Chnum (řec. Chnúmis) je chtonický bůh země. Bůh plodnosti a jako stvořitel všeho živého. Podle Textů rakví (především od doby Nové říše) je tvůrcem lidí a zvířat. Má podobu berana (eg. ba). Byl někdy pokládán za ba jiných bohů (např. Rea, Geba nebo Usira). Podle dochovaných Textů pyramid vystupuje v roli boha, který vytváří pro zemřelého krále plavidlo do zásvětí. 

Chnum

Byl zobrazován v lidské podobě jako nahý mladík s beraními rohy nebo s hlavou berana, často sedící u hrnčířského kruhu. Původně se jednalo o berana s horizontálně zakroucenými rohy, později byl tento druh nahrazen jiným, s rohy stočenými dolů k hlavě. Ikonografie tohoto boha, na rozdíl od Amona, upřednostňovala berana s vodorovnými rohy, ovšem někdy je Chnum zachycen s oběma druhy, tedy dvěma páry rohů. V Esně, kde se částečně zachoval Chnumův chrám, byla za jeho partnerku považována bohyně Menhit. Souběžně zde probíhal též kult Neity, jejímž synem byl krokodýlí bůh Sobek.

(zdroj: Brána nebes, Bohové a démoni Starého Egypta, Jiří Janák, Libri, 2005, str. 92–93)
(zdroj: Encyklopedie bohů, Michael Jordan, Volvox globator, 1997, str. 199)

Chnum

Dlouhodobě mě baví téma mytologie a symbolů. Tyto symboly vznikají ve všech kulturách z mnoha zkušeností, zaznamenávaných proto, aby nám předaly svoji vnitřní podstatu a moudrost. Jsou to tedy obrazem formulované a uložené zkušenosti a znalosti. Nepřestávají mě fascinovat a chci se jim celoživotně věnovat.