Hliníkovou folii (alobal) dobře známe z kuchyně. Je kovově lesklá, pevná, hladká a tvarovatelná. Zkusme těchto vlastností využít při tvorbě blahopřání.

Na papír nalepíme disperzním lepidlem papírové výřezy, provázky, síťky i jiné ploché materiály nebo nakreslíme vzor tavným lepidem. Prsty protlačíme reliéf.

  

 

    

 

Papír polepený alobalem embosujeme v lisu. Z karty vytvoříme stránku na pozadí, z výřezu základ pro ozdobu.

     

 

Do folie můžeme vyrýt své vzory  nebo ho natvarujeme pomocí reliéfího předmětu.

 

  

 

 Místo kuchyňského alobalu můžeme použít lepicí pásky na zateplovací práce. Jejich šíře se pohybuje od 5 do 10 cm. Pásky jsou samolepicí, tudíž nepotřebujeme žádné lepidlo ani čas na jeho schnutí.

 

 

Použití v cardmakingu je obdobné jako u alobalu, jen musíme počítat s nadstavováním pásek u větších formátů.

  

 

 

 Robustnější variantou jsou jednorázové podnosy na potraviny. Není třeba je zesilovat nalepením na papír.

 

 

 Z podnosů lze vysekat drobné tvary, můžeme je embosovat, děrovat apod.

 

 

 

 

 Recyklo-variantou jsou hliníkové plechovky na nápoje. Umožňují vytvářet pevné ozdoby i celé stránky, které je vhodné k podkladu připevnit svorkami.

 

 

 

Povrch hliníkové folie můžeme barevně upravovat - nejlépe inkousty, které lze zafixovat horkovzdušnou pistolí, nebo akrylovými barvami.

Další inspirace a pracovní postupy najdete na nástěnce, kterou průběžně doplňujeme. Zde najdete také zdroje uvedených ukázek.

 

 

K tomuto materiálu vyhlašujeme spolu s Ladou soutěž. Do 21.12. 2014 můžete Ladě posílat fotografie svých blahopřání s použitím hliníkové folie.

 

Pro klub Cardmaking připravila Jitka, VyZa