V posledním tématu klubu Fimo - tématická tvorba jsme si hráli s puntíky a pruhy. Nejvíc se tentokrát dařilo dvojici romántico, další byla Hanni 89 o třetí místo se dělí machichi a ko.ka. Gratulujeme!

Jako vždy jsem se vítězů zeptala na několik otázek...

1. místo: romántico - Mademoiselle Romantique

image

Jak dlouho se věnuješ práci s polymery?

Asi v roce 2009 jsem spatřil kraslici zdobenou Fimem. Do té doby jsem zdobil kraslice drátovanými korálky. Šel jsem na kurz k Martě Špalkové, a jak říkávali čihaři:“chycen drápek, uvízl ptáček celý“. Fimu jsem beznadějně propadl. Kromě kraslic jsem dělal kdeco, v posledních letech hlavně mixed media, sovičky a steampunk.

Co se ti na tvoření z fima nejvíc líbí? Proč zrovna polymery?

Při tvorbě se nechávám vést hmotou, která sama napoví, který tvar a která barva je ta pravá. Znamená to, že během práce často koriguji předem nakreslený projekt, doplňuji, co mě během tvorby napadne.

Polymerová hmota je navíc velice milosrdná: i když se ti nepovede přesně realizovat původní záměr, vždycky ti výsledek přinese radost.

Kdy nejraději tvoříš - ráno, večer nebo idálně celý den?

Nejraději tvořím, když to na mne přijde. Někdy to jsou celé dny, jindy jen večer. Nejraději mám okamžiky, kdy mne večer něco napadne, začnu tvořit, a když si řeknu, že je čas jít spát, zjistím, že už je dávno po půlnoci, proud je na levný tarif, a tak ještě peču právě dokončené.

 

2. místo:  Hanni89

image

Jak dlouho se věnuješ práci s polymery?

Práci s polymery se věnuju od ledna 2011, kdy jsem sama zkoušela různé jednoduché techniky, buď podle knížek anebo podle návodů a videí z internetu. Určitě to každá znáte- první veledíla, z kterých jsem byla naprosto unešená. Asi po roce jsem navštívila první kurz v Brně a od té doby je to opravdová závislost.

Co se ti na tvoření z Fima nejvíc líbí? Proč zrovna polymery?

Práce s polymery mě naplňuje. Ty možnosti, volný proud myšlenek, kdy se člověku jen honí hlavou- „jak to udělám“ a nic jiného- barvy, škála technik nutící člověka neustále zkoušet a zkoumat.

Ten pocit a neskutečná radost, když se něco nového podaří a něco si vymyslím. Je to médium, které má nekonečně mnoho využití a já jsem za něj strašně šťastná.

Kdy nejraději tvoříš - ráno, večer nebo ideálně celý den?

U mě je to dost různé, přes týden pracuju- v průměru asi 6hodin, takže polymer nastupuje nejdříve kolem 16.hodiny asi do půlnoci. Jindy jsou dny, kdy mám volno a tvořím klidně od rána do noci- pokud mám nápady a inspiraci. Před měsícem jsem měla období, že jsem tvořila zásadně v noci, ideálně tak do 3.-4.hod do rána. Záleží to asi i na ročním období a únavě, jindy na mém rozpoložení a náladě.

 

3. místo: ko.ka - Černo-bílé

image

Jak dlouho se věnuješ práci s polymery?

S polymery pracuji již téměř 6 let. Začalo to celkem nevinně, hraním si -modelováním zvířátek- s dcerou. A až postupně jsem zjišťovala, jaké možnosti tento "modurit" skýtá. Nejdřív jsem jen hledala na internetu, pak jsem začala chodit na kurzy - a to už jsem v tom lítala...

Co se ti na tvoření z fima nejvíc líbí? Proč zrovna polymery?

Na polymerech je nejlepší to nekonečné množství technik, to že každý den můžu dělat něco jiného, prostě svoboda.

Ale to s sebou nese i jisté nevýhody, a to je fakt, že mám pocit, že se mi všechno může hodit ( například : včera se mi ulomilo držátko na hrnci, kolem kterého byl takový nerezový kroužek. Nejdříve jsem ho v ruce 2x otočila, pak vyhodila, a pak z koše vyndala! To se dá použít!). Jinak experimentuji i s cínováním, na kterém se mi naopak líbí to, že je na něj potřeba strašně málo věcí.

Kdy nejraději tvoříš - ráno, večer nebo idálně celý den?

Tvořím hlavně od večera do noci. Ve dne jen zcela vyjímečně. Jednak musím alespoň občas do zaměstnání, a taky mi chce mladší dcerunka (3 roky) pomáhat, což bývá většinou kontraproduktivní!

 

3. místo: machichi - Neznámá

image

Jak dlouho se věnuješ práci s polymery?

První kostičky fima jsem si koupila někdy v roce 2008. Uplácala jsem si vzor černobílých kytiček a z nich příšerné korálky. Časem jsem díky Fler poznala další polymerové nadšence a to mi změnilo život :)

Co se ti na tvoření z fima nejvíc líbí? Proč zrovna polymery?

Na tvorbě z fima a dalších hmot mě asi nejvíc fascinuje neustálé objevování nového. Pořád mám dlouhý seznam toho, co chci ještě vyzkoušet.  Polymery mají poskytují velký prostor pro vlastní nápady. Omezuje nás vlastně jen nutnost výrobek upéct, jinak je možné vše.  Dál mě také láká možnost spojovat polymery s šitým šperkem, který je mojí druhou vášní. To mě vážně moc baví.

Kdy nejraději tvoříš - ráno, večer nebo idálně celý den?

Nejraději tvořím na setkání s dalšími fimošílenci. To je vážně zážitek. Doma pak k fimu zasedám někdy během dne, tak na 2 - 3 hodinky. Záleží na dalším programu. Někdy mám období, že třeba i několik měsíců polymery odložím a věnuji se něčemu jinému. Jindy bych zase jen fimovala.

 

To je pro tentokrát vše :). Příště se můžete těšit zase na něco trochu jiného. Pokud vás činnost našeho klubu zaujala, pracujete s polymerovými hmotami a bavilo by vás tvořit na zadané téma, rádi vás uvítáme v klubu Fimo - tématická tvorba.