Přírodní kosmetika je zázračná věc, ručně a s láskou dělané masti a mýdla mají úplně jiný náboj než kosmetika vyráběná ve ve fabrikách- samozřejmně, že na běžném zboží není nic špatného, něco i pomáhá. Ale v energetickém náboji je rozdíl- zatímco v obchodech kupujeme prázdné výrobky, domácí výrobky jsou nabyté energií- energie rostliny , prosředí ve kterém roste, enrgie sběrače a v neposlední řadě enrgie toho, kdo věci vyrábí.
Žijeme v době, kdy se začínáme zajímat o to, co nakupujeme, vyhledáváme kvalitní výrobky, hledáme zda to či ono bylo testované na zvířatech, jestli byliny, ze kterých je produkt vyroben nejsou sbírané někde u silnice (což nám prakticky nikdo nezaručí...:-() uvědomujeme si, že příroda je tisíckrát lepší než nejlepší chemická laboratoř.
Kdy máme záruku, že používáme kvalitní produkt?
Pokud si ho vyrobíme sami.
Nebo koupíme výrobek, u kterého máme záruku čistého prostředí a vnitřní harmonie bylinkáře.
My jsme si našli chaloupku na venkově- daleko od města- jukněte na mapu - (pořád se ukazuje čp.1- my jsme kus do leva předposlední barák s hodně stromama u louky..)- myslim, že lepší místo bychom těžko hledali...
silnice tu vede jedna a my jsme tak zašití, že o ní ani nevíme :-) Je pravda, že ráj má v praktickém životě pár nedostatků,žádný obchod, špatné autobusové spojení,žádná práce, doktor daleko- což nám ani nevadí- musím zaklepat- chodíme jen na preventivní prohlídky a do porodnice :-))Ale s plusama se to nedá srovnat- děti vyrůstají v čistém prostředí, můžou běhat venku a nemusím mít strach že je srazí auto, ze zahrady sklízím "čistou " zeleninu, všude krásná příroda,vidíme hvězdy a když zrovna sousedi nesečou trávník je tu nádhernej klid.

Jsem toho názoru, že s bylinami je to , jako s drahými kameny- máme k dispozici vodítko- třeba-jaký kámen k jakému znamení, ale nejlepší je tem, který nás osloví a zaujme. Myslím, že nejlepší je dát na intuici a podle ní si volit i bylinky. Aby ste si i vy mohli udělat myst "na míru", připravila jsem pro vás návod :-) 

Připravíme si:

vnitřní sádlo - když nemáme k dispozici domácí, lze jej objednat u řezníka
bylinky dle našeho výběru nafotila jsem výrobu měsíčkové masti, recept je universální pro prakticky všechny byliny
včelí vosk
olivový olej (nemusí být)
esenc. olej taky nemusí být
smaltovaný hrnec
vařečku
čisté kelímky
plátno na přecezení
Na 1/4kg sádla jedna dvouhrst nakrájeného měsíčku (bylin)
Sádlo nakrájíme , vyškvaříme- pozor nesmí se připálit! Přecedíme.
Do zahřátého sádla přidáme oliv. olej tak 2 : 1 (sádlo 2), když je směs rozehřátá skoro jako na řízky, přidáme nakrájené bylinky- hned vypneme.
Necháme do druhého dne macerovat.(Při výrobě konopné masti ještě min. 2x zopakujeme- zahřát, přidat byliny, odpočinout...) Pokud chceme mast maximálně nabitou, připravujeme za úplňku a byliny sbíráme za sluného počasí kolem poledne.
Druhý den zahřejeme, přidáme kousky včelího vosku na 1/4 kg sádla tak pol lžíce vosku, přidáme pár kapek silise- meduňka, levandule a pod. ne moc- vůně časem zesílí, v tomto platí pravidlo- všeho moc škodí.
Horké přecedíme přes plátýnko do čistých kelímků. Pozor, je třeba nechat trochu zchladnout, popálenina od žhavého sádla- nic moc ...
Tak, teď už jen necháme vychladit, zavíčkujeme a popíšeme.
Skladujeme v chladu.
Koukám, že jsem trochu pomíchala obrázky...Důležité je, že postup je správně :-)