V návaznosti na předchozí článek (který doporučuji přečíst) přichází na řadu zjistit, jak tedy vytvořit svůj vlastní outfit, v čem každý den chodit, když jsme si již našli jádro svého stylu. Co si pořídit do skříně? Stačí mít jen těch pár věcí? Jak poznám, co se k tomu hodí? Jak vytvořím onen unikátní styl, o který usiluji? Pokud máte tyto a podobné otázky, čtěte dál, pokusím se na ně odpovědět.
 
Chápu, že pro někoho, kdo svůj styl teprve hledá a začíná s ním, je dobré mít návod, určitou šablonu, podle které by se řídil, aby všechno klaplo. Časem se naučíte určitě fungovat i bez šablony, ale pro usnadnění vám takovou jednodušší poskytnu. Budete potřebovat svůj seznam věcí, které milujete (tedy začněte teprve, až si projdete procesem z předchozího článku), inspiraci, upřímnost k sobě a trochu fantazie. Berte to jako hru, cvičení. Zkusíte si vytvořit svůj první ideální outfit. Možná nebude hned dokonalý a naprosto originální, ale to nevadí. Všechny mouchy časem vychytáte. Originalita osobního stylu není v tom, že máte pokaždé něco, co nikdo jiný nemá. Jde o to, že máte pokaždé něco, co je VY. Každý může okopírovat jeden outfit, nikdo celou osobnost člověka.
 
Vás outfit se bude skládat ze tří částí:
 
1. Jádro, základní, osobité kousky oblečení
2. Prvky
3. Doplňky
 
 
Nyní to blíže vysvětlím. Do první skupiny patří vše, co je specifické celým svým zpracováním. Např. kovbojské boty, rockerská kožená bunda, tylová sukýnka. Patří tam také specifické šperky (neplést s doplňky, jak jsou myšleny ve třetí skupině) jako jsou perly nebo diamantové náušnice. Všechny věci z této skupiny by měly být na vašem seznamu věcí, které milujete a měly by k sobě určitým způsobem ladit. Je ožné zkombinovat tylovou sukýnku a koženou bundu. Kovbojské boty už tam příliš nevecpete, ale zase mohou jít třeba ke krajkovým šatům, kostkované košili nebo... cokoli najdete v různých kombinacích v country stylu. Proto se hodí inspirace. Nebojte se podívat na pinterest, polyvore nebo do časopisů na svůj oblíbený kousek oblečení a zjistit, s čím ho ostatní kombinují. Třeba se vám něco z toho zalíbí a využijete to ve svém stylu (někdy je hranice mezi inspirací a kopírováním tenká, to uznávám). V této skupině by mělo být opravdu a jen to specifické pro vás, určující základy, jádro, vašeho stylu.
 
Druhá skupina zahrnuje prvky. Ty jsou také velmi důležité a možná některé z nich najdete i ve svém seznamu věcí, které milujete. Prvky se liší od věcí v tom, že se nejedná o celé kousky oblečení, ale pouze něco, co určuje jejich charakter. Dám příklad. Prvkem může být výšivka, krajka, třásně, kovové hroty, lesklé kamínky, flitry, potisk, límeček, řetízek - tedy cokoli, co může zdobit různé typy oděvů. Patří sem také barvy a některé šperky, resp. jejich části - motivy, přívěsky, materiál.
 
Třetí skupina jsou doplňky. Jsou to věci, ke kterým nemáte až tak silný citový vztah, ale dobře dotváří váš styl a hodí se k věcem, které tvoří jádro. Mohou sem patřit jednobarevná trička a tílka, která zkombinujete s něčím specifickým, tedy neutrální kousky oblečení. Hodí se, když máte výrazné základní kousky, ale nechcete působit "přeplácaně" anebo pokud potřebujete něco neutrálního do práce.
 
 
Outfit jednoduše vytvoříte kombinací těchto tří skupin. Ne vždy využijete všechny, to záleží na vás, ale v zásadě vše, co budete nosit, se bude z těchto věcí skládat. Uvedu na příkladu.
 
 
 
Dobře si prohlédněte, co má na sobě slečna na obrázku nad tímto textem. Působí to docela jednoduše - opravdu nemusíte vypadat jakkoli extravagantně, abyste byli sami sebou - ale výše zmiňované tři skupiny zde najdeme. První skupinou, tedy jádrem stylu, můžou být např. kotníčkové boty na vysokém podpatku a sukně do A. Pokud by tomu tak skutečně bylo a slečna dodržovala naše schéma, je pravděpodobné, že má doma více podobných bot (anebo tyto alespoň nosí velmi často) a sukní. Prvky pak mohou být motiv květů a černá a bílá barva. Vidíte, že žádné další na sobě nemá, přesto outfit působí harmonicky i zajímavě právě díky kombinaci jádra a prvků. Prvky se mohou vyskytovat jak na základních kouscích, tak i doplňkových, jak dokazuje jednoduchý top - který může být pouze doplňkem v černé barvě (prvek) anebo (to takto nepoznáme) také jedním ze základních prvků. Pak by pro tuto slečnu bylo typické nosit sukně, tílka a kotníčkové boty. A to už je v zásadě osobitý styl.
 
Samozřejmě jde o velmi jednoduchý příklad, ale věřím, že když se do toho dáte, vytvoříte si stejným způsobem i složitější osobité outfity ve svém stylu oblékání. Nebojte se zkoušet nové věci, hrajte si :-)