V jednom z předchozích blogů jsme si ukázali jak se hedvábí napařuje, tentokrát jsem se dala do barvení napařovacími barvami v mikrovlnce. (Ti zkušenější barví hned několik kousků najednou a mezitím zvládnou uvařit i večeři:-)

Nejprve si připravíme vše potřebné a dostatečný prostor, nejlépe na kuchyňské lince. Kromě hedvábí a napařovacích barev na hedvábí budeme potřebovat vodu, ocet, plastovou krabičku která se dá použít do mikrovlnky, jednu další nádobu a mističku nebo jinou malou nádobku na míchání barev. Nezapomeneme si uvařit kávičku nebo dobrý čajík:-) (Zkušenější si během přípravy stihnou nakrájet cibuli, maso...)

Do nádoby nalijeme vodu s octem a hedvábí do ní namočíme. Potom vyždímáme, ale jen trochu, aby zůstalo mokré. V tuto chvíli každý běžný návod radí „vezmeme si gumové rukavice“, já je ale nemám ráda a většinou je nepoužívám, tudíž je několik dalších dní celkem snadné poznat kterou barvou jsem zrovna něco barvila:-) (Občas zamícháme večeři, zahustíme omáčku, nakrmíme „dravou“ zvěř...)

Na mokré hedvábí nanášíme barvy buďto přímo z lahviček nebo namíchané odstíny z mističky. Můžeme vytvořit buďto batiku nebo jednolitou barvu, v tom případě je potřeba pečlivě nabarvit všechny záhyby hedvábí. Je dobré mít volné umyvadlo nebo dřez pro umývání rukou – ne jako já umyvadlo plné mrkvové natě pro morčata a ve dřezu opláchnutou rýži kterou potřebuju hodit do vroucí vody v hrnci na sporáku... (Opět zamícháme omáčku, vhodíme sáčky s rýží do hrnce a vyženeme morčata okusující nohy od židlí...)

Šálu nebo šátek můžeme udělat i dvoubarevný pomocí mikrotenových sáčků, podobně jako třeba při batikování triček. Část, kterou zavážeme do sáčku, se neobarví, musí ale být také namočená aby se nespálila. Začínáme raději tou světlejší barvou – když se něco nepovede, tmavší barvou můžeme chybu přebarvit. (Vypneme hořák pod hrncem s omáčkou a vyženeme morčata z koupelny, kde se snaží sežrat kus koberečku...)

Mokré hedvábí s nanesenou barvou dáme do plastové krabičky a položíme na ni víčko. Ve víčku buďto můžou být dírky, v tom případě krabičku klidně zavřeme, nebo víčko bez dírek na krabičku jen zlehka položíme, aby mohla unikat pára. Mikrovlnku nastavíme na poloviční výkon a zapneme asi na 5 minut (podle velikosti a síly hedvábí). Pokud si nejsme jistí zda je hedvábí dostatečně vlhké, můžeme ho po chvíli vyndat a zkontrolovat, případně ještě trochu pokapat vodou. Pokud hedvábí během fixování uschne, spálíme ho – objeví se v něm dírky, v horším případě může začít i hořet. (Někdy touto dobou vyndáme z hrnce mírně rozvařenou rýži...)

Po zafixování vyndáme hedvábí z krabičky (pozor na horkou páru při otvírání) a vymácháme. Pokud i po několikerém máchání stále pouští barvu, vrátíme ho ještě na chvíli do mikrovlnky. Po uschnutí můžeme hedvábí ještě domalovat zažehlovací konturou a tu poté zažehlit. (Vzdáváme drhnutí rukou protože to stejně nejde, odneseme morčata do klece a v klidu si sníme večeři:-)

Dvě rady na závěr:
1) Pokud bydlíte s rodiči, batikujte když nejsou doma – vyhnete se spoustě nepříjemných a zbytečných dotazů a poznámek. Když stihnete zlikvidovat všechny barevné stopy a vyvětrat octový odér, nikdo nic nepozná:-) Nezapomeňte vyvětrat i mikrovlnku a na utírání barev si vemte jiný hadr než ten na nádobí...
2) Jestliže nepoužíváte rukavice a barvy z rukou nejdou ničím umýt, zkuste pastu na zuby, na některé barvy to zabírá:-)

A na úplný konec fotky několika hotových výrobků – jsou rozklikávací. Pokud máte o některý výrobek zájem, doporučuji hned objednat protože s nimi o víkendu jedu do butiku, kde mi paní majitelka většinou vykoupí skoro všechny novinky:-)