...příběh dvou knoflíků...

Dnes bych Vám ráda představila dva jedinečné šperky. Přestože byly oba vytvořeny  odlišnými technikami, mají několik věcí společných.

Prvním společným atributem je fakt, že byly vytvořeny dvěma ženami, z nichž jedna propadla kouzlu pestrobarevných sklíček (korálků) a druhá se rozhodla zkrotit svět sutašek.

Druhým společným atributem se jim stal skleněný ručně vyráběný knoflík s motivem mandaly od našich šikovných sklářů z Jablonce nad Nisou. Nezávazně na sobě se pustily do práce.Vznikly dva nepřehlédnutelné a jedinečné šperky - v obou případech se jedná o náhrdelníky.

Poté už nebylo daleko k nápadu představit je a rozšířit tak povědomí ostatních o jejich existenci a existenci nás dvou.

Nejprve bych Vám ráda představila Večernici od Karly Mokrošové.

https://www.fler.cz/jewelry-from-beads

 Jelikož Karla prodává své šperky i na jiném portále a Večernice je již prodána, odkaz na Večernici smazala. Nicméně dá se zprostředkovat -https://www.fler.cz/zbozi/vecernice-9640086

 Přečtěte si, co o ní Karla napsala:

Každá žena chce být nejen krásná, ale především obdivována. S Večernicí budete nepřehlédnutelná, svůdná, kouzelná…, to vám zaručuji :-). Stoprocentně neuniknete obdivu okolí, ale především mužů, neboť náhrdelník důmyslně zakotví v jamce Vašich krásných „očí“. :-) Ruku na srdce, který muž by odolal? ;) Využijete jej nejen v odhaleném dekoltu sluncem prozářených dnů, ale hravě jej vynosíte také v chladnějším počasí. Zkuste si ho představit třeba na roláku...


A nyní trocha ze zákulisí.  Náhrdelník je zhotoven časově náročnou technikou formou korálkové výšivky. Centrální část tvoří ručně zhotovený skleněný knoflík jabloneckého skláře s motivem mandaly v metalické tmavě modré barvě se stříbrným vzorem. Doplňuje jej tmavě modrý kabošon s perletí. Vše je obšito japonskými korálky TOHO barvy Nickel, Cosmos Metallic, Nebula Metallic, japonskými korálky Miyuki Nickel, japonskými korálky Demi round Nickel a v neposlední řadě jsou použity broušené korálky tzv. ohňovky v provedení IRIS. Zadní strana je podšita a začistěna velmi příjemným semišovým podkladem Ultrasuede. Přívěsek je zavěšen na obruči z chirurgického OSTEOFIXU (hypoalergenní) a doplněn broušenými korálky tzv. ohňovkami. Zapínání tvoří karabinka s dvojitým protikroužkem z chirurgické oceli 316 L ( hypoalergenní).

 

 

 Technika korálkové výšivky je opravdu velice náročná na čas, jak podotknula Karla.  Jde o precizní a přesnou práci. Šperky tvořené touto technikou jsou opravdovými skvosty. České sklářství má stále skvělé jméno ve světě a je to naše chlouba. České sklo stojí na stole králů (značka Moser),  samotný zakladatel firmy Swarovski - Daniel Swarovski - byl brusič skla českého původu. Zkrátka ty drobné kousky skla, které mnoho z nás tolik miluje, jsou našimi poklady a šperky z nich tvořené, mohou být cennými kousky ve Vašich šperkovnicích. Šitý šperk, a tím myslím kvalitně a precizně vytvořený, je trvalá záležitost. Při dobrém a šetrném zacházení může být předán další generaci. Já osobně jsem před třemi lety ještě nevlastnila žádný. Po počátečních obavách, jsem však hrdou majitelkou mnoha svých a několika dalších z dílny ostatních tvůrců. Možná je to jako s tetováním. Když máte jedno, musíte mít další :-)

 


Vesper - (Večernice) - od
Zdeňky Křiklánové - tento šperk si již našel svou majitelku, ale ten další už může být Váš!

https://www.fler.cz/damaris-jewelry-art

Nápadu, že vytvořím náhrdelník, jsem propadla v momentu, když jsem rozbalila balíček a v něm byl tento překrásný knoflík. Původně jsem koketovala s myšlenkou na brož, ale pohled naživo to rozhodl. Nicméně na řadu přišel šperk Surmena a realizace se malinko odsunula. Na Surmeně jsem si však vyzkoušela práci s metalickou a denimovou sutaškou (a potvrdila si, že práce s ní a výsledný efekt je dokonalý) a zakomponovala zde i české filigrány a na nich vyzkoušela korálkovou výšivku. Nedokáži s jistotou říci, která část  náhrdelníku Vesper je dominantnější. Jestli ta s korálkovou výšivkou nebo ta se skleněným knoflíkem. Stejně jako Karla zmíním materiál, který jsem použila. Krom výše zmiňované metalické a denimové zahraniční sutašky, ručně vyráběného knoflíku, českého filigránu jsou to také TOHO korálky několika velikostí a barev, mačkané korálky - ohňovky, výrazná filigránová šlupna a obruč ve stříbrné barvě. Komplet jsem doplnila o jemně výrazné náušnice, kde základ tvoří Swarovski broušený kámen, TOHO korálky, střapec z nerezového řetízku a kuličkové puzetové zapínání z chirurgické oceli. 

 


K samotné technice sutaškování. Sutašky jsou textilní prýmky, které spolu s korálky sešíváme k sobě a tvoříme tak šperky mnoha tvarů a barevných kombinací. Za jejich velkou přednost lze považovat, že i velké a výrazné šperky jsou lehké a nezatěžují nás. Technika sutašek jde krásně kombinovat se zmiňovanou korálkovou výšivkou. Meze fantazie lze bořit i jinými způsoby. Ráda do šperků kombinuji Swarovski broušené kameny, potahuji knoflíkové butonky, miluji skleněné knoflíky (ty s vážkami obzvlášť)...Sutaškám lze dát mnoho tváří...Ovšem za dokonale vytvořeným sutaškovým šperkem je mnoho hodin titěrné práce. Trvá poměrně dlouho, než techniku ovládnete a věřím, že ne všichni, kteří se do tvorby sutaškových šperků pustili, u ní také zůstali :-) Šperky vytvořené touto technikou jsou po všech stránkách designové kousky a být jejich majitelkou může být každá z nás. I když preferujeme jiné materiály. Hodí se perfektně k běžnému nošení, ale mému srdci jsou blízké ty nepřehlédnutelné a výrazné. Takové, které si vezmete 4x do roka, kdy máte chuť být obdivovaná a cítit se výjimečně. K tomu účelu se perfektně hodí a určitě Vás nezklamou!

 


Pevně věřím, že když se díváte na naše fotografie, nenechávají Vás chladnými a něco ve Vás vyvolávají. Síla fotografie je velká. Každá máme svůj styl. Karla nechává své šperky vyniknout na jednotném podkladu, vždy krásně osvícené a tak mohou vyniknout jednotlivé detaily. Já volím fotografie s nějakou náladou a prostředím, je mi to bližší. Myslím si však, že perfektní šitý šperk by se měl s fotografií 100% ztotožňovat a ve většině případů ji ještě překoná :-)

 

 


Prosím, mějte na paměti, že kvalitně zpracovaný šitý šperk (ať už šitý nebo sutaškový) je ruční prací, která obnáší mnoho složek: Tvoříme ho mnoho hodin. Používáme ten nejkvalitnější materiál. Pevně věřím, že v mnohých špercích je kus našeho srdce a touhy činit druhé šťastnými. Cena takových šperků se v tomto všem musí projevit a měla by být prostým odrazem všech těchto výše zmiňovaných atributů. Čím jsem starší, tím více si uvědomuji, jak důležité je  setkávat se s lidmi, kteří něco tvoří. Kupovat si jejich výrobky. Ty nejkrásnější věci, které mám doma, ke kterým jsem si vytvořila nějakou vazbu, jsou právě ty ručně vyrobené (obrazy, keramika, šperky...). 

 

 


Děkujeme Vám, že jste na chvilku zavítali do našich světů. Máme jej rády a jsme zde šťastné :-)

 

Zdeňka a Karla