Blendováním v cardmakingu označujeme vytváření barevných přechodů.

V plochách se většinou jedná o blendování inkousty, někdy se používají též akrylové barvy nebo pastely, v detailech jsou nejčastěji používány speciální fixy nebo inkousty nanášené vodním štětcem.

image image

Zdroj: VyZa, songofmyheartstampers.

 

V tomto článku si představíme základy techniky blendování ploch pomocí houbičky a inkoustů na vodní bázi (některé obrázky fungují též jako odkaz k technice).

 

Vhodným papírem je hlazený karton vyšší gramáže. Hlavní pomůckou při blendování jsou molitanové houbičky připevněné na dřevěném základu. Originální špalík s držátkem lze nahradit dřevěným hranolkem s nalepeným suchým zipem. Tímto lebnějším způsobem si můžeme připravit hranolky s houbičkami pro každou barvu. Houbičky jsou běžně k dostání v e-shopech zaměřených na scrapbooking. Ty původní mají obdélníkový tvar, takže se i přes veškerou opatrnost může roh nechtěně otisknout. Tomu zamezíme zastřihnutím rohů.

image image image

Zdroj: VyZa.


Pokud vlastníme nepotřebná kulatá razítka, můžeme si kulaté houbičky vyrobit.

image

 

V tomto roce byly na trh uvedeny i houbičky kulaté :)

image

Zdroj: Ranger.

 

Nejpoužívanějšími inkousty jsou polštářky Distress Ink, ale nemusíme zůstávat jen u nich. Blendovat se dá všemi inkousty.

Pracujeme na hladké nesavé podložce - může to být i běžná školní podložka na psaní či modelování nebo eurofolie. Neporézní povrch je důležitý pro správný barevný "nástup" inkoustu. První dotyk houbičky s vodorovnou plochou se odehrává právě na podložce mimo barvený papír. Vždy začínáme na podložce a lehkým krouživým pohybem pokračujeme přes okraj ke středu barveného papíru. Zamezíme tak nechtěnému (prvnímu) otisku houbičky. Navíc nesavá podložka neodsaje inkoust, a tah houbičkou tudíž déle barví.

image

 

Blendováním můžeme zvýraznit embosované reliéfy. Postupujeme stejně jako u blendování hladké plochy, dbáme na lehkost přítlaku a vodorovnou polohu houbičky.   V tomto případě určitě platí, že méně je více - jak v přítlaku, tak v množství inkoustu nasáknutého do houbičky.

image image

Zdroj: VyZa.

 

Při obarvování části základu používáme masky. Nejjednoduššeji si je vyrobíme z papíru, ale můžeme použít i další materiály.

image image

Zdroj 2. ukázky: papercreationsbyshirley.

 

Velmi atraktivní je blendování pozadí coby západu slunce:

image

 

 

Blendovat můžeme i menší výsek, a to přímo v šabloně. Vznikne tak precizní bílé orámování:

image

 

Z blendovaných ploch můžeme vyřezat též barevně efektní tvary. Anebo obarvit hotové výřezy.

image image

Zdroj: Studio Calico, peppermintpattys-papercraft.

 

Postřeh na závěr: expresívnějšího vzhledu plochy dosáhneme, použijeme-li místo houbičky přímo razítkovací polštářek.

image image

Zdroj: VyZa.

 

Další ukázky najdete na nástěnce. Budu ráda, když vás inspirují k vlastní tvorbě, se kterou se pak pochlubíte :)

 

Pro klub Cardmaking připravila Jitka, VyZa.