Všechny zdravím!

Moc se omlouvám, ale vůbec nestíhám, a tak i další díl představování kreativních pomůcek Fiskars má více než týdenní prodlevu :-( !

Slíbila jsem Vám, že jako další pomůcku Vám představím speciální vykrajovač ShapeCutter Plus, tak se do toho dáme.

 

Modelovací vykrajovač ShapeCutter Plus je výtečný kreativní nůž, který nám umožní vykrajovat tvary podle speciálních tvarových šablon (taktéž od Fiskars) nebo ho používat volně k libovolným řezům. Používá se pro gramáž papíru do 175 g/m2, hloubku řezu lze nastavit dle gramáže řezaného papíru. Jeho ergonomický tvar a měkká rukojeť SoftGrip umožňuje pevný stisk a komfortní, jemně ovladatelné řezání. Je totiž akorát do ruky! Otočné rameno usnadňuje jednoduchou výměnu čepele. Vykrajovač lze uzamknout proti pořezání, což je vhodné hlavně při používání s dětmi. Nyní si ukážeme, jak s vykrajovač budeme zacházet.

 

 

 

Vykrajovač se skládá z průhledného ochranného krytu, řezáku s ostřím, hlavního modrého ramene a oranžové podložky k volnému řezání.

 

 

 

Modré rameno se zacvakne pootočením do oranžové podložky pomocí zámečku. S touto oranžovou podložkou se používá při volném řezání. Po použití se vkládá do průhledné podložky a řezák je tím bezpečně schován proti pořezání i proti otupení.

 

 

 Jak vložíme či vyměníme čepel

 

 

 

Válcovité pouzdro čepele uvolníme odemknutím ramínka (viz. šipka).

 

 


 

 

Ramínko zvedneme a čepel necháme zapadnout do válcovitého pouzdra ramínka. Ramínko vrátíme zpět a opět uzamkneme.

 

 

 

 

 

Hloubka řezu čepele je nastavena pro materiál s gramáží 175 g/m2. Hloubku doladíme otáčením oranžového kolečka ve směru hodinových ručiček u tenkých materiálů a proti směru hodinových ručiček u silnějších materiálů.

 

 

 

Jak používáme vykrajovač s tvarovými šablonami

Budeme potřebovat:

1.        modelovací vykrajovač ShapeCutter bez vodící oranžové podložky

2.        libovolnou tvarovou šablonu k ShapeCutter

3.        ochrannou podložku k vykrajovači, vhodnou proti poškození pracovní plochy,

4.        a samozřejmě libovolný papír o gramáži do 175 g/m2.

 

Na řezací podložku položíme papír a na papír tvarovou šablonu nahoru stranou, na které je čitelný a nad povrch vystupující nápis Fiskars (na šabloně vlevo v horním rohu). Vykrajovač bez vodící oranžové podložky uchopíme palcem a ukazovákem za držadla SoftGrip.

Řezák umístíme na okraj tvaru srdce, zabodneme čepel do papíru, druhou rukou přidržujeme šablonu a pomalu posouváme vykrajovačem po šabloně kolem obrysu srdce. Při obtahování motivu držíme vodítko čepele těsně u okraje šablony.

 

 

 

Nástroj vždy ukládáme čepelí nahoru, tak jak je na obrázku, nebo na průhlednou podložku vykrajovače. Jinak hrozí ztupení ostří!

 

 

 

  

Jak vykrajujeme od ruky

Od ruky vykrajujeme vždy jen s použitím oranžové vodící podložky. Tu sejmeme a opět nasadíme uvolněním zámku modrého ramene v oranžové podložce (viz. obrázek u základního zacházení).

Na řezací podložku položíme papír a na papír vykrajovač, volným pohybem zápěstí i celé paže posunujeme řezák a děláme zářez v papíru.

     

TIPY: Čistého řezu docílíme, když budeme vyvíjet neustálý tlak na vykrajovač. Nesmíme držet vykrajovač za knoflík nahoře. Při řezání pohybujeme celou paží a vykrajovač používáme jako prodloužení ruky. Kulatá plocha podložky vykrajovače musí jezdit – posunovat se po papíru nebo po šabloně, nesmí být ve vzduchu. Chce to trochu cviku.

Dle vlastních zkušeností vřele doporučuji vykrajovač používat pro vykrajování tvarů dle šablon pro děti. Děti zabaví skládání jednotlivých tvarů. Pozor ale na ostří vykrajovače, vždy ho uchovávejte ukryté v plastové podložce! Vykrajovač smí používat jen dospělí! Super pomůcka např. i pro paní učitelky ve školách a školkách.

Děti zabaví i jen obkreslování podle šablon, jsou velké (A4) a z pevného plastu, děti je milují. V nabídce je nespočet tvarů určených právě pro dětské tvoření. Např.:

a spoustu dalších. Mnoho z nich určených přímo pro scrapbooking jako např. rámečky, visačky aj.

Šablony se mají po levé straně otvory a lze je krásně svázat do šanonu či jako knihu.

 Jak se používají šablony a vykrajovač s deskou ShapeBoss?

Speciální deska ShapeBoss slouží zejména na reliéfní vzorování – embossing a vytlačování, lze ji však využít i s vykrajovačem  ShapeCutter Plus. Zde je stručný postup:

Na desku ShapeBoss položíme ochrannou podložku na řezání. Na ni dáme vybranou tvarovou šablonu a přichytíme je kolíčky. Pod šablonu vložíme papír. Vykrajovačem bez oranžové podložky vyřežeme tvar a papír vyjmeme. V případě, že nám při řezání vadí kolík, na chvíli ho vyjmeme, vyřežeme dané místo a kolík opět vrátíme.

 

Všechny výše uvedené pomůcky můžete shlédnout a případně nakoupit u mě v obchůdku, budu se těšit na Vaše návštěvy či dotazy. Tak doufám, že jsem Vám trošku vnesla více "světla" do světa kreativity od Fiskars a těším se zase nashledanou třeba za týden. Věnovali bychom se Strukturovým deskám a nástrojům.

Mějte se pěkně!

Lída