Mamuty netřeba šířeji představovat, jsou velmi známí. Byli to srstnatí chobotnatci žijící v chladné tundře.  Pravěcí lidé mamuty lovili pro obživu a z jejich kůží stavěli příbytky. Nosná část těchto obydlí byla z mamutích kostí a klů, protože v bezlesé krajině nebyla jiná možnost.

Kly jsou z trvanlivé tkáně a často se zachovaly až do dnešní doby. Podobají se sloním klům, ale protože ležely dlouho v zemi získaly zajímavé barvy. Dají se přirovnat k lišejníkem porostlým větvím.

Kde mamutí kel sehnat?

Velice vzácně se nacházejí i u nás, ale šance na nález je mizivá. Zvolíme proto snažší cestu. Odjedeme na Sibiř do děrevni. Je to shluk dřevěných obydlí. Jméno je odvozeno od slova děrevo - dřevo. Pokračujeme pěšky sotva znatelnou cestičkou a jdeme tak dlouho, až dorazíme na samotu u lesa. Zde, v malé chaloupce, žije děda. Vedle chaloupky stojí kůlna a ta je plná mamutích klů! Jeden hezčí než druhý.  Stojíme omámeni tou krásou. Oči vytřeštěné, ústa otevřená, srdce buší, tělo se chvěje. Děda nás pobídne: "Klidně si nějaký vemte, já si nasbírám jiné." Vybereme pěkný kel, poděkujeme, pokloníme se až k zemi a odjedeme do Čech. Po cestě nás zastaví ruští celníci a ti už nejsou tak milí jako děda. Zaplatíme jim daň, protože Rusko chce z mamutů něco mít. Pak zaplatíme DPH naší milované EU a už máme kel doma.

Pokud nechceme  cestovat  na Sibiř (je to daleko, jsou tam komáři a zima), zakoupíme kel normálně v obchodě. Dobrotivý obchodník nám rád  ušetří námahu a čas. Kly přivez, očistil, vyleštil a ....

A opatřil cenovkami!

mamut burza

Vzhledem ke specifickému charakteru zboží je lépe vybírat kel osobně.  Vybereme si největší a nejlépe vybarvený. Jestliže se nám kvalita nezdá, zeptáme se: "Něco lepšího nemáte?" Máme li doma nedostatek místa a kel dlouhý několik metrů by se nám pletl, koupíme jeho část.

m det

 Díky Bohu za jednotnou evropskou měnu! Ceny v ní vypadají velmi příznivě. Pěkný kousek mamuta (44 cm) za pouhou pětistovku. V lirách nebo pesetách bychom zaplatili mnohem víc.

 

Protože mamuti leželi v zemi desetitisíce nebo i statisíce let, spousta klů se rozpadla. Úlomky se prodávají na váhu jako brambory. No spíš jako lanýže.  Obchodník vysype pytel a můžeme vybírat.

mamut krabice

 

Využití klů.

Několik velkých klů můžeme použít  stejně jako naši předci - lovci mamutů. Jako podpěru při stavbě stanu,chaty, psí boudy .....

Pokud máme jenom jeden kel, je nejlepší ho svěřit specializovanému řezbáři. Po několika letech pečlivé práce vytvoří umělecké dílo v hodnotě několika miliónů dolarů. Foto z pochopitelných důvodů nemám, ale je to nádhera.

Menší kusy slouží jako okrasa bytu (takzvaný lapač prachu) i bez řezby.

Nejmenší části klů se dají použit na výrobu různých věcí. Já z nich vyrábím šperky.

mamut přívěsek 1

 

mamut přívěsek 2

 

Jiní třeba rukojeti nožů. 

 kenda