Stává se vám, že píšete text k svému novému zboží, a najednou nevíte, jak se to píše správně? Matně  si vybavíte, že jste se o tom učili ve škole, ale už nevíte co. V našem novém klubu Zachraňte češtinu! jsme dali na hromadu češtinářské jevy, v nichž se chybuje, a píšeme o nich. Taková praktická první pomoc pro každého, kdo si myslí, že i jazyková kultura je součástí jeho prodejní vizitky.

Dneska se odnaučíme koktat a procvičíme si počty: řeč bude totiž o číslovkách. Že nerozumíte? Čtěte dál.

 

 

 Zatímco některé gramatické jevy jsou docela složité a jejich pravidla obsahují výjimky z výjimek, systém českých číslovek je překvapivě jednoduchý.  Přesto většina lidí zapsat číslovky neumí. Kde se stala chyba? Překvapivě ji neudělali soudruzi v NDR, ale my Češi, když jsme v 90. letech začali využívat počítače a učit se anglicky. Pod vlivem angličtiny zavládla lidová tvořivost a začali jsme přidávat za číslice nejrůznější koncovky, což umocnil raketový nástup internetu. Webové stránky, kde by číslovky byly zapsány správně, jsou spíše výjimkou. Stejně tak chybuje i televize, reklamní letáky, noviny a časopisy a sociální sítě, čímž se omyly dále šíří a upevňují. A chyby se nevyhnuly ani Fleru.

 

 

Jak je to s tím koktáním?

Nejčastěji užíváme číslovky, kterým říkáme základní. Poznáme je podle toho, že se na ně ptáme otázkou kolik (pět výrobků, s padesáti stránkami, do osmnácti let, o třiadvaceti lidech).  

Udělejme malý pokus. Dokážete následující věty přečíst nahlas?

V roce 2010 jsem se registrovala na Fleru. Šaty šiju ve velikostech 34 až 48. Sukně má délku 105 cm. Rostoucí kalhoty jsou vhodné pro děti od 3 do 5 let. Dnes prodávám na trhu jen do 16 hodin.  Hrnek má objem 2,5 dl. Řetízek je dlouhý 66 cm. Látka obsahuje 80 % bavlny. Látka obsahuje 70 procent polyesteru. Hedvábí předepírám na 40 stupňů. Skvělý dárek pro všechny od 1 do 99 let. Misky vyrábíme z 10 druhů dřeva. Nabízím široký sortiment 586 druhů korálků. Už jsem prodala 1489 kusů zboží.

Vidíte? Přestože byly číslovky zapsány číslicemi, přečetli jste je a textu jste rozuměli. Je to tím, že čeština většinu slov ohýbá, tedy skloňuje a časuje. Proto si umíme z kontextu domyslet, jak s číslovkou naložit. Psaní koncovky za číslice je absolutně zbytečné, chybné, navíc tím vlastně koncovku zdvojujeme, takže koktáme! Spojení do 18-ti let se totiž správně musí číst do osmnáctiti let. Obdobně se spojení od 3-ří do 6-ti let  čte od tříří do šestiti let, korálek tvaru 8-mistěnu se čte osmimistěnu, jde to s ním od 10-ti k 5-ti se čte od desetiti k pětiti.

Pamatuj! Za číslovkami základními nikdy nepíšeme ani tečku, ani koncovku.

 

 

 

 

Tři sta třicet tři stříbrných stříkaček

Číslovky můžeme zapisovat i slovy: pět rohlíků, do sedmi hodin, dvě a půl deci, patnáct centimetrů, dvacet osm korálků i osmadvacet korálků, tři sta šedesát pět dní i tři sta pětašedesát dní, jeden tisíc sedm set devadesát tři teček i jeden tisíc sedm set třiadevadesát teček, dvacet tisíc korun.  

Číslovky píšeme slovy dohromady jen na složenkách, účtech, šecích, fakturách. Je to z praktického, bezpečnostního důvodu, aby někdo nemohl vepsat do mezer mezi slova jiné částky, takže dvatisíceosmsetčtyřicetdevětkorunčeských.

Platí pravidlo, že číslicemi zapisujeme čísla ve smyslu počtářském, statistickém a v datech. Takže u popisu svého zboží se můžete dosyta vyřádit pomocí číslic, je to pro zákazníka přehledné, snáze se orientuje a rychleji informace přečte a pochopí. Např.:  Perte na 40 stupňů. Perte na 40 °C. Tričko šiju v 5 velikostech, vybírejte z 15 druhů látek.  Spotřebovala jsem 85 metrů drátu. Pálím na 2 výpaly. Keramiku tvořím už 9 let. Obsah bavlny je 100 %. Cena je za 1 kus.

V ostatních případech se číslovky zapisují slovy. Přesto je někdy pro laika těžké posoudit, jak má číslovku zapsat. Řiďte se citem. Slovům dejte přednost v umělečtějších projevech, když vyprávíte. Pokud ale chcete vypíchnout číselné údaje, pište je číslicí (oznámení, letáky, pozvánky, výčty, popisy).  Např.: Na Fleru jsem už sedm let. Od pěti let vyšívám a háčkuji. Maturoval jsem před dvaceti lety. Celý život bydlím v Zelné ulici 15. Je mi dvaapadesát let. Je mi padesát dva let. Podáváte-li si inzerát, pak je vám 37 let, máte 2 děti a 3 psy, bydlíte ve 3 + 1, sháníte 1 manžela s 2 mil. Kč. Do dopisu napíšete, že se setkáte za pět dní. Řešíte-li slovní úlohu, zcela jistě očešete jablka za 5 dní, zatímco váš soused jen za 4.

 

 

 

 

Geniální tečka

Pozor, kouzlo! Když přidáte za základní číslovku tečku, rázem ji přeměníte na řadovou.  Na tyto číslovky se ptáme kolikátý, který a označují místo v číselné řadě či pořadí, např.: 8. číslo časopisu (osmé), 11. únor (jedenáctý), 25. ročník (dvacátý pátý i pětadvacátý), 34. série oblíbeného seriálu (třicátá čtvrtá nebo čtyřiatřicátá), jsem 67. ročník (šedesátý sedmý i sedmašedesátý), za vlády Karla IV. (čti: čtvrtého), skončil na 93. místě (devadesátém třetím i třiadevadesátém), dnes je 29. května (dvacátého devátého i devětadvacátého), 20. a 30. léta (dvacátá a třicátá), 21. století (dvacáté první i jednadvacáté).

Rozlišuj: Každý 2. čtvrtek v měsíci hraji 3 partie šachu (druhý, tři). Příští týden slavíme dvě 3. výročí, vzniku firmy a našeho seznámení (dvě třetí výročí). Závodu se účastnilo 60 závodníků, já jsem skončil na 17. místě (šedesát, sedmnáctém).

Také tyto číslovky můžeme zapisovat číslicemi i slovy, pravidla jsou stejná jako u číslovek základních.

Pamatuj! Za číslovkou řadovou vždy píšeme tečku.

 

 

 

Pokud si dáváte dělat svatební oznámení, pak si pečlivě zkontrolujte, v kolik hodin se berete. Správně se píše v 11 hodin, v 11 hod., v 11 h., v 11 h, případně v 11.00 či v 11:00. Pokud na oznámení stojí v 11. hodin, pak se to čte v jedenáctých hodin, a to asi nechcete. Zato se ale můžete vzít o 11. hodině (čti: o jedenácté hodině).

 

 

 

Popelka mezi číslovkami

Neznáte ji z letáku, ale především jako ustálená spojení: sedmero krkavců, čtvero ročních období, devatero řemesel, desatero přikázání, tisícero přání. Jmenuje se číslovka druhová a v praxi ji používáme minimálně. Ostatně už naši předkové na tom byli stejně: druhová číslovka byla taková doplňková, když se potřebovalo vyjádřit něco, co jinými číslovkami nešlo. Proto se řada tvarů vůbec nevyvinula, neumíme je utvořit, ale je to vlastně fuk. Na tuhle číslovku se ptáme otázkou kolikerý a odpovídáme třeba dvojí, troje, čtverý, paterý. Má označovat druh, ale mnohdy označuje jen počet.

Upotřebíte ji při vyjádření počtu jmen pomnožných (to jsou ta, která mají jen množné číslo), o tom jsme si říkali minule, najdete je většinou ve své skříni: šestery kalhoty, desatery kalhotky, troje kraťasy, patery šaty, patnáctery boxerky, dvacatery ponožky. Říkat šest šatů, deset trenýrek je nespisovné.

 

 

Tahle číslovka se hodí při počítání věcí vyskytujících se v souboru (třeba v páru). V botníku mám čtvery boty (čtyři páry bot). Pokud máte v botníku čtyři boty, znamená to čtyři kusy, ale nemusí jít k sobě do páru. Koupila jsem si jedny nové rukavice (jeden pár). Do pračky jsem hodil dvoje ponožky, ale vytáhl jsem jen dvě (dvoje znamená dva páry, dvě jsou dva kusy).

Některé číslovky můžete použít ve významovém rozlišení. Ve skříni visí dvoje šaty (počet kusů, mohou být stejné). Koupila jsem si dvojí šaty (druh: každé jsou jiné, nejsou stejné). Na šňůře visely troje plavky (počet, mohou být stejné). Vyzkoušela jsem si trojí plavky (druh: zkoušela jsem různé plavky). U plavek je zajímavé to, že mohou být jednodílné i dvojdílné, ale to druhová číslovka nedokáže vyjádřit. Takže když řeknete jedny plavky, neznamená to nutně jednodílné. 

Pokud jste do trhu zhotovili hodně různých výrobků, neztrácejte čas dumáním nad druhovou číslovkou a vyjádřete to opisem: Ušili jsme 127 kusů nových šatů v 78 různých vzorech. Vytvořila jsem 65 párů náušnic.

 

 

 

 

Umíme i násobit

Číslovky, bez nichž bychom se při psaní popisů zboží neobešli, jsou číslovky násobné. Říkají nám, kolikrát se daná věc vyskytuje, kolikrát se něco znásobilo; ptáme se na ně otázkou kolikanásobný, kolikrát a odpovídáme pětinásobný, pětkrát. Také tyto číslovky můžeme zapisovat číslicemi i slovy, podívejte se na příklady: 5x, 5krát, pětkrát; 10násobný, desetinásobný; 46x, 46krát, šestačtyřicetkrát; ušila jsem 2x větší tašku, cena je 3krát nižší, kachel měří 20 cm x 25 cm, 20 x 25, 20 krát 25, pole o rozměru a . b, a  x b, a krát b.

 

 

 

 

 

To si dejte za rámeček

Připravila jsem pro vás malý tahák často používaných přídavných jmen, je to vše podle stejného vzorce.

- 27 dnů (čti: dvacet sedm dnů i sedmadvacet dnů, je tam mezera), ale 27denní, dvacetisedmidenní i sedmadvacetidenní (bez mezery);

- 42 let (čti: čtyřicet dva i dvaačtyřicet, je tam mezera), ale 42letý, čtyřicetidvouletý i dvaačtyřicetiletý (bez mezery);

- 300 Kč (čti: tři sta korun), ale 300Kč (čti: třísetkorunový), 300korunový i třísetkorunový;

- 8 % (čti: osm procent, je tam mezera), ale 8% (čti: osmiprocentní, bez mezery), 8procentní, osmiprocentní;

- 5 km (čti: pět kilometrů, je tam mezera), ale 5km (čti: pětikilometrový, bez mezery), 5kilometrový, pětikilometrový;

- 12 ° (čti: dvanáct stupňů, je tam mezera), ale 12° (čti: dvanáctistupňový, bez mezery), 12stupňový, dvanáctistupňový;

- 6 V (čti: šest voltů, je tam mezera), ale 6V (čti: šestivoltový, bez mezery), 6voltový i šestivoltový;

- 10 kg (čti: deset kilogramů, je tam mezera), ale 10kg (čti: desetikilogramový, bez mezery), 10kilogramový i desetikilogramový;

- 14 k (čti: čtrnáct karátů, je tam mezera), ale 14k (čti: čtrnáctikarátový, bez mezery), 14karátový i čtrnáctikarátový.

 

 

 

Pamatuj! 7. pád číslovek dva, oba je vždy dvěma, oběma.
Byl tam s dvěma kamarády a jejich oběma kamarádkami. Šermoval oběma rukama. Udiveně hleděla na židli se dvěma kovovými nohami. Pyšnila se prstenem s dvěma blyštivými drahokamy.  Vytáhla pekáč s dvěma pečenými kuřaty.

 

 

 

 

Už můžete juchat, protože blog je u konce a vy všechno umíte. Nic vás nepřekvapí a hravě zvládnete jakékoli popisky u svého zboží. Jestli máte nějaké připomínky, dotazy či další nápady, ráda je uvítám. Také se můžete stát členy našeho klubu.

Zdroj chytrosti: Ústav pro jazyk český (ÚJČ). Na stránkách ÚJČ najdete internetovou jazykovou příručku, kde si sami můžete dohledat slova i jevy. A pokud je nenajdete nebo vám výklad nestačí, můžete zavolat do Jazykové poradny ÚJČ, kde vám ochotní lingvisté rádi pomohou. Pokud dáváte přednost příručkám, pořiďte si Pravidla českého pravopisu v jakémkoli vydání, ale ne starším roku 1993 (v tom roce došlo k větším pravopisným změnám). Ideální je mít nejnovější vydání, protože je doplněno o nové výrazy.

 

 

Minulé blogy klubu Zachraňte češtinu!:

Zachraňte češtinu!

Trefíte se do gramatických jevů?

Hezky česky: Režisérovo ramínko, nebo ramínko režiséra?

Hezky česky: Šaty s korálky a šátky s motýly

Hezky česky: Pojďme si hrát

 

Úvodní foto: elegantnidekorace