Protože se nesnažím jen prodávat, ale i přinášet radost, servis a potěšení do keramické tvorby, můžete na stránkách ART   a   keramiky nalézt spoustu užitečných rad, inspirací a postřehů. Sice mne dosti překvapilo, že takový nástroj jako je internetový keramický portál, využívají spíše starší uživatelé, věřím, že se brzy zapojí i ti později narození.

velky_obrazek

Oni ho možná i užívají, ale zatím jen pasivně. Podle mailů a reakcí na články jsem totiž komunikoval převážně s lidmi, kteří už mají pár křížků za sebou. Přitom jsem měl pocit, že informace, které net a web přináší, by měl oslovit spíše tu nastupující generaci tvůrců. Možné je i to, že ti mladí už všechno ví? Nebo nepotřebují nic zařizovat a pořizovat?

velky_obrazek

Netuším, jestli takové školní dílny jsou ovlivněny tím, co chtějí tvořit absolventi a podle toho se pořizuje vybavení? Nebo jestli je to jen otázkou nějakých zkostnatělých norem? Jestli se tvoří z materiálů, které jsou nejsnadněji dostupné, nebo které se řídí momentálním stylem a módou? Jestli se rozlišuje hloubka a kvalita od povrchnosti a kvantity?

velky_obrazek

Každopádně se pokusím přiblížit dotaz, k čemu že je ta štětka na nádobí s tím dřívkem?

obrazek

Jedná se o nástroj určený k dekoraci. Nebudu popisovat a zařazovat do jakých výtvarných stylů se tato technika hodí. Prostě všude, kde je žádoucí vytvořit kapénkový efekt. Ten lze kombinovat s dalšími dekoračními technikami. Lze použít i širokou škálu materiálů. Od Engob, přes oleje , vosky, frity a kysličníky, až po glazury. Jak na syrový, tak i přežahnutý střep.

velky_obrazek

Tento konkrétní kartáček dekoruje pomocí otáčení a hrnutí přes hranu onoho kovového trnu ve dřívku, které se dá posouvat po oné drátěné hřídeli. Pohyb točení usnadňuje očko na jejím konci. Pomocí trnu se docela dobře míří a tak se dá vcelku přesně zacílit ona požadovaná dekorace. Velikost kapek ovlivňuje hustota nanášeného materiálu.

velky_obrazek

K podobným technikám lze použít i jiné kartáčky. On každý nástroj bude dekorovat krapet odlišně. Kromě hustoty materiálu je totiž výsledek závislý i na délce štětinek. Také na vzdálenosti od předmětu a rychlosti aplikace.

velky_obrazek

Mnozí se zajisté nedozvěděli nic nového. Nejspíš tímto textem nijak nezasáhneme vývoj keramiky a ani směrování módy a oblíbených technik. Ovšem snad jsem zotpověděl onu ( nejen v keramice ) mýtickou otázku: „a na co to je? „

obrazek
Takže, kdo nevlastní stříkací zařízení, má přece jen možnost vcelku levně vytvořit nějakou tu kapičku. 

Jinak věřím, že na mých stránkách naleznete nejen inspiraci, ale i mnohé další potřebné informace, které se budou hodit nejen při výběru vybavení dílny, ale i při samotné tvorbě.

 

A tady snad prodám :-)

*****************************************************

O mém přístupu ke keramice a vybavení , stejně tak
jak se dívám na tvar  a kde čerpám inspiraci, jsem už psal.  

 

Těším se na Vaši návštěvu a přeju pěknej den, Tomas