V prvním dílu jsem stručně popsala a fotkami ilustrovala počáteční fázi výroby medvídka -- špendlení, šití, obracení, cpaní a zavírání nacpaných končetin. Tento díl se bude věnovat práci na hlavičce medvídka, která mi zabere nejvíce času, obvykle několik hodin.

 

Poté, co dokončím práce z předchozího dílu, nacpu i hlavičku, vložím do ní kloub a uzavřu. Hlavička musí být nacpána velmi pevně a rovnoměrně (bez "děr" ve vycpávce), aby měla symetrický tvar (to ovšem začíná už u přesného šití). Velmi důležité je také dobré vycpání čenichu, protože pěkný nos lze vyšít pouze na dobře nacpaném čenichu. 

 

Dřív, než začnu vyšívat nos, musím na hlavičce upravit srst. To znamená zastříhnout srst na čumáku, aby se vytvořily pěkné tvářičky, vytrhat srst v místě, kde se bude vyšívat čumák (aby srst neprolézala skrz výšivku) a nakonec ještě upravit srst v místech, kde budou oči. To všechno je potřeba dělat jen tak od oka, protože na srst se nedají dělat žádné značky. Jedinou pomocí je mi pár testovacích očí, což jsou taková plastová zapichovací očka. Potom vyšívám čumáček. Stehy musí být pravidelné, jeden vedle druhého a bavlnka se nesmí přetáčet, protože to nevypadá hezky. Potom vyšii i pusinku. U některých medvídků nos napouštím včelím voskem, u některých (např. u tohoto) nos stínuji.

 

Na obrázku níže vidíte celý postup krok po kroku:

 

 

Poté, co je hotový nos, je medvídek připraven na přišití očí. Jejich polohu určím s pomocí testovacích očí. Musí být dokonale symetricky při pohledu ze všech stran, což někdy není vůbec jednoduché. V této fázi mi často pomáhá manžel, protože se ukázalo, že dokáže vidět menší odchylky než já. Nezáleží ale pouze na symetrii -- poloha očí (jejich vzdálenost od sebe, vzdálenost od nosu atd.) dokáže drasticky změnit výraz celého medvídka. A protože právě oči jsou tím hlavním, co určuje "povahu" medvídka, vyplatí se být pečlivý.

 

 

Samotné vsazení očí probíhá pomocí dlouhé panenkářské jehly. Nitě, na kterách jsou oči navlečeny, musí být velmi pevné. Zaváží se tak, že uzel pevně drží za vycpávku vevnitř hlavy a na povrchu tudíž není patrný žádný uzlík ani prohlubeň. Oči musí držet tak pevně, že je nelze podebrat nehtem, natožpak aby šly povytáhnout. Používám pouze ty nejkvalitnější skleněné oči z Německa, u kterých mám jistotu, že očko z drátku z oka neodpadne (což se mi u českých očí stalo ještě předtím, než jsem je nainstalovala na medvídka).

 

Poté co jsou oči na svém místě, začínám se stínováním. Obvykle maluji medvídkům bělma a dále stínuji dolní víčko a okolí celého oka. Bělma lze dělat i z koleček filcu či jiného materiálu, ale já upřednostňuji tuto techniku, ač je poměrně náročná. Výsledek se mi totiž zdá nejhezčí a nejpřirozenější.

 

 

 

Poté, co jse obličej hotový, obvykle pokračuji dokončením kloubů, tj. připevněním končetin a hlavičky k tělu medvídka. Potom nacpu tělíčko a úplně na závěr přišiji medvídkovi uši. O tom ale až v dalším díle