Sytě fialový, třpytivý, tajuplný - ametyst probouzí v lidech obdiv už po celá tisíciletí. Pozornost poutá nejen svou neuvěřitelnou a v přírodě celkem vzácně se vyskytující barvou, ale také mýty a legendami, které jsou s ním spojené...
 
 
Ametysty známe zřejmě všichni - jsou velmi oblíbeným a vcelku nezaměnitelným materiálem pro šperky všeho druhu. Mohou mít něžný odstín lila, ale také hluboké, temné odstíny fialové, z nichž přechází zrak. 
 
Už samotný název ametystu vypovídá o mystických vlastnostech, které mu bývají připisovány. Slovíčko "amethystos" značí "neopilý" tedy střízlivý. Tvrdilo se, že víno vypité z ametystové číše vás neopije - inu, vyzkoušet si to můžete sami. Tato zkazka se ale týkala především olympských bohů. :)
 
V přeneseném významu můžeme ametyst chápat jako kámen střízlivosti v tom smyslu, že nám umožňuje vidět věci kolem nás nezkresleně, tak jak jsou. Ať už se to týká našich životních okolností, našich názorů na nějakou problematiku nebo vztahů, může nám pomoci nahlížet na vše objektivněji a s nadhledem. Někteří autoři jej ale doporučují přímo při léčbě závislostních poruch, především alkoholismu.
 
Mezi další jeho čarovné vlastnosti patří určitý uklidňující efekt, který zmírňuje úzkost, napomáhá kvalitnímu spánku a odhání zlé sny. Je to kámen léčení a meditace, přičemž fialová barva bývá tradičně přisuzována oblasti duchovního rozvoje a poznání. 
 
Když se podíváme kolem celého světa, zjistíme, že ametyst má i další zajímavé legendární vlastnosti: egyptští váečníci jej nosili do boje jako talisman odvahy a ochrany před zraněním a egyptská královna Kleopatra údajně vlastnila ametystový prsten jako symbol lásky, světla a života. V buddhistických oblastech je ametyst uctíván jako Buddhův krystal a jsou z něj vyráběny modlitební korálky.
 
V křesťanských zemích se brzy stal symbolem Krista a přeneseně duchovního života a jako takový si ho velmi oblíbili biskupové a papežové. Zároveň se stal středověkým talismanem počestné, spíše cudné lásky, neboť se o něm soudilo, že tlumí nežádoucí vášně.
 
Mágové dodnes přisuzují ametystu spojení s planetárními energiemi bojovného Marsu a jeho znamení - Berana. Toto spojení má svůj počátek už ve starověké Babylonii a skutečně - fialovou barvu ametystu způsobují příměsi železa, martického kovu. Ametyst možná svou barvou, která do ohnivé červeni míchá klidnou modř, trochu klidní výbušnou povahu nebeského Skopce - anebo také mírní bolesti hlavy, které toto znamení často trápí a proti kterým by měl ametyst tradičně pomáhat. Jiné zdroje však ametyst pro jeho majestátní zbarvení řadí třeba i k císaři mezi planetami, Jupiteru, či vodnímu a neuchopitelnému Neptunu.
 
A to bych nebyla já, abych nakonec nezmínila i čarodějné a šamanské využití: severoameričtí medicinmani (obého pohlaví) sypou do vody drobné ametysty, aby pomocí tohoto rituálu přivolali déšť. Funguje to? Můžeme si to sami vyzkoušet během dalšího období sucha, které nás dříve či později jistě čeká.
 
Zatím se ale v klidu usaďte a nechte na sebe působit tajemné hlubiny fialových krystalů...