Mým heslem je, že "spolu můžeme udělat svět hezčí, než byl včera". Když se každý, byť jen malým činem (např. tříděním odpadu), zasadí o zlepšení životního prostředí, bude hned na světě krásněji. No, teď píšu trochu jako eko maniačka, ale věřím, že i sbíráním kalíšků od čajovek se na tom zlepšení všichni podílíme. A teď už se podíváme, jak u nás recyklace probíhá. 

 

1. Sběr kalíšků

S některými pravidelnými přispěvateli spolupracujeme už nějaký ten pátek. Zatím šlo vždy o osobní předání, připravuji ale také variantu pro ty z vás, kteří mají zájem prázdné kalíšky posílat. 

Sbíráme jen kalíšky

  • čisté (nemyslím čisté uvnitř, ale aby nebyly upatlané, začouzené)
  • nepomačkané
  • v minimálním stanoveném počtu - za určité počty kusů dáváme při osobním předání malé dárky jako poděkování, pro ty, kteří chtějí posílat poštou, odměnu připravuji

 

2. Odstranění plíšku a zbytku vosku

Pokud jsou kalíšky nepomačkané, čisté a nepotřebují žádnou extra očistu, nasadím rukavice a začínám pracovat. Odstraním speciálním nářadím plíšek se zbytkem ohořelého knotu. Poté se vrhnu na vosk, po kterém nesmí zůstat ani stopa. Je to logické - většina čajovek se vyrábí z parafínu a Soyovky jsou svíčky z přírodního vosku, tudíž je pro mě nepřijatelné nechat tam jen ždibeček parafínu.

 

3. Dezinfekce

Na konci procesu je ještě nutno kalíšek z vnější části vydezinfikovat, aby byl superčistý a připraven pro dalšího majitele.

 

Po celé proceduře už stačí nachystat bavlněný knot, rozpustit vosk a svíčky jsou skoro na světě. :-)