Nakonec asi mám ráda výzvy. A takovými výzvami rozhodně jsou soutěže tady na Fleru :) Téma je dané a ty, babo, vymýšlej! Šperkům šitým z korálků se věnuji intenzivněji zhruba něco přes půl roku, nápadů je spousta, ale soutěže mne vždycky vyhecují překročit ten aktuální mantinel, který je právě přede mnou, a tak se vždy naučím něco nového a posune mne to o kousek dál.

Je tu nové téma v klubu Kamínky u martapy: modrý chalcedon. Úkolem je vytvořit šperk nebo výrobek s použitím tohoto polodrahokamu. Je to nádherný minerál, jemně modrý s něžnou bílou až průhlednou krajkou. Hned mne napadlo vytvořit zdobnější náhrdelník, protože takový jsem ještě nešila. Rozhodovala jsem se mezi bílou a černou verzí, a protože se blíží víc čas plesů než svateb, zvolila jsem černou variantu, aby modrý chalcedon v kontrastu s černými korálky pěkně vynikl (ale bílou variantu si nechávám odležet na jaro ;-)).

Nápady mi naskakují v hlavě v různou dobu, ale, asi jako mnoha tvůrcům, hlavně v noci nebo večer těsně před usnutím. Snažím se se zavřenýma očima promyslet každý detail, "vyfotit" ho za víčky, aby v hlavě zůstal jeho otisk až do rána, kdy budu moct co nejrychleji myšlenku zachytit na papír.

 

 

Když jsem se svou neumělou skicou víceméně spokojená, nastává čas přehrabování domácích zásob a shánění materiálu po ověřených prodejcích. Velký krásný chalcedon jsem ukořistila v obchůdku Parus, menší chalcedonové čtverečky a kuličky v obchůdku nulkajanulka - minerály. K tomu jsem nakoupila hodně dalšího materiálu v černé a stříbrné barvě: rokajl TOHO, Swarovski kapky, české mačkané korálky "pohanka", cínovky a ohňovky.

V tuto chvíli nastává velký třesk a samotné šití může započít.. Je to vždy trochu adrenalin, zda se povede vše tak, jak jsem si to naplánovala. Občas se totiž stane, že z návrhu vznikne nakonec úplně něco jiného :) Tak jdeme na to!

Soutěže jsou pro mne velkou školou. V každé z nich se snažím posunout v tom, co dělám a co ještě neumím nebo jsem ještě nezkusila. A i tentokrát jsem si chtěla něco poprvé vyzkoušet. Volba padla na podšívaný kámen. V původní verzi jen obšitý, nakonec jsem se pustila do neznámého..

 

 

Kámen se podšije plstí a lze ho tak variabilněji obšívat. Zvolila jsem rokajl TOHO v černé, stříbrné a hematitové barvě, černé mačkané korálky Pohanka a ve finále ještě na spodní okraj malé černé cínovky. Takto připravený jsem ho pak ještě zespodu podšila Alcantarou, jemnou umělou semiší, která je velmi příjemná na kůži. Na spodní část jsem ještě našila třáseň z chalcedonové kuličky, černé cínovky, ohňovky a nakonec také krásné elegantní Swarovski kapky (Teardrop Pendant).

Když mám velký chalcedon připravený, rozložím si ostatní korálky podle svého nákresu a zkouším, zda vše bude fungovat. Chalcedonové čtverečky jsou nakonec menší, než jsem původně zamýšlela (původně měly být obšité), tak jsem se rozhodla pro změnu. Čtverečky jsou uprostřed vrtané, tak budou jen prošité ve šňůře. Byla ale nutná i změna u vedlejších dvou třásní, a to jejich napojení na šňůru. Budou vycházet přímo ze šňůry v místě vrtaného čtverečku.

 

 

Jednou z posledních fází je našívání šňůry a třásní. Finální vzhled náhrdelníku se již krásně rýsuje. Zbývá jen dokončit zapínání. Volím karabinku v hematitové barvě a k ní doketluji krátký řetízek s cínovkami, aby bylo možno zapínání prodloužit.

 

 

A je hotovo! :)

Šperk může vyrazit do světa.. vlastně do soutěže. V soutěžním blogu klubu Kamínky u martapy si můžete prohlédnout i další krásné výrobky s použitím chalcedonu.

A já se těším na další výzvu! :)