Pokouším se o polykulturní pěstování pár druhů zelenin na ploše malé zahrádky.
Učím se.
S permakulturou to mnoho společného nemá, nicméně jisté atributy by se našly:o)
Nepoužívám umělá hnojiva, pouze kompost a nastýlku.
Semena vysévám neidentifikovaně, několik druhů na jednu plochu...osvědčila se mi kombinace polníček, mrkev, salát, ředkvička, jarní cibulka, kedluben...toto praktikuji na volných plochách bez nastýlky. Stejně v tomto druhovém množství se záhon zaplní tak, že plevel nemá šanci prorazit. Pokud jsou některé rostlinky blízko sebe, vytrhávám je mladé a zpracovávám celé třeba do polévek a pomazánek, ostatní nechám dorůstat, postupně odebírám a až vzniknou větší mezery, opět je zaseji a tak máme stálý přísun různých druhů.
Veškerou ostatní plochu, krom brambořiště, nastýlám. Tam sázím cukety, brokolice, měsíčky, polní okurky, gigant kedlubny, kadeřávek, celer, hrášek.
Snažím se dodržet vzájemnou snášenlivost jednotlivých druhů, např. hned vedle brambor nedám okurky apod.
Nejvíc práce mám na jaře, pak už jen v případě potřeby zalévám, dosévám, ale hlavně stále něco sklízím :o)
Jsem v začátcích, ráda bych plochu zahrádky zvětšila a celkově druhově zpestřila, nicméně jsme 600m vysoko, všechno tu nelze pěstovat, přesto se zde na jiném místě daří i dýním.
Myslím, že tento způsob je velmi výhodný jak pro rostliny, tak pro člověka. Rostliny žijí ve vzájemné symbióze a pěstilel se nijak zvlášť nenadře. Krom toho ví, co si nakládá na talíř...to o zelenině ze supermarketu se rozhodně říci nedá.
Doporučuji všem...je to zdravé a zábavné:o))