Vítám Vás v našem blogu, který je věnovaný  pohádkovému skřítkovi. Předem bychom se chtěli omluvit za kvalitu fotografií, neboť naše noční výroba v malé šumavské chalupě se bohužel neobejde bez použití blesku. (Dita)

1) Vše začíná od hlavičky, která je zhotovena z čistého ovčího rouna. Tvaruje se speciálními tahy silnými nitěmi. 

 

2) Když máme hlavičku dotvarovanou, potáhneme ji bavlněným trikotem tělové barvy a vyšijeme oči a pusinku. Všechny nitě musí být pečlivě ukončeny uvnitř v hlavičce, aby nikde nic nečouhalo :-).

 

 

 

3) Pro mě osobně je  důležitá i atmosféra, kterou doprovází výroba hračky, protože jednou ji bude mít nějaký malý človíček a příběh už začal.... Někdo by řekl, že hračka má být vyráběna s láskou a já bych mu dala za pravdu. U nás tentokrát skřítkovskou náladu podpořil i Martin, který dokončoval tématicky příbuzný obrázek pro děti.

 

4) Následuje přišití fousků (já ráda používám viskózové hedvábí , protože se dětem líbí, jak se leskne, lze ale použít i jemnou bílou vlnu).

5) Nyní už nás čeká přišití čepičky.

6) Za chvíli už skřítek ožije, ale cesta je přeci jen ještě dlouhá několik hodin, je na řadě tělíčko, ovšem můžeme si nachystat i šatečky. K obojímu používám šicí stroj. Mám ráda panenky "z ruky" a moje děti jich několik měly. Za léta soužití s ručně šitými panenkami jsem se ale poučila, že pevnost tělíčka ručně šitého se jen chabě dá srovnávat s pevností kterou nám poskytne moje milovaná mašina PFAFF (anebo to prostě neumím tak utáhnout :-) ). Tělíčko se vycpe ovčí vlnou, ale mnohem měkčeji než tvrdá hlavička.

7) Botičky a ručičky....k tomu není co dodat, jen že je to piplačka, kterou mnozí z vás tvořivých důvěrně znají :-).

8) Nyní už nás čeká jen závěrečná radostná kompletace.....(ještě načervenit tvářičky).....

 

....... a skřítek Pohádka ožívá.

"Dobrý den, jmenuji se skřítek Pohádka, ale můžu mít i jiná jména. Nevíme kolik vážím, ale i s čepičkou měřím 30 cm. Těším se, až poputuji k někomu kdo bude chtít poslouchat moje pohádky. Ahóój."

  A já se také loučím, čekají na mě ještě další skřítci, co se nutně potřebují vyklubat na svět. Pokud byste měli jakýkoli dotaz k šití panenek, ráda Vám ho zodpovím. Nepatřím k těm, kteří na svých know how sedí, jako žáby na prameni. Lidé od kterých jsem se učila šít panenky byli všichni velmi vlídní , také se vším poradili a za to jsem ráda. Proto je také na místě na závěr poděkovat Hance Ženíškové z chráněné dílny Ignis, která je "maminkou" neskutečného množství nádherných autorských střihů waldorfských panenek a nám laskavě dovolila, jako autorka střihu , zde na Fleru prodávat tohoto skřítečka....Děkujeme :-)

(Dita, Měkynec, září 2011)