Aplikace nám krásně dotvoří jakékoli oblečení. Tričko, mikinu, kalhoty... Častokrát se setkávám s tím, že někdo neví, jak přesně se taková aplikace dělá. Proto jsem při šití poslední Dopravní mikiny nafotila postup.

Aplikace mohou být různé, můžeme třeba vystřihnout nějaký obrázek z látky (doporučuji ale stejný druh látky, tj. z úpletu na úplet, z plátna na plátno) a našít, někdy je ale potřeba celou aplikaci vytvořit z jednotlivých kousků.

Co budeme potřebovat:

  • kousky látek
  • vliesofix nebo oboustranný nažehlovací vliselín
  • pečicí papír
  • nůžky, žehličku
  • pratelný fix nebo křídu
  • tvrdý papír

image

Na mikině aplikace vytvářím z kousků látek. Nejprve si nakreslíme hrubý návrh, jak by asi aplikace měla vypadat, jak bude velká, barevná, jak velké kousky látek budeme potřebovat. Podle návrhu pak vytvoříme šablonu. Je lepší udělat si šablonu z tvrdého papíru (lze pak aplikaci udělat znovu a nemusíme vše připravovat od začátku), lépe se pak na látku obkresluje.

Vytvoříme tedy šablonu všech částí, obkreslíme na látku a vystřihneme.

image

Když máme části vystříhané, položíme je postupně (pozor, aby všechny kousky byly lícem látky navrch) na arch vliesofixu nebo oboustranně lepicího vliselínu a přes pečicí papír zažehlíme. Tím se aplikace zpevní a lépe se pak přišívá. Navíc nažehlovací lepicí vrstva jí udrží správně na látce, nikam se při šití nehrne ani neposouvá. Části nažehlené na vliesofixu pečlivě vystříháme (pokud bychom jen sloupli, lepidlo na okrajích může přečnívat a pak dělá na látce neplechu).

image

Aplikace si připravíme, v mém případě sloupnu ochranný papír z menších částí a nažehlím na větší (z těch papír nesloupávám, zůstane tak zachovaná lepicí vrstva). Např. okénka, části karoserie atd.

image

A pomalu jdeme do finále, sloupneme ochranný papír a připravené aplikace si přichystáme na místo na látce, kde je chceme mít, pečlivě rozvrhneme, nezapomeneme na případné švové přídavky (pokud aplikace děláme před sešitím všech dílů oblečení dohromady). Jednou nažehlená látka se už dává špatně dolů. Také překontrolujeme případné pořadí položení na látku, co má být pod čím, kde se co překrývá atd.

Sloupneme ochranný papír a přes pečicí papír jednotlivé kousky nažehlíme - POZOR - pečicí papír musí být čistý, často na něm zůstanou nepatrné stopy lepidla po předchozím nažehlování, to potom může zůstat na látce a celý kus se tím poničí. Stopy lepidla nejdou odstranit, ani se nevyperou.

image

No a přichází ta "nejhorší" práce - všechny právě nažehlené aplikace a jejich části pečlivě, kousek od kraje přišijeme. Přišíváme rovným stehem, u úpletů se kraje netřepí. Můžeme šít i hustým cikcakem (hustota stehu pod 1), často se ale látka vlní. U plátna naopak našíváme cikcakem, aby se okraje netřepily.

Já si dávám záležet a na každou část používám odpovídající barvu nitě, často jich vystřídám třeba šest. Při obšívání drobných částí si můžeme pomoct tzv. "ručním" šitím, tj. posouváním stroje pomocí ručního točení kolečka, pak máme absolutní kontrolu nad strojem a každý steh umístíme přesně tam, kde má být. Přišijeme opravdu všechny části, nažehlené lepidlo nevydrží věčnost a časem by se nám aplikace odloupaly. Navíc prošité vypadají lépe, profesionálněji.

image

Když máme vše našito, zbývá už jen přetáhnout nitky na rub a případně zavázat. Pomocí páráčku přetahuji na rub všechny koukající nitky a svazuji k sobě. Snažím se to usnadnit si už při našívání, takže začínám šít na jednom místě (pokud to jde) u všech částí aplikace, abych pak mohla zavázat vše dohromady a nemusela u každé malé části dělat uzlíky zvlášť. Lze také z rubu nažehlit nějaký slaboučký nažehlovací vliselín (po protažení nitek na rub), ten je tam zafixuje, aby se aplikace nepáraly.

image

A máme hotovo!!!

Tipy:

  • Aplikaci ještě můžeme dotvořit barvami na textil, knoflíky, stužkami, cvočky, štrasovými kamínky (tzv. hotfixem), barevným prošíváním bavlnkami, razítky atd... Fantazii se meze nekladou. Já většinou šiju na kluky, takže se zas tak nevyřádím.
  • Případné stopy po mizicím fixu na látku se odstraní při praní. Pokud je chceme odstranit ještě před tím, stačí namočená vatová tyčinka, kterou kontury vymažeme.
  • Pokud nemáme vliesofix nebo nažehlovací vliselín, dá se použít lepidlo na papír v tyčince. Je ale vhodnější spíš na menší části.

image

image