Jak asi víte, tvořit bez potřebného materiálu moc nejde, takže čas od času je potřeba nějaký ten materiál sehnat. V mém případě se jedná o nákup z Japonska. Což o to, v dnešní době je možné přes internet nakupovat z druhého konce Zeměkoule Naše milá země . Problém je, když e-shop neumožňuje zasílat mimo svůj stát.

Což je problém právě mnou vybraných japonských e-shopů s mizuhiki šlahouny (asi si nedokážou představit, že by tomuto umění propadl i někdo mimo Japonsko).

Co teď s tím?

Existují různé přeposílající profesionální firmy, ale bohužel s mou angličtinou jsem si na to netroufla. Ale před pár lety jsem narazila na Nákupy v Japonsku a tak jsem oslovila osobu, která za tímto projektem stojí s dotazem, zda bych si přes něj mohla objednat mizuhiki šlahouny. Odpověď zněla ANO Zamilovaný pohled .

Jen jsem se trefila zrovna do první vlny corony a celosvětového lockdownu. Japonci to vzali tak vážně, že zrušili veškeré poštovní služby mimo území Japonska (co kdyby náhodou s balíkem přišel i covídek, že?). Nu což... alespoň jsem měla dost času na promýšlení objednávky a když pak začátkem července opět umožnili zasílání do ČR, ani vteřinu jsem nezaváhala a už psala e-mail s odkazy vybraných mizuhiki šlahounů. A vyšlo to Zamilovaný pohled.

 Druhá objednávka a druhý lockdown

Tvoření je návykové (jinak by Fler neexistoval v tak rozsáhlé formě, že?) a tak mi začaly docházet barvičky. A tak jsem si řekla, že to chce další objednávku a zase jsem se trefila do další vlny corony (doufám, že na jaře, kdy bych chtěla zase objednávat, nebude třetí vlna). Naštěstí tentokrát odesílání balíků z Japonska do ČR fungovalo Liebesbrief. Pro druhou objednávku jsem se rozhodla vyzkoušet eshop společnosti Tanaka Sokichi Shoten, který nabízí mizuhiki vyráběné v Iida.

Iida je takovou kolébkou výroby mizuhiki. V Japonsku to totiž funguje tak, že se jednotlivé lokality specializují na konkrétní druh výroby, pěstitelství či chovu. A v případě oblasti Iida je specializací výroba mizuhiki šlahounů.

Velmi jsem si oblíbila mizuhiki tvořené omotáním hedvábným vláknem. Mají příjemný povrch, takový matný lesk (pokud nejsou přidané lesklé nitky) a při práci s nimi vydávají takový syčivý zvuk, jak se jednotlivé šlahouny o sebe třou. Navíc jsem si udělala radost a koupila si i knížku o mizuhiki květinách Zamilovaný pohledKvět.

 

Krásné barvičky, co? Celkem 700 šlahounů standardní délky 91 cm a 200 šlahounů délky 30 cm.

Jsem ráda, když mám na výběr velké spektrum odstínů a tak součástí objednávky byly 4 barevné sady (10 barev po 10 šlahounech) podle ročních období - jaro, léto, podzim, zima. 

A nyní takový malý kvíz: pro jaké období jsou tyto barvy?

Pokud tipujete LÉTO, tak tipujete správně Potlesk.

Nezdá se Vám to? Je to díky tomu, že na většině území Japonska je léto velmi úmorné a horké Svítíčko sluní s velmi vysokou vlhkostí. Možná se Vám to nezdá, ale správná volba barev dokáže člověka pocitově ochladit. A tak jsou modré a zelené odstíny evokující vodu oblíbenou barvou léta.

 Tak doufám, že už se těšíte na mé další výtvory. Já se na ně už těším Stydlivý úsměv