V návaznosti na blog o šití kalhotkové látkové pleny jsem se rozhodla napsat i něco o tom, jak takové plenky prát. A nejen plenky. Už rok a půl peru veškeré prádlo včetně všeho dětského v mýdlovém slizu. Název vám možná zní divně, ale přesně vystihuje vzhled onoho pracího prostředku.

 

Výhody: nezávadnost pro přírodu (vyroben ze sody a mýdla, neobsahuje žádné fosfáty, barviva a jen minimum parfémů), neplatíte za prášek, který nic nedělá (většina objemu sypkých prášků jsou plnidla, která se nepodílí na praní), nedělá inkrustace na prádle (jako sypký prášek) a tedy není potřeba používat aviváž, obvykle nedráždí kůži a další.

Nevýhody: bílé prádlo není zářivě bílé (protože sliz neobsahuje optické zjasňovače, na tmavém prádle se při špatném dávkování (málo nebo moc, nutno vyzkoušet, záleží na tvrdosti vody) objevují mapy, na některé skvrny je krátký (zde si ale lze pomoci např. solí na skvrny), nemá pronikavou vůni jako konvenční prášky (pro mne spíš výhoda, ale lze nahradit několika kapkami vonného oleje do posledního máchání)

 

Suroviny pro výrobu: 1 kostka pracího mýdla (nejlépe Jelen, Kamzík atd., Lanza už obsahuje dost jiných věcí, krom mýdla), 1 pytlík prací sody

 

Postup: kostku mýdla rozkrájím na kostky, hodím do kýblu a přeliji cca litrem vroucí vody. Nechám cca 5 minut stát, potom rozmixuju tyčovým mixérem.

 


 

Doplním studenou vodou na 5 litrůa vsypu prací sodu (váhově stejné množství, jako bylo mýdla) a důkladně promíchám (lze opět mixérem). Směs je touto dobou slizovité konzistence a bude postupně houstnout, takže ji co nejdřív přeliji do 5l kanistru (nebo lze nechat v kýblu).

 

Čas + cena: cca 10 minut, max. 30 Kč, množství vystačí cca na 25 praní

Použití:  Dávkuji do bubnu pračky (lze i do přihrádky na prášek), cca 200 ml na jedno praní (nutno vyladit na vaši vodu, může být víc či míň). Aviváž nepoužívám, na jakékoliv dětské prádlo je stejně velmi nevhodná (u plen navíc snižuje absorbci) a u dospěláckého prádla jsem nenašla žádný důvod pro to, ji používat (žehlí se dobře, jemně voní po mýdle, silná vůně mi vadí).

 

Děkuji za pozornost a máte-li jakékoliv dotazy, sem s nimi!