Chronologicky zatím na Ikarii ještě nedozrál čas. Správně by tady měly nejprve být knižní miniatury a logbooky, ale už vás nemůžu dál napínat...

Ikarie je moje srdeční záležitost. Miluju sci-fi a Ikarii jsem kupoval hned od prvního čísla. Když v listopadu 2010 vydala Mladá fronta poslední číslo, z nostalgie jsem vyštrachal ze sklepa hromadu starých časopisů a zjistil, že mám téměř kompletní vydání. Těch asi 30 chybějících čísel jsem postupně přes inzeráty a nákupem v internetových knihkupectvích doplnil a teď mám kompletní vydání od 1. do posledního čísla.

image

Zbývalo už jen ten 21 ročník svázat. A tak jsem ve volných chvílích začal...

Návrh obálky prošel několika fázemi. Jako vítěz nakonec vyšel návrh na motivy obálek M. Zhoufa (alespoň doufám, že to byl on), zkombinovaný se snímky z filmu Ikarie XB-1 a doplněný o titulní stránky všech čísel v konkrétním ročníku.

image

Sehnat vhodný papír na předsádky už bylo celkem jednoduché a neřezat jej na příslušné rozměry přímo hračka.

image

A takhle už vypadá předsádka připravená k vazbě.

image

Pro svázání jsem zvolil obchodní vazbu, která mi pro časopis přišla jako nevhodnější a zároveň nejjednodušší na zpracování. A takhle už vypadá sešitý knižní blok.

image

Dalšími kroky je naklížení hřbetu a následné zkulacení kladivem. Větší problém bylo vymyslet, jak ozdobit ořízku. Ale i to se nakonec zadařilo. Nalepit záložku a kapitálky a zpevnit hřbet knihařským gázem je už maličkost.

image

Následuje nasazení desek, …

image

… dokončení hřbetu …

image

… a kniha je vlastně hotová. Zbývá už jen potáhnout desky připraveným návrhem …

image

… a je to. Teď už se jen pokochat provedením …

image

image

image

… a začíst se do vlastnoručně zhotoveného pokladu!

image

Tak zase někdy příště nad miniknížečkami se budu těšit napočtenou.

P.S. Na rozdíl od Ikarie v časopisové formě, je tuhle nebezpečné číst večer v posteli. Když při čtení náhodou usnete a spadne Vám na nos... {#emotions_dlg.premyslim}

 

Kterak se státi knihvazačem - díl I. První kniha

Kterak se státi knihvazačem - díl II. Hrátky s časopisy

Kterak se státi knihvazačem - díl III. Gotická vazba