Při jedné z náštěv mého dodavatele korálků jsem pořídila pár fotografií přímo z výroby. Pokud máte chuť, podívejte se na pár snímků a přečtěte si komentář z výroby českých ohňovek.

Mačkárenské tyče jsou poměrně těžké kusy barevného skla, dlouhé cca 120 cm.  Vyrábí se ze sklářského písku a barvu jim dodávají všemožné příměsi. Od ceny těchto surovin se odvíjí cena samoztných korálků, některé jsou dražší, například růžové odstíny, fuchsie,... Za poslední rok se například zvedla cena růžové barvy o 100 %.

image

Tyče se vkládají do mačkacích strojů, tam se roztaví a formují se tlakem, zároveň vznikají i dírky.  Podle tvaru forem tak vznikají různé tvary, které se dále zpracovávají.

image

Při mačkání nevznikají korálky, jak je znáte, krásné, hladké, lesklé... mají kolem sebe lem (brok), který je třeba odstranit. O to se postará "šitlování", kde se mechanicky odstraní tyto přebytky. Ty se dají použít zpět k výrobě tyčí.
O jemnější přebytky "broku" se postará rumplovací sud. Do něj se přidává ještě sklářský písek a voda, perle se dočistí a jsou připraveny pro další výrobu. Jak vidíte, vzniká spousta jemného blátíčka a je snad všude...

image

Perle po tomto kroku je třeba ještě vyleštit (vzniknou mačkané perle) a nebo pokračují dále v procesu výroby ohňovek. je potřeba, aby se tvar dobrousil, což se děje více či méně automaticky. U mého výrobce je každý stroj obsluhován pracovníkem, který dohlíží na správný brus.

image

Po broušení přichází na řadu leštění ohněm, které dalo ohňovkám jméno. Zatímco ve velkovýrobě prochází korálky na pásu pecí na pásu, zde jsou vkládany do pece na sítech.  Teplo lehce nataví povrch korálků a tak získají svůj lesk. V této místnosti bylo opravdu teplo, k peci jsem se ani nepřiblížila, vlastně jsem se držela v uctivé vzdálenosti i od vozíku se síty, i tam bylo pekelně teplo. Teplota k leštění se pohybuje kolem 600 stupňů.

Poté stačí perle umýt, vysušit, nechat projít kontrolou kvality a jsou připraveny pro prodej.

image

Zde se tedy rodí veškeré ohňovky a také část mačkaných korálků z mé nabídky  :)

Pokud chcete nakupovat české zboží, hledejte u zboží a prodejců informaci o původu zboží. Často můžete narazit na zboží z Asie, tam se tato informace zpravidla neuvádí.

atti