Na to, že existuje modelovací stříbro, měď, a dokonce i zlato, jsme si už tak nějak zvykli. Tu a tam se objeví další novinka, nový modelovací kov a brzy zase zmizí, protože se s ním nepracuje tak dobře, jak by si dnes výtvarníci přáli.

O to větší radost udělá novinka, která funguje skvěle. I když novinka spíš jen pro nás, ve Francii tyto hmoty fungují už řadu let a mnoho šperkařů jim dává přednost před drahými kovy. Jedním z nich je bronz. V nabídce je hned v několika barvách, od tmavší jako z vykopávek, až po nádherně zářivou barvu zlata. Materiál je dodávaný v prášku a zpracujete jen takové množství, které potřebujete. Míchá se s vodou. Jednoduchost je úplně maximální! Jediný rébus pro ty, kdo začínají, je technologie výpalu. Bronz se vypaluje v pícce, v aktivním uhlí a podle předepsaného teplotního výpalu. Jde jen o první pokusy, rychle si osvojíte, jak na to. Výhodou modelovacího bronzu je jeho cena, ve srovnání se stříbrem velmi příznivá a nemusíme šperky puncovat!

V polovině dubna přijede na moje pozvání do Prahy vynikající šperkařka z Francie, Farida Ketels. Do tajemství práce s modelovacím bronzem nás zasvětí na dvou celodenních kurzech. Její kurz bude hlavně „technologický“. Krok za krokem Farida vysvětlí, jak s materiálem pracovat, na co si dát pozor a jak vypalovat, abych neměli zbytečné ztráty. Jak patinovat, leštit, počítat smrštění….

Chtěla jsem její návštěvu využít maximálně. Požádala jsem ji, aby přivezla i svým způsobem převratný materiál – modelovací sklo. Na kurzu budeme dělat prsten z bronzu se skleněnými kvítky. Na trhu se v posledních letech objevilo několik pokusů o vytvoření modelovacího skla. Většinou to ale byla spíš hmota podobná pryskyřici.  Modelovací pryskyřice je skvělá, ale po vytvrzení objekty zůstávaly lehoučké a měly charakteristický „plastový“ zvuk.  To, s čím budeme pracovat s Faridou, je opravdu sklo. Po vytvrzení překrásně zvoní a cinká. A po rozbití jednoho z mých prvních kousků jsem měla před sebou hromádku pěkně ostrých střípků. Barevnou škálu tohoto materiálu vidíte v upoutávce na kurz. Sama už se nemůžu dočkat, až si udělám pár kousků z mnoha návrhů ve skicáři.

Kurz s Faridou Ketels je mimořádný, jezdí po světě málo a kurzů dělá jen velmi omezené množství, protože má malé děti. Přemlouvala jsem ji dlouho a jsem moc ráda, že jsem ji nakonec přesvědčila. Je to totiž člověk, který stojí za samotnou výrobou všech Meteor produktů. S manželem chemikem vyvíjejí nové materiály. Tedy přesněji, manžel vynalézá a vyvíjí, a ona zkouší, testuje, šperkuje a školí.

Kurz bude probíhat ve francouzština, se simultánním překladem.