Léto, utíkáš jako sen, jako sluneční paprsek, zazáříš a opět se schováš za mraky. Když padá letní deštík, objeví se duha , jediný viditelný důkaz boží existence.

Je škoda zaspat každé krásné letní ráno.Ptáci, ti vstávají brzy, již před rozedněním, už před hodinou třetí nesmělé písničky pějí ...

Je večer a slunce jde spát. Západ se barví do nachova, červánky malují oblohu. Nechám si o všem krásném zdát!

Z horkého léta miluji nejvíce vlahé večery, kdy cvrlikají cvrčci, ten nádherný šumivý koncert v trávě! Málokdy zahlédnu světlušky, jedině v lese.

V horkém poledni nacházím někdy pod většími chladnými kameny ukryté ještěrky. Opatrně vylezou z pod kamene na sluníčko, až když pozorovatel zmizí. Brouci, ti si také vyhřívají své lesklé barevné krovky na voňavých květech, kterých je právě v parném létě neuvěřitelné množství!

Několikrát mi vletěla večer do pokoje můra Smrtihlav, velká a sametová, bzučící až k leknutí. Protože se schovala pohotově za skříń, nějakou dobu s námi bydlela. Až přišel čas, kdy ji nalákalo světlo lampy a vylétla konečně z úkrytu. Chytila jsem ji do krabičky a v teplé letní noci jsem Smrtihlava pustila zpátky do přírody. Jenom si leť, ty ozdobo noci, noční Motýle!

Vzpomněla jsem si na písničku z filmu Noční motýl, kde zpívá naše známá herečka v baru. Jsem noční motýl, a to znamená, že je láska moje ztracená...atd. Mimochodem, je to velice krásná, tklivá melodie, v přednesu sugestivní herečky. Určitě doplním její jméno...Ve filmu Noční motýl hrála hlavní hrdinku Martu známá herečka Hana Vítová. Z tohoto filmu je i známá podmanivá melodie Noční motýl...