Pokouším se o  polykulturní pěstování pár druhů zelenin na ploše malé zahrádky.

image

Učím se.

image

permakulturou to mnoho společného nemá, nicméně jisté atributy by se našly:o)

image

Nepoužívám umělá hnojiva, pouze kompost a nastýlku.

Semena vysévám neidentifikovaně, několik druhů na jednu plochu...osvědčila se mi kombinace polníček, mrkev, salát, ředkvička, jarní cibulka, kedluben...toto praktikuji na volných plochách bez nastýlky. Stejně v tomto druhovém množství se záhon zaplní tak, že plevel nemá šanci prorazit. Pokud jsou některé rostlinky blízko sebe, vytrhávám je mladé a zpracovávám celé třeba do polévek a pomazánek, ostatní nechám dorůstat, postupně odebírám a až vzniknou větší mezery, opět je zaseji a tak máme stálý přísun různých druhů.

Veškerou ostatní plochu, krom brambořiště, nastýlám. Tam sázím cukety, brokolice, měsíčky, polní okurky, gigant kedlubny, kadeřávek, celer, hrášek.

Snažím se dodržet vzájemnou snášenlivost jednotlivých druhů, např. hned vedle brambor nedám okurky apod.

image image

 

image

 

Nejvíc práce mám na jaře, pak už jen v případě potřeby zalévám, dosévám, ale hlavně stále něco sklízím :o)

image

image

image

image

Jsem v začátcích, ráda bych plochu zahrádky zvětšila a celkově druhově zpestřila, nicméně jsme 600m vysoko, všechno tu nelze pěstovat, přesto se zde na jiném místě daří i dýním.

image

Myslím, že tento způsob je velmi výhodný jak pro rostliny, tak pro člověka. Rostliny žijí ve vzájemné symbióze a pěstilel se nijak zvlášť nenadře. Krom toho ví, co si nakládá na talíř...to o zelenině ze supermarketu se rozhodně říci nedá.

 

Doporučuji všem...je to zdravé a zábavné:o))        image