Taky si všímáte, jak se nadužívá slovo "zajímavé"? A taky Vás vytáčí? Taky někdy nevíte, co vlastně znamená?

Tahle odporná floskule se hodí všude tam, kde se od člověka čeká, aby řek něco zdánlivě inteligentního a zdrženlivě pochvalnýho o něčem, na co vlastně nemá žádnej názor nebo čemu prostě nerozumí. A obvykle v situacích, kde se jakejsi názor na něco hodí říkat, ale už se nehodí přiznat, že dotyčnej neví co a proč vlastně říká.

Zažívám to léta na vernisážích: kolikrát už jsem slyšela tuhle dutou náhražku názoru říkat tzv. "milovníky umění". V každým městě jich pár najdete a obecně se pro ně vžilo označení holubí letka, protože nevynechají jedinou příležitost vyrazit v šiku "za kulturou" (a sezobnout, na co přijdou). Obvykle je to houf dobře udržovanejch a hlasitě se smějících postarších paní (zřídka pánů), který mají možná jakýsi mlhavý povědomí o výtvarným umění, ale každopádně velice přesný povědomí o tom, kde se ve výstavním prostoru nachází stolek s vínem a chlebíčkama.

"Zajímavej" je na nich jenom jejich vyhraněnej vkus a neomylnej čich na to, co je jakože "krása" a co je jenom "zajímavé". Do první kategorie se vejdou realistický krajinky, portréty a zátiší, občas i nějakej ten akt (ale bacha, nesmí se to s tou nahotou přehánět). Druhá kategorie je jednoduše řečeno cokoliv, co smrdí modernou. Všechny ty abstraktní čmáranice a oplzlý nahotinky, kterejm je vidět kdeco. Nebo nedejbože nějaký nesrozumitelný objekty či co.

Holubí letku obvykle zběhlejší návštěvník pozná na první pohled, ale pokud se na vernisážích nevyskytujete tak často, stačí si počkat, až kurátor (nebo nějakej ten předřečník) představí autora a zahájí výstavu. Jsou to ty dámy, co se okamžitě derou k občerstvení a s vínem v jedný ruce a chlebíčkem v druhý vyráží do nejvzdálenějšího kouta galerie. Když se v jejich blízkosti náhodou ocitne autor, upřeně se zahledí ve směru nejbližšího výtvarnýho objektu (aniž by tušily, že ten obraz na zdi není součást instalace, ale dvířka požárního hydrantu) a hubou plnou chlebíčků důležitě a uznale pronesou: "Hmmm, to je zajímavé..."

{#emotions_dlg.devil}Úžasný

P.S.: Na internetu člověk příslušnice holubích letek pozná těžko (taky tu sotva seženou chlebíčky), ale když se mi v komentářích pod zbožím objeví slovo "zajímavé", vždycky si na ně vzpomenu.