Hedvábí se stalo jednou z mých osudových lásek. Malba na tento úžasný materiál byla nejdříve mým koníčkem a přes deset let je i mým předmětem podnikání. Chtěla jsem se o něm dozvědět více, a tak jsem si splnila svůj životní sen a v koncem roku 2015 jsem navštívila Čínu. Dovolte mi, abych se o několik zajímavostí s vámi podělila. Obrázky jsou z Muzea hedvábí v Šanghaji, z přádelny a výrobny hedvábných přikrývek.

V muzeu

Podle čínské legendy se objev hedvábného vlákna datuje do roku 2640 př. n. l. Vypráví se, že Chuang-Ti požádal svou ženu Si Ling-Š´, aby zjistila, kdo škodí jeho morušovníkům. Žena objevila bílé housenky, které snovaly lesklé zámotky. Jeden zámotek náhodou upustila do horké vody a zjistila, že z něj může vytáhnout jemné vlákno a navinout ho na cívku. Podle všeho tak objevila technologii výroby hedvábí, která zůstala po více než 2000 následujících let čínským tajemstvím. Říká se, že tajemství bylo prolomeno, když kdosi propašoval hedvábné kokony v bambusové holi.

Běžné a dvojité kokony

 Hedvábí je výměšek bource morušového. V Číně se traduje, že bourci mají rádi teplo, sucho a čistotu. Vadí jim hluk, pach smažených ryb, slzy, křik a těhotné ženy nebo ženy těsně po porodu. Podle tradice jsou tyto nároky bourců dodnes v některých čínských provinciích respektovány. Hedvábí je tedy vlákno živočišného původu a má unikátní vlastnosti, které nemá žádný jiný materiál. Obsahuje řadu proteinů a 18 aminokyselin, takže svým složením je blízké lidské pokožce. Nejen to, je pro pokožku prospěšné. Působí proti stárnutí kožních buněk, má antiseptické účinky, odpuzuje škodlivé UV záření. Je přímo blahodárné pro pokožku, pro ukrytí čerstvých jizev a kožních problémů před agresívním sluncem a vnějším prostředím. Léčivých účinků hedvábí využívá tradiční čínská medicína. Hedvábí je výborný tepelný izolant. Proto v létě příjemně chladí, ale v zimě naopak hřeje.

Dvojitý kokon

K získání delšího hedvábného vlákna se uměle vytvářejí dvojité kokony. Znamená to, že v jednom kokonu jsou dvě housenky bource morušového a obě společně vytvoří "double cocoon" - dvojitý, tedy větší, kokon. Hedvábí se získá sice více, ale je méně kvalitní. Proto se používá tam, kde kvalita hedvábí není tak důležitá – například jako výplň hedvábných přikrývek. Jediný smotek hedvábí se dá roztáhnout jako pavučinka do plochy přikrývky. Sama jsem si roztažení zámotku zkusila. Jednotlivé vrstvy se skládají na sebe a tvoří výplň přikrývky. Hedvábné přikrývky jsou hypoalergenní, odpuzují prach, bakterie, plísně i roztoče. Dají se prát v pračce, přičemž hedvábná výplň, kterou vidíte na obrázku, při praní zůstane přesně na svém místě. 

Roztažení kokonu do velikosti přikrývky

V přádelně jsem pak sledovala spřádání hedvábných vláken do nití. Dole v lázni vidíte kokony, jejichž vlákna se navíjejí na cívky nahoře. Počet kokonů (tj. počet vláken) splétaných do jedné nitě pak určuje tloušťku (gramáž) a kvalitu budoucí hedvábné metráže. Jednotkou je mómí (mm). Čím vyšší číslo mm, tím více je nitek na čtvereční milimetr látky. A tím je také látka silnější, těžší i dražší.
Např. pongé 5, crepe de chine 8, crépe satin 12 atd.

Spřádání několika nitek v jednu
Přádelna - navíjení vláken na cívky