Většinou už vím, co bude následovat, když se mě někdo zeptá, co dělám. Odpovím, že vyrábím obruče na hooping. "Na co?" Na hooping. "Hooping? Co to je ten hooping?"  Tak takhle nějak to probíhá a už jsem si na to celkem zvykla. Většina lidí totiž vůbec netuší, co si má pod pojmem hooping představit.

A když jim jednou větou vysvětlím, že se jedná o kroužení s plastovou obručí, velká část z nich v zápětí dodá, že jako malí také kroužili a že to  znají. Potom zase přicházím ke slovu já a vysvětluji, že tyto obruče jsou jiné,  mnohem větší a těžší. Na jejich  "proč?" rovnou odpovídám, že je to proto, aby se s nimi dobře kroužilo nejen dětem, ale i dospělým.

Vysvětlím jim, že hooping není jen kroužení obručí v pase, ale také na bocích, nohou, hrudníku a ramenou. S obručí se dá také kroužit mimo tělo, kdy máte obruč ve svých rukou. Tohle zjištění spoustu z nich překvapí.

Jestli jste zvědaví, čtěte dále, objasním tajemství hoopingu i vám.

 

DSC_0246

 

Hoop dance

 

Když už umíte jednotlivé prvky hoopingu, dají se z nich vytvářet různé taneční sestavy a potom je to  tzv. hoop dance, tedy tanec s obručí. Je to čas, kdy se necháváte strhnout  hudbou a tančíte s obručí tak, jak se vám zrovna chce. Neexistují žádná pravidla, je pouze na vás, které prvky a kolikrát budete provádět. To už ale potřebujete lehčí, tzv.taneční obruč, se kterou vám to půjde lépe.

 

Obruče na kroužení

 

Naopak, když začínáte, je vhodnější větší a těžší obruč, která se točí pomaleji. Tím vám dává čas promyslet si co a jak udělat. Tedy lépe řečeno kde a kdy svým tělem obruč odrazit tak, aby pokračovala v kroužení a nespadla na zem. Pro začátek vám stačí vědět, že existují 3 hlavní typy obručí - tzv.fitness - ty jsou větší a hlavně těžší, jsou vhodné pro začátečníky a  tzv.taneční - menší, ale hlavně lehčí, lépe se s nimi tančí, jsou vhodné spíše pro pokročilejší vyznavače hoopingu. Poslední kategorií jsou dětské obruče - mají různý průměr podle věku dítěte. Od velikosti 75-80 cm pro děti ve věku kolem 4 let až po velikosti 90 - 95 cm pro věk kolem 10 let a teenagery.

V některém z příštích článků (nebo e-booku) se s vámi podělím o informace, jak si vybrat tu pravou obruč pro vás tak, aby vám s ní šlo dobře kroužit. To je základní předpoklad toho, že vás to bude bavit a budete chtít pokračovat.

Asi je vám jasné, že všechny ty skvělé benefity hoopingu nezískáte tím, že obruč bude uložená někde opodál, ale pouze pravidelným kontaktem s ní a to velmi blízkým, takříkajíc "tělo na tělo". V našem případě tedy spíše obruč na tělo :).

 

Základní postavení

 

Dále se podíváme na základní rozdíl ve způsobu kroužení s lehkou plastovou obručí, kterou znáte z dětství a hoopingem. V hoopingu se překvapivě nejedná o kroužení pánví, ale o pohyby dopředu a dozadu. Zdá se vám to zvláštní? Ano, člověk by čekal kruhový pohyb pánví od slova kroužení, že? I já jsem byla zpočátku překvapená, ale rychle jsem si zvykla. Druhý způsob kroužení v hoopingu je z boku na bok.

 

Směr kroužení

 

Důležitá zásada v hoopingu je, že musíte střídat směry kroužení. Proč? Protože tím předcházíte svalové dysbalanci - tedy tomu, že jedna strana vašeho těla bude zpevněná, na té druhé však budou svaly ochablé. Až si sami vyzkoušíte poslat obruč oběma směry, zjistíte, že do jednoho vám to jde lépe a do toho druhého pravděpodobně skoro vůbec :). To je naprosto normální a má to tak každý. Nesouvisí to s tím, že pravák točí lépe doprava a naopak. Prostě každý z nás má svou dominantní stranu, do které se mu s obručí točí lépe.

Navíc tím, že se nutíte kroužit i do své "horší" strany, podporujete mozkovou činnost. To je velmi dobrý bonus hoopingu :).

 

Obruč vás naučí překonávat překážky

 

Nakonec vás chci upozornit na to, že obruč vám nedá nic zadarmo a také od ní nejspíš schytáte pár modřin. Budete muset překonávat překážky a výzvy, které vám bude předkládat. Máte pocit, že se vás to netýká, že jste zvládli svoje první kroužení v pohodě a obruč vás poslouchá? No, jen počkejte! Ještě vás toho hodně čeká a ne vždy to půjde takhle lehce. Většinou jsou každé začátky náročné a bolestivé, než si vaše hlava a tělo zvyknou, co mají dělat.

Když vytrváte, půjde to lépe a lépe a jednoho dne najednou zjistíte, že děláte to, co vám před tím pořád nešlo. Takhle to funguje!  Jestli se nevzdáte, ale budete trénovat, jednou se to naučíte. Vaše hlava pochopí, co po ní chcete a vaše tělo bude schopné to provést. Zažijete okamžiky uspokojení, kdy stojíte na pomyslném vrcholku hory, kterou jste právě zdolali. Dodá vám to nejen motivaci do dalších prvků, které se chcete naučit, ale i vnitřní sílu, že zvládnete překonat i jiné věci ve svém životě.

Hooping vás bude učit vytrvalost, překonávat překážky, nevzdávat se, ale zkoušet to znovu a znovu. To je skvělá přidaná hodnota nejen pro kroužení s obručí, ale pro celý váš život.