Jakmile jsem prvního září ráno otevřela oči, něco mi v hlavě cinklo a já se stala jiným člověkem. Podzimním člověkem.
 
Podzim totiž miluju! Je to můj oblíbený čas v roce, kdy je všechno barevné, rána mlhavá, dny ještě slunečné. Kdy se konečně prohrabu šatníkem a po horkém létě zas vytáhnu všechny krajkové punčošky, svetříky, návleky na ruce a šátky. Čas, kdy strašně moc věcí začíná a tajuplně se rozbíhá.
 
Jako bychom toho společně s přírodou chtěli na poslední chvíli stihnout co nejvíc, co nejvíc prožít a užít, než všechno usne pod duchnami prvních sněhů...
 
Honem všechno stihnout, než zachumelíme!
 
Je to krásná energie, která nás nutí ještě užít poslední teplé paprsky slunce, poslední květy, poslední vůni rozměklé hlíny. Je to taky energie trochu splašená, kdy máme pocit, že se chceme rozběhnout do pěti směrů, ale nohy máme pořád jenom jedny, a tak si prostě musíme vybrat, co je pro nás nejpodstatnější a čemu dovolíme, aby utvářelo náš budoucí čas.
 
Tyhle pocity mám teď trochu já, protože mi s novým školním rokem začaly tréninky, ještě pokukuju po dalších třech aktivitách, které by se mi moc líbilo dělat, vymýšlím nové šperky, čtu nové knížky, a ještě to není dost. 
 
Není to dost, ale je to příliš! Největším úkolem podzimní víly je, se v tuhle chvíli uklidnit, vybrat si to nejdůležitější, co jí přináší největší radost, a uvědomit si, že to ostatní klidně počká. Naštěstí je na tohle přemýšlení dost času, než nad sluncem převládnou mlhy a deště a než se se svými důležitostmi v klidu stáhneme k teplým čajům a kafíčkům do našich vyhřátých domovů.
 
Vykoupat se v teple
 
Zatím se toulám, nasávám poslední teplé paprsky, hledám první kaštany pro štěstí a vybírám ty nejkrásnější listy do nových šperků. Podzim je období listů. 
 
Toulejte se taky... Než bude čas zalézt do doupátka a vyhlížet ven přes páru z hrnku a závoj studených listopadových dešťů. Pojďme si to užít! Sednout si v parku na lavičku, popíjet čaj z termosky - nebo taky grog nebo svařák, naházet starý chleba kachnám (a jestli bydlíte na soutoku jako já, tak taky nutriím, i když se to nesmí ;) ), vyrobit draka z listí a figurky všech kolegů v práci z kaštanů, natrhat si pár podzimních lučních kvítků do vázy a ještě pár dnů chodit jenom v tričku.
 
Sejdeme se v říjnu, za deštivých dnů, u hrnku horkého čaje!