, který byl založen v listopadu 2009, aby Vám mohl týden co týden přinášet rozhovory s úspěšnými i méně úspěšnými prodávajícími. Cílem této aktivity není konkurovat rozhovorům, které znáte z titulní strany Fleru, ale umožnit Vám lépe poznat třeba i ty, kteří se na přední stranu nemají šanci dostat. V rozhovorech se můžete dozvědět zajímavé odpovědi na otázky týkající se jejich tvorby i běžného života.
Chcete-li vědět více o prodávajících, které můžete na Fler.cz potkat, čtěte dále. Pokud máte zájem o vlastní rozhovor nebo chcete mít přehled o již proběhlých rozhovorech, staňte se členy klubu. Kompletní seznam starších rozhovorů a aktuální informace naleznete také zde.
Všechny prodávající zpovídá Elisa.Day a tímto děkuje za jejich čas, ochotu a spolupráci.
---------------------------------------------------------------------------

Dnes se Vám představuje Petra Vorlová alias Vorlice


Motto: Miluji to, pro co pracuji. Pracuji pro to, co miluji. (E.Fromm)

Kdo jsi, kde jsi a co děláš?
Jsem matkou ročního chlapečka, přítelkyní jeho otce, paničkou fenky Míny, bláznivou dívkou, která ráda sní i praktickou ženou, která řeší všednodenní záležitosti. V současné době jsem na mateřské. Předtím jsem se věnovala studiu psychologie a psychoterapie a práci s lidmi. Nejdříve v Psychiatrické léčebně, poté jsem vychovávala děti v Dětském domově a posledním zaměstnáním před odchodem na mateřskou byla práce s lidmi závislými na drogách. Všemi těmito zaměstnáními se prolínalo výtvarno a to se prolíná i celým mým životem. Zde na Fleru nabízím především koláže, magické dreamcatchery, větrohry a šperky z pistácií. Baví mne experimentovat a zajímá mne výtvarná recyklace a práce s přírodním materiálem, tak tu a tam se objeví i něco jiného a Bůh ví, kam se má nabídka časem vyvine.

Jak ses dostala k tvoření?
Začalo to asi ve čtyřech letech, když jsem vystřihovala a vytrhávala obrázky a nápisy z časopisů, které jsem pak pečlivě lepila do sešitu. Tam byl asi počátek mých koláží. Ve školním věku jsem pak hodně šila na babiččině starém šlapacím stroji zn. Lada. Taky jsem měla speciální sešitek, kam jsem si kreslila různé módní návrhy. Šití se teď vůbec nevěnuji. K minulým Vánocům jsem však šicí stroj dostala, tak možná se k tomu časem opět dostanu. Léta ubíhala a já vyzkoušela všechny možné výtvarné techniky. Cílem těchto výtvarných počinů bylo především zkrášlení domova, svého šatníku či dárek blízkým. Před 12 lety jsem začala pracovat v psychiatrické léčebně coby arteterapeut a od té doby se výtvarno prolíná i mým povoláním. Líbí se mi propojovat výtvarno s duševnem. Je to úžasný prostředek relaxace a vyjádření slovem nevyjádřitelného. Stejně tak některé předměty mohou mít kouzlo energie, která je do nich člověkem při tvoření  vložená. Mám tím na mysli různé talismany, obrázky a jiné magické předměty, jaké se tvoří již od pradávna.

Jak vzpomínáš na své začátky na Fler.cz?
Mám pocit, že jsem stále na začátku. Ačkoliv jsem na Fleru již od podzimu roku 2008, intenzivně se mu věnuji od minulého roku, kdy jsem doma zůstala s bříškem. Nebaví mne jen tak sedět, a tak jsem začala více tvořit, fotit,  vkládat zboží a dělat všechny ty věci, které je třeba dělat, aby se zákazníci o prodejci dověděli. Trochu mne mrzí, že jsem nezačala hned na začátku, protože teď je tu spousty jiných úžasných prodejců, mezi kterými je těžké prorazit a najít své místo.

Čeho bys na Fleru chtěla dosáhnout?

Chtěla bych dosáhnout toho, abych si vybudovala svou dobrou „značku“ a zákazníci se ke mně rádi vraceli.

Jak vznikla Tvá přezdívka a co znamená?
Jednoduše z mého příjmení. Vorlice mi říkali už ve školce.

Co Ti na Fleru dělá největší problémy?
Největší problémy mi dělá se od Fleru odlepit. Když k němu sednu, zatopuju zboží, juknu na události, projdu novinky, nominace, kouknu na dění v klubech, odepíšu, okomentuju, kouknu na hodiny, tak koukám, kolik je zase hodin Usmívající se

Chystáš ve svém obchůdku nějaké změny?
Změny chystám, ale ještě přesně nevím jaké, pevně však věřím, že k lepšímu. Můj obchůdek je stále ve vývinu.

Kde všude tvoříš? Jak vypadá Tvůj tvůrčí (ne)pořádek?
Tvořím v posteli, teda spíš na matracích, na kuchyňském stole, v obýváku na konferenčním stolku, ale i mimo domov, když to situace dovolí. Můj tvůrčí chaos je někdy nehorázný, že ani já se v něm nevyznám. To pak hezky uklidím do krabic, krabiček a pytlíčků a týden netvořím, protože jsem ráda, že mám uklizeno. Pak dostanu absťák a pomalu a jistě začíná opět po bytě vznikat tvůrčí chaos. Teď je mé tvoření obtížnější o to, že syn začíná být velmi zvědavý, vše bere do ruky a chce to ochutnat, takže  pracuji na vzniku dílničky, kam se se všemi těmi svými krabičkami, sklenicemi a pytlíčkama všeho možného přestěhuju a Vánek (můj syn) nebude ohrožen na zdraví tím, že by spolkl jehlu, kamínek, korálek, nebo bavlnku. Nedávno jsem tvořila peříčkové náušnice. Vše jsem měla rozdělané na konferenčním stolku v obýváku. Najednou mi zmizela jedna hotová náušnice. Zbyla jen druhá z páru. Byly na zakázku. Jiný materiál, abych vyrobila náhradní, jsem už neměla. Hledala jsem jak zběsilá téměř hodinu. Nakonec ztracená náušnice byla nalezena ve Vánkově (naštěstí čisté) plence. Nechápu, jak jí tam zandal. Peristaltikou mu neprošla, prostě byla v plence zarvaná. Asi si chtěl hrát na schovávanou…..Vánek též s oblibou ocucává a žvýká papírové odstřižky, což asi také není úplně zdravé. Potřebuji tedy vnést do svého nepořádku nějaký řád, tak snad se brzy zadaří.

Jsou nějaké techniky, které by ses ráda naučila?

Nechávám věcem volný průběh. Není nic konkrétního, co bych se chtěla učit. Učím se s tím, co zrovna chci tvořit. Chci se zdokonalovat v tom, co právě dělám. Obdivuji však například precizní práce drátařek, pletařek a šperkařek.

Nakupuješ nebo pouze prodáváš? Kolik věcí už sis na Fleru koupila?
Nakupuji i prodávám. Je to tak nějak přímo úměrné. Když prodám, mohu koupit.

Vyjmenuj 5 prodávajících (které obdivuješ, ráda bys doporučila, máš ráda, stojí za pozornost...):
Je těžké vyjmenovat pět prodávajících. Koukněte se do mých oblíbených. Je-li to nutné, pak uvedu třeba
pašky.drátování
markytka.c
veverka Zrzka
Nora N
Rarášek

Co Tě kromě tvoření ještě baví?

Kromě tvoření mne baví studovat hloubky a výšiny lidské duše, kouzla a věci mezi nebem a zemí.

Jaká je Tvá pozitivní vlastnost?
Snaha na sobě stále pracovat, být tolerantní a žít v lásce.

A nějaká špatná?
Neschopnost udržet pořádek ve své domácnosti, výbušnost.


Jakou hudbu ráda posloucháš?
Janis Joplin, Leonard Cohen, Radúza, Richard Müller, Dan Bárta, Vaya con Dios, Nouvelle Vogue, Frank Sinatra, Enya, Sacred Spirits, Zuzana Navarová, Tata Boys, Pink Floyd, Beatles a spousty dalšího. Nemám ráda Kabáty.

Co ráda čteš a jaké filmy máš ráda?
Ráda čtu literaturu, týkající se lidské duše a duchovna. Mám ráda např. Junga, Fromma, Frankla. Mám ráda pohádky. Ráda se vracím k Malému princi. Miluju psychologické filmy.

Máš nějaký cestovatelský sen?
Je to asi divné, ale nemám.

Jaká je Tvoje oblíbená barva a jakou naopak nemusíš?
Do nedávna jsem nemusela růžovou, ale to se nějak změnilo s příchodem syna na svět. Nejoblíbenější barvu mám momentálně asi černou. Myslím tím na sobě. Ona totiž opticky zužuje  Jinak mám ráda všechny barvy. Líbí se mi ta pestrost, kterou náš zrak dovoluje vnímat.

Jsi noční sůva nebo ranní ptáče?
Noční sůva.

Jsi pověrčivá?
Ano věřím, že v co věřím, to je.

Co nejíš?
Nemusím zemlbábu.

Třídíš odpad?
Ano a navíc nevyhazuji a skladuji všechno, co by se ještě mohlo hodit k tvoření. Na půdě už je pěkná hromádka krabic plných všemožných předmětů, které čekají na svou druhou šanci.

Odkud mačkáš zubní pastu?
Od spodu

Bonusová otázka od iwa z předchozího rozhovoru:
Co děláš když tě potká „tvůrčí“ krize?
Uklízím své krabice, krabičky a šuplíčky s materiálem, dělám generální úklid domácnosti, chodím na dlouhé procházky, čtu, vařím... No prostě dělám všechny věci, které malinko šidím, když mám tvůrčí mánii.

Bleskový dotazník:


Jsi pravák nebo levák?         pravák
Jsi optimista nebo pesimista?     optimista
Tvé znamení zvěrokruhu?     lev
Tvé vysněné zaměstnání?     volná živnost, která mě uživí
Sbíráš něco?             ano

Kolik máš nadšenců?         325
V kolika jsi klubech?         asi v 10
Jaký máš Fler-rank?         kolem 94
Kolikrát jsi byla v Topu?         asi 9x
Kolikrát jsi změnila avatar?     3x

Oblíbené slovo nebo fráze?     synchronicita
Oblíbené zvíře?             naše fenka Mína
Oblíbená zmrzlina?     čokoládová s vanilkovou
Oblíbená vůně?           zelený čaj
Oblíbená hra nebo sport?     plavání

Chtěla bys něco sdělit na závěr?
Snad to, co říká Květa Fialová: Svět neexistuje, to jenom sníme, proto sněme krásné sny…..

+ Bonusová otázka pro příštího dotazovaného – na co by ses chtěla zeptat?
Věříš na náhody?


Na odpověď se můžete těšit v příštím rozhovoru!

A kdo bude příštím dotazovaným? Nechte se překvapit! ;-)