Korálkové květiny se vyráběly po celá staletí, každá rodiny měla své vzory, které se předávaly z generace na generaci. Dnes rozlišujeme dvě hlavní techniky výroby - francouzskou, používanou hlavně ve Francii a Itálii a viktoriánskou používanou hlavně v Anglii a Rusku. Tyto dvě techniky se liší hlavně tím, že u francouzského způsobu prochází drátek korálky pouze jednou zatímco u viktoriánského způsobu prochází dvakrát a vytváří  "žebřík".

 Ukázka francouzského způsobu výroby.

 

 

Ukázka viktoriánského způsobu výroby.

 

 

 

 První jednoduché korálkové květiny se začaly vyrábět někdy ve 14. století. Toto řemeslo se rozvíjelo a šířilo po celé Evropě.

Ve Francii se vyráběly z korálkových květin velké pohřební věnce, které se nechávaly na hrobě. Protože byl použit kovový drát, který zoxidoval, většinou se věnce do roka rozpadly. Korálky pak byly smeteny a znovu použity.

V Benátkách se v 16. století spousta žen věnovala výrobě korálkových květin určených pro kostely, šlechtická sídla a slavnostní průvody. V té době bylo často v uličkách vidět u každých dveří sedící ženy, které navlékaly korálky a vyráběly z nich květiny.

V 18. století se na venkově ve Francii a Itálii často  v létě pracovalo na vinici a přes zimu se přivydělávalo výrobou z korálků. Ty pravidelné se používaly na výšivky šlechtických oděvů, ty nepravidelné se dávaly bokem a potom se z nich vyráběly květiny. Korálky se navlékaly na drátek, koňské žíně nebo lidské vlasy. Hotové květiny se potom používaly na výzdobu kostela.

Ve viktoriánské době se korálkovými květinami často zdobily nevěsty. Pokud byla svatba v době, kdy nebyly čerstvé květy, měla nevěsta na hlavě věneček z korálkových květin.

Ve třicátých letech minulého století se stalo v Americe módou zdobit si domy korálkovými květy přivezenými z Evropy, ale v Americe se tyto květy nevyráběly. Až v šedesátých letech se začaly organizovat kurzy na výrobu květin, které byly velmi oblíbené. V této době vychází také knihy s návody a vzory. Tato obliba se přelila z Ameriky zpět do Evropy. V dnešní době je výroba korálkových květin opět velmi populární, používají se jako svatební kytice, šperky nebo originální  bytové dekorace.

Samostatnou kapitolou jsou Japonsko a Čína, které mají dlouholetou tradici výroby umělých květin z různých materiálů. Z hlediska tradičního Feng-šuej by totiž v domě neměly být sušené květiny, jsou to "mrtvolky", které brání toku energie. Proto se v době, kdy nebyly živé květy zdobily domácnosti umělými květy, které se  vyráběly z papíru, textilu nebo korálků. V současné době proto vychází spousta knih o výrobě korálkových květin v čínštině a japonštině.

Korálkové květiny jsou dnes ceněnými sběratelskými předměty, některé dochované historické kytice jsou ve sbírkách mnoha muzeí. Korálkové květiny lze najít také na mnoha hradech a zámcích. A dnes už také v mnoha domácnostech, kde tvoří trvalou a nepřehlédnutelnou dekoraci.