Nosíte džíny?

typ džín

moderní střih

dzinove jabelky a tasticky

Upcyklace - muj obchudek

John Wayne byl jedním z prvních hollywoodských herců, který oblékl džíny na stříbrném plátně

Marlon Brando, jeho ohrnuté Levi’s 501 ve filmu Divoch (The Wild One, 1953)

džíny

Marilyn Monroe , Foto Levis

 James Dean,  značka Lee a její slavný model 101 Rider

StarciNaChmelu

Starci na chmelu (1964)....

bornintheusa1

Bruce Springsteen,album Born in the U.S.A. z roku 1984

***

Proč se džínám říká „džíny“? A proč "rifle a texasky? Jak vznikly? Jaká byla jejich cena? 

Historie džín se začala psát v americkém San Francisku, kde firma Levi Strauss & Co (Levi's) sídlí dodnes. Jejich otci byli dva evropští přistěhovalci - židovský krejčí z Lotyšska Jacob Davis (1831-1908) a židovský obchodník z Bavorska Löb (Levi) Strauss (1829-1902).

Rodina Strauss se rozhodla otevřít podnik Strauss West Coast Representative a vyráběla speciální oděvní edice určené pro zlatokopy. Když si Strauss z francouzského města Nîmes objednával modré hrubé bavlněné plachtoví, které chtěl mělo být použít na koňské vozy a stany v době kalifornské zlaté horečky, netušil, že se neosvědčí a jeho další osud bude fenomenální. Krejčí Davis zakoupenou látku využil pro ušití bytelných kalhot pro horníky. Vpředu i vzadu zpevnil kapsy zlatými cvočky a kalhoty nazval blue jeans ( možná proto se jim říká džíny...). Aby si však tyto kalhoty mohl patentovat, musel se, pro nedostatek financí, spojit se Straussem a  v roce 1873 si nechali blue jeans patentovat. Firma se tak přejmenovala na „Levi Strauss & Co.“ 

V roce 1922 byla poprvé představena verze s poutky na pásek. K odlišení různých produktů značky Levis byla poprvé použita čísla šarží Lot numbers. Džíny 501, jak jsou známé i dnes, byly oficiálně pojmenovány podle čísla přiřazeného k montérkám do pasu s měděnými nýty a kao ochranná známky byl v roce 1943 zaregistrován slavný dvojitý oblouk, který zdobí zadní kapsy pětsetjedniček od jejich zrodu.

Související obrázek

Další firmou, která džíny brzy vyráběla byla firma Lee. Ta expandovala hlavně pracovní kalhoty, kombinézy a bundy. V roce 1889 ji v Kansasu založil Harry David. Původně tato firma působila jako firma potravinářská. Později se Harry David z určitých důvodů zaměřil na rozvoj pracovního oblečení, a přišel tak na svět netapomenutelný Bib Overall, vybavený multifunkčními náprsními kapsami a originálními knoflíky. Dalším modelem byla kombinéza Union-Alls, původně určena jako služební uniforma pro farmáře a dělníky v továrnách. V roce 1921 vznikl nezapomenutelný kousek Loco Jacket, ketrý byl navržen pro pracovníky železnice a odpovídal všem podmínkám při práci v náročném prostředí. Mezi jeho přednosti patřily, kromě volnějšího střihu, třeba široké manžety nebo šikmé kapsy ve výšce boků.

Výsledek obrázku pro lee union allVýsledek obrázku pro loco jacket

Ve snaze zdokonalit materiál se později, v roce 1925, v dílnách Lee zrodila nová „džínovina“, která dostala název Jelt. Vznikla speciální metodou kroucení bavlněné příze a výsledkem byla nejpevnější a nejmodřejší džínovina na trhu. Ve stejném roce se Lee vrátilo k Bib Overallu a opatřilo ho zipem-zrodil se tak legendární "Whizit Bib". V roce 1926 se poprvé ocitl zip na klasických džínsech, konkrétně na modelu "Cowboy". V následujích letech vznikly ještě další a další modely, které si oblíbila i spousta celebrit a vytvářela tak reklamu tomuto fenoménu.

Výsledek obrázku pro lee union all

 V roce 1936 vzniklo typické logo vyražené na kravské kůži a našívané přímo na oblečení a postupně se džíny dostávaly i do Evropy. V polovině 40.let se zrodila další slavná značka Wrangler, kterou v začátcích proslavil krejčí plského původu Bernard Lichtenstein, zvyný Rodeo Ben, jenž vylepšoval kalhoty pro kovboje..   

Postupně se džíny dostávaly i do Evropy...  Pomocí UNRRA (Správa Spojených národů pro pomoc a obnovu ) se do ČSSR dodávány s nápisem US Blue Denim made in TEXAS, který byl umístěn na zadní kapse kalhot a byly tak nazývány TEXASKY.  Také se v 70.  letech prodávaly v prodejnách Tuzex pod italskou značkou RIFLE.

Název džíny (anglicky jeans) má svůj původ také v Evropě - podle italské Janova (francouzsky Genes), kde se již od středověku podobná hrubá tkanina vyráběla, a k jejímuž obarvení se používala bleu de Gênes, neboli janovská modř.

V 50. letech 20. století džíny zpopularizoval film Rebel bez příčiny a herec James Dean, který z této části oděvu udělal symbol vzpoury mladých. Tehdy byly také v Americe vydán zákaz džín v divadlech, restauracích a školách. V roce 1961 proslavila levisky fotka Marilyn Monroe z filmu Mustangové a začal zlatý věk džínsů. V roce 1965 se údajně poprvé objevily ve slavném newyorském butiku Limbo džíny s opraným efektem.

 Původně stály džínsy 1 dolar, dnes je to celosvětový byznys s obratem cca 40 000 000 000 dolarů ročně. Cesta, na jejímž konci stojí kalhoty, začíná na bavlněném poli. Bavlna se češe ručně a jeden česač za den sklidí asi 50 kg. Pokud je ke sklizni využíváno strojů, pak speciální kombajn dokáže sesbírat 50 kg bavlny za 5 minut! V 1 tuně nasbíraného materiálu je asi 400 kg bavlněného vlákna. Z 200 kg čisté bavlny se dá vyrobit přibližně 325 kalhot!

Džíny jsou hitem již spoustu let a vždy se s nimi neradi loučíme...I já se snažím je využít do posledního kousku a nechat je ještě chvíli "žít"...

image

image

A jak jste na tom Vy? Taky je milujete?

Zdroje článku:

https://zena.aktualne.cz/moda/historie-nejslavnejsich-dzinu-na-svete-nosili-je-steve-jobs/r~0e6158d012c211e6bff10025900fea04/?redirected=1539149375

 https://www.e15.cz/magazin/dzinova-historie-jak-se-z-monterek-zlatokopu-stala-nesmrtelna-moda-989550

http://www.maneoshops.cz/uploads/historie/Historie-Lee.pdf

https://21stoleti.cz/2016/09/05/dlouha-historie-modrych-dzin/

http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/zajimavosti/dziny-slavi-140-vyroci-monterky-pro-zlatokopy-vydelavaji-miliardy.html

https://www.i60.cz/clanek/detail/4427/jak-se-zrodily-dzinsy-je-jasne-proc-se-ale-staly-fenomenem

http://www.misterfreedom.com/loco-denim-jacket.html

http://chadsdrygoods.blogspot.com/2013/02/100-years-lee-union-all-1913-2013.html

https://www.ropedye.com/2011/12/lee-eng/