Před revolucí v Čechách vycházel časopis UM, ve kterém byly články o zahradách, domech a chalupách, o zajímavých lidech a také recepty. Tam jsem našla recept na krkonošské koláčky flejšky hedvábničky.

Měli jsme tři zdravé kluky, kteří byli pořád při chuti, peněz bylo málo, tak jsem pekla buchty několikrát týdně a flejšky hedvábničky chutnaly všem. Dělala jsem je tolikrát, že jsem se už obešla bez receptu a dělala je od oka, ale pro vás jsem recept našla:

FLEJŠKY HEDVÁBNIČKY

Připravíme si:

1 kg polohrubé mouky, 5 dl mléka, 400 g vařených brambor, lžička krupicového cukru, lžíce moučkového cukru, 1 vejce, špetka soli, 80 g másla, 50 g kvasnic, skořicový cukr

Do mísy dáme mouku, ve které uděláme důlek, do něho dáme droždí, lžičku krupicového cukru a vlažné mléko a necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout. Když máme kvásek vykynutý, přidáme do mouky nastrouhané vařené brambory, špetku soli, lžíci cukru, vejce a těsto dobře propracujeme. Těsto by mělo být tuhé. Necháme vykynout na teplém místě cca 45 minut.

Po vykynutí těsto vyválíme na placku 1,5 cm vysokou a z ní vykrájíme kulatým vykrajovátkem kolečka, která dáme na plech na pečící papír a potřeme je rozpuštěným máslem. Plech vložíme do rozehřáté trouby a pečeme zhruba při 180 st.C.

Po upečení spodní stranu ještě horkých flejšek hedvábniček namočíme v rozpuštěném másle a hned nato ve skořicovém cukru.