Už dlouho jsem měla doma plechovku ananasu na tuhle buchtu (nebo spíš koláč) a včera na ni konečně došlo:

 

A tady je recept:

110g + 2 lžíce másla (pokojové teploty), 250g cukru, 5 plátků ananasu (lze i jiné ovoce, např. jablka, hrušky, možná i banán), 220g polohrubé mouky, 1,5 lžičky PrDoPeč, špetka soli, 2 vejce lehce našlehaná, 170ml podmáslí (já jsem ho neměla, tak jsem to nahradila jogurtem naředěným mlékem v odpovídajícím množství). Množství počítá s formou průměru 23cm a vysokou cca 7 cm. Pozor, rozevírací dortová forma je zcela nevhodná, záhy pochopíte proč. Hodí se např. skleněná zapékací miska.Troubu předehřát na 180 stupňů.

 

Postup:

Formu postavíme na sporák a rozpustíme v ní 2 lžíce másla. Přidáme 100g cukru a necháme pár minut, až to zkaramelizuje (míchat!). Potom přidáme ananas (lépe nje rozkrájet plátky na čtvrtiny) či jiné ovoce, necháme pustit šťávu a počkáme, až se v ní karamel rozvaří. Vypneme plamen.

Na těsto nejdříve mírně našleháme máslo, přidáme cukr, šleháme dokud sehmota nestane krémovou. Potom přidáme vejce a šleháme do pěkné konzistence. Potom střídavě přidáváme (šleháme na pomalejší rychlost) suché ingredience a podmáslí, celkem asi na třikrát. Těsto přelijeme přes ananas, uhladíme a pečeme cca 30-40 minut (mojedivná rychlotrouba to měla hotové za 25). Upečenost kontrolujeme špejlí, jako obvykle.

Po upečení necháme pár minut stát, okraj objedeme nožem a formou zahýbeme, abychom se ujistili, že je koláč odlepen ode dna. Pokud ano, na formu déme dnem vzhůru talíř, obojí chytneme (chňapky!) a převrátíme vzhůru nohama.  Kdyby koláč dnem držel ve formě, postavíme ho na chvilku na sporák, potom jistě povolí.

 

Snad vám bude chutnat. Je to velmi rychlý recept a to těsto je velmi blízko piškotu, přitom méně pracné.