Barvy a jejich vliv. Síla barev a světla významně ovliní mnohé aspekty našeho každodenního života  a vnímání. Odjakživa se některé barvy pojí s určitými vlastnostmi a hodnotami. Červená představuje napětí a agresivitu, modrá mír a uvolnění, žlutá duševní čistotu a zlatá může stát za bohatstvím a nadbytkem. Světlo rovněž působí velice silně. Ovlivní naše smysly a dokáže výrazně změnit naše vnímání.Všechny barvy mají pozitivní a negativní vlastnosti.

Pantone každoročně vyhlašuje barvu roku. Barva je důležitým nástrojem  v harmonii přírody a zároveň v prostředí lidského bytí. Podle Pantone je barva roku 2017 Greenery. Jemný, příjemný odstín zelené.  Svěží zelená, která nás nutí experimentovat, objevovat a vymýšlet nové způsoby. Zelená je barva růstu. Zelená je zklidňujícím pólem k aktivní ohnivé červené. Zelená symbolizuje vodní život poskytující sílu růstu jak ji popisuje Hildegarda von Bingen viriditas- zeleň.

Myslete jen na přirovnání z přírody: rudý mák na nekonečné zelené louce, červené jahody a třešně uprostřed hustého sytě zeléného listí. Aby byla sílá záření červené barvy snesitelná, potřebuje velmi mnoho zelené nebo jiné klidné barvy jako vyrovnání. Otestujte nyní sami symbolickou sílu barvy a různé odstíny zelené.

Pokud je listová zeleň oblíbená barva, která se Vám nejvíce líbí, Vaše záliba v zelené Vás neukazuje právě jako politického fantastu. Jste daleko spíše nakloněni věcnému realizováni. Podobně jako u vašeho vzoru matky přírody se u Vás jedná o to, nechat věci růst a vyvíjet. Vaše záměry podporuje dobrý smysl pro obchod, ale nejste přesvědčeni, že materiální jistota a bezpečí znamenají v životě všechno.

Jemná zeleň - Vaše oblíbená barva, něžná zeleň růstu, odráží také Vaší vlastní přirozenost. Vaše mnohonásobná citlivost se však uplatňuje, když není z vašeho podnětu přerušena životní cesta.

Jedlová zeleň- pro Vás je obzvláště důležitá jistota. Za všech okolností mít pevnou půdu pod nohama by mohlo znít vaše životní heslo. Vaše chápavost a energie se tedy mohou plně rozvinout jen tehdy máte-li chráněná záda.

Májová zeleň - jste člověk který si velmi cení své individuality. Rád se odlišuje od davu právě tak jako od rozumnosti v jakékoli formě. Jemná zeleň - obáváte se slabosti a sentiment. Zelená je především barvou přírody a náš vztah k přírodě je odjakživa rozporuplný. Od samých počátků lidského rodu byla zelená barva lesů, džunglí, pastvin a dalších míst porostlých bujnou vegetací barvou světa, na kterém jsou lidé sice závislí, ale v němž nejsou příliš vítáni. Navzdory nebezpečí však příroda pro valnou část dějin lidstva představuje jediný široce dosažitelný zdroj zásob. Zelená proto bývá spojováná s bohatstvím, oběživem, zaměstnáním, štěstím a sytostí. Tuto asociaci zahrnuje například také zelená barva amerického dolaru.

Dalším aspektem přírodní zelené, který je jí připisován, je bujná plodnost. Zelená vyjadřuje vše, co roste, totiž přirozený svět - zvláště tam, kde je přirozené povážováno za žádoucí - a v širším smyslu zdraví, dlouhověkost, vitalitu a vytrvalost. Zvlněná pole a upravené lučiny jsou známkou krásné a podrobené přírody a pro mnohé z nás potěšením pro oko. Z tohoto hlediska značí zelená jakožto klidná a mírumilovná barva také stabilitu, krásu, soucit, růst, přeměnu, bezvýhradnou lásku a účastnost.

To je možné vyložit jako svolení přejít k celé řadě důležitých souvislostí, počítaje semafory na křižovatce a další souvislosti související s dopravou. Podobně se také říká, že obchodní projekty, které prošly schvalovacím řízením, takzvaně dostaly zelenou. Přirozený svět ale má i temnější stránky. V mnoha zemích po celém světě zelená odpradávna symbolizuje nebezpečí a smrt. Příroda dlouho znamenala pro lidstvo zdroj nebezpečí. Husté lesy a džungle - stejně jako pastviny - mohou skrývat nejrůznější nebezpečí, od velkých predátorů přes hady po nejrůznější nemoc a jedy.V západních kulturách je zelená a zvláště její světlejší odstíny, běžně považována za znamení žárlivosti, nezkušenosti, nenasytnosti a žaludeční nevolnosti.

Číňané ji vnímají jako znamení cizoložství, zvláště spojení s kloboukem (nosí jej klamaný manžel). Zelená je posvátnou barvou muslimů a katolíků, v křesťanství představuje symbol růstu. Z politického hlediska znamená ekologické vědomí. V plánech elektrických rozvodů bývá používána pro označení světla, nebot' fyzicky je pro oko nejsnáze vnímatelná a jako jediná nám nabízí nejširší rozpoznatelnou škálu odstínů. Symboly a jejich skrytý význam T. A. Kenner

Zelená působí uklidnění. Snižuje napětí. Je to barva jistoty, spokojenosti a rovnováhy.Tato barva ideální do všech podmínek, pokojů a pracoven. Má pozitivní vliv na soustředění a zrak. Možnost využití: podlahy, stěny, bytové textilie, nábytkové soustavy atd. Účinky barev:  zelená barva luk a lesů naší planety poskytuje harmonii a soucit, ladí nás smířlivě, navozuje pocit sympatie a pocit míru. Také působí regeneračně na tělo, ducha i duši a dodává nové energie. Účinky přírody. Každá tichá procházka v nedotknuté přírodě harmonizuje celou naší bytost.

Ochutnejte kouzlo zeleného čaje a vstupte do nového roku pevně zakořeněni ve zdraví, v lásce, ve štěstí a v rodině.  Zelená se jako barva harmonie, štěstí a zdraví začala používat pro označení v situacích, kdy je možno bezpečně pokračovat, nejznámější zelená se nachází na světelné signalizaci v dopravě. Přeji tedy zelenou. 

 

Barevný pohled a zaměření zelené