V jednom z minulých blogů Fimo - tématická tvorba "pro pokročilé": Loutky jsem stručně nastínila okolnosti, které vedly k vyhlášení prvního dlouhodobého tématu. Součástí blogu bylo jako obvykle i hlasování o nejpovedenější dílo - tentokrát loutku. Hlasování bylo velmi vyrovnané, chvílemi nerozhodné, až nakonec "o prsa" resp. "ňadra dmoucí" vyhrála barbinka nebo spíš její Mořská panna :).

Vítězce prvního dlouhodobého tématu v historii klubu Fimo - tématická tvorba gratuluji a hned se jí zeptám(e) na několik otázek týkajících se právě Mořské panny a její výroby.

První dvě otázky položila Jana Svobodová, která také soutěžila, a to se svou loutkou "Ježibadědem".

Jak dlouho jsi vytvářela loutku?

Loutka vznikla doslova na poslední chvíli, přestože klouby jsem promýšlela dlouze dopředu. Myslela jsem, že ji ani do termínu nestihnu, ale nakonec to šlo snadněji než jsem čekala a i počasí přálo mému "profi" focení takže pohoda. Jo, vlastně jsem neodpověděla na otázku - celá loutka trvala cca den nebo den a půl komplet.

Jak dále loutku využiješ?

Teď je chuděrka panna v šuplíku, ale třeba na ni jednou dojde, varobím jí vanu a budu jí ukazovat v cirkusu. Ideálně kdyby si ji chtěl někdo adoptovat, že ano....

image
image

Zaujalo tě dlouhodobé téma "Loutky"? Chystáš ještě další loutky/panenky?

Já jsem soutěživý člověk, takže mě zaujme většina témat, ale pak na některá nedojde z různých důvodů. Času já mám habaděj jako každá matka na rodičovské, ale ta zpropadená prokrastinace! Ta mi žere čas! Nevím, jestli vzniknou nějaké další panenky, možná až dcera doroste do panenkovského období, i když bych byla radši kdyby to vůbec nenastalo.

Nejen na Mořské panně je vidět, že v práci s fimem nejsi žádný začátečník. Předpokládám (a snad tím neurazím :), že stejně jako my ostatní, ses některé věci naučila chybami. Co byl tvůj největší polymerový omyl?

Začátečník jsem a budu ještě hodně dlouho. Možná, až vyrobím několik tisíc polymerových kabelek, tak si budu připadat o něco pokročileji, ale ještě mám před sebou dlouhou cestu. A je to cesta plná omylů. Nedá se říct, že by některý z těch omylů byl větší než jiný, většinou při něm jen větší nebo menší množství hmoty putuje do scrapu, nebo rovnou do koše. Ale - It´s just clay.... Jeden velký omyl byl když jsem si myslela že bych se tvorbou dokázala uživit a další velké polymerové omyly čekají na objevení v mojí hlavě :-)

Měla jsi už před začátkem tvoření jasno, jak bude loutka vypadat a jak bude technicky provedená, nebo jsi improvizovala během tvorby?

Ano, už před začátkem jsem měla jasno, jak bude moje panenka barbie vypadat. Ňadra dmoucí, štíhlé nohy, roztomilý kukuč. V čem jsem jasno neměla, byly klouby pohybující nohami. Dva se mi tam prostě nechtěly vejít. Tak přišla panna o nohy. I klouby v ramenou zabraly celkem dost místa, proto má tak svalnatá mužná ramena. A prsa. Věřili byste, jak je těžké vymodelovat pěkná prsa? Nebo ruce? A co dělat s tím mongoloidním výrazem, když se prostě ty jemné našpulené rtíky a velké manga oči nedaří? Mám se tolik co učit a panna mi to dala jasně najevo. Nakonec jediné, s čím jsem opravdu spokojená, je ten neplánovaný ocas.

 

Ještě jednou gratuluji vítězce a moc děkuji i všem ostatním, kteří se do klubové soutěže aktivně zapojili. Všichni si zasloužíte uznání.