Venkovní světla v zahradách, jednak zajišťují naši bezpečnost na cestičkách, schodech a veškerých terénních nerovnostech a také prodlužují dobu té příjemnější části dne, kdy se můžeme věnovat sobě a svým nejmilejším. Mohou být vybavena fotobuňkou, aby odrazovaly nevítané hosty, šetřily energii či podtrhly dynamiku místa. Měla by ladit s architekturou, okolím domu, tvarem osázení, ale i barvami a strukturami povrchů. Dolaďují obzvlášť pěkná zákoutí.

Máme k dispozici různé způsoby svícení a druhy světla, které svítidla vydávají: světlo přímé a nepřímé, tlumené a intenzivní, lokální a celkové, bodové a rozptýlené.

velky_obrazek
Podle druhu a požadavku na světlo je pak potřeba zvolit vhodný obal na zdroj světla. Dnešní technologické možnosti jsou obrovské. Jednak není nutné všude táhnout kabely, ale lze zvolit i solární alternativu. Jiný problém řeší spotřebu. Pomocí LED diod a mnohých filtrů, lze vyvážit intenzitu, ale i barevnost světla a přesto velmi šetřit na spotřebě energie. Světla lze osadit i do vodních ploch a navodit tak neskutečnou atmosféru. Pomocí světel a jejich her se stíny, se dá vytvořit neopakovatelný emotivní zážitek.
Jako tu: u smu
 a nebo jako obyčejným plamínkem
velky_obrazek

Kromě stálých a statických zdrojů, lze použít i dynamické. Jednak pomocí čidel a senzorů a jejich servomotorků, nebo použitím živých plamínků ohnivých lamp. Plynových, olejových či jen svíček. Taková světla lze obohatit i o přírodní zdroj vůně. Dimenze a zážitek z užití takových prostor se obohatí o přírodní léčebnou energii. Klid, láska a harmonie jsou přece jedny z nejúčinnějších léčebných prostředků. Z toho vyplývá, že investice do kvalitního osvětlení se rozhodně mnohonásobně vrátí.

velky_obrazek
Jedním z vhodných materiálů na obalení světelného zdroje a jeho zakomponování do struktury zahradní architektury je keramika. Díky své barevnosti a struktuře nabízí neotřelé možnosti. Ať už zvolíme čistý režný střep a nebo hru barevných glazur, vždy získáme neokoukatelný předmět a zahradní doplněk nabitý energií. Keramika vybízí k výtvarnému zpracování a tak ve spolupráci kreativních jedinců mohou vznikat velmi osobitá zákoutí. Ať už se jedná o práci zahradních architektů, výtvarníků a nebo vaše osobní nápady. Příroda, včetně nás, je přece stvořena k jedinečnosti. Proč tedy znásilňovat možnosti svobody nějakou komerční uniformností?

Pokud s touto myšlenkou souhlasíte, můžete se inspirovat mezi mými dílky .


Rovnoměrným osvětlením vneseme do noční zahrady klid a pohodu. Výrazným střídáním světla s stínů naopak dynamiku a napětí.
velky_obrazek

Možností, jak se realizovat, se zajisté v zahradě najde spousty. Vycházíme-li z toho, že dům je umístěn v zahradě, pak je v rámci komplexní koncepce zahradního osvětlení potřeba zajistit zejména: celkové osvětlení vstupu na pozemek, vstupu do domu, přístupu a vjezdu do garáže, tlumené osvětlení terénu a vegetace předzahrádky, celkové osvětlení obytné zahrady s důrazem na terasu, chodníky, schody, výrazné, výškové rozdíly terénu, zahradní stavby a bazénu, lokální osvětlení pergol, přístřešků a zahradního stolování, bodové osvětlení zajímavých prvků a detailů zahrady, osvětlení vodních prvků obytné zahrady. Musíme vycházet z toho, co chceme v zahradě zvýraznit a co naopak potlačit.


velky_obrazek
Důležité je se prostě jen rozhodnout a vybrat toho správného realizátora..
velky_obrazek
velky_obrazek
velky_obrazek

Jinak věřím, že na mých stránkách naleznete nejen inspiraci, ale i mnohé další potřebné informace, které se budou hodit nejen při výběru vybavení dílny, ale i při samotné tvorbě.

 

A tady snad prodám :-)

*****************************************************

O mém přístupu ke keramice a vybavení , stejně tak
jak se dívám na tvar  a kde čerpám inspiraci, jsem už psal.  

 

Těším se na Vaši návštěvu a přeju pěknej den, Tomas