Blog KLUBU Sušenky a spol.
Banánové muffiny (Spirala) - recept
Rychlé muffins - recept labuznik.com
FOTO a vyzkoušela Perutynka - její poznámky - přidala jsem ananas, kiwi a špetku zázvoru pro vůni... a samozřejmě půlku mouky nahradila celozrnnou - konkrétně plnozrnnou
Základní recept s obměnami (MijdaM) - obyčejné mufiny, základní recept je z knížky Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové (mimochodem velmi doporučuju, zatím co jsem odtamtud pekla, tak vyšlo a bylo dobré)
Na 12 kusů (1 muffinový plech)
60 g másla
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
4 vejce
4 lžíce horké vody
250 g hladké mouky
½ kypřícího prášku do pečiva
Máslo nechat při pokojové teplotě změknout, utřít do pěny s oběma cukry, postupně přidat vejce, pak horkou vodu a stále třít. Pak přidat mouku s kypřákem a nakonec některou z ochucovacích surovin. plnit vysypané a vymazané mufinové formičky.
Péct asi 20 minut v troubě předehřáté na 190°C, po upečení vyklopit a nechat zchladnout.
Ochucení – příklady (MijdaM - vlastní vyzkoušené tipy)
Ořechové – přidat 60 g jemně sekaných ořechů
Ovocné – přidat 60 g rozinek nebo jiného nakrájeného sušeného nebo kandovaného ovoce
Čokoládové – do formičky dát těsto do 1/3, pak dílek čokolády a přikrýt druhou vrstvou těsta
Kakaové – místo 20 g mouky dát 20 g kakaa
Podzimní – přidat asi 150 g jablek nebo hrušek nakrájených na kostičky (my dávíme klidně i mnohem víc) a lžičku skořice, případně trochu rozinek
Letní – do každého mufinu vtlačit půlku meruňky nebo několik malin, ostružin, vypeckovaných třešní, trochu rybízu, borůvek, nakrájenou reveň, mirabelky, ...
Tvarohové – kakaové těsto, naplnit jen částečně, navrch dát lžičku tvarohu rozmíchaného s vanilkovým cukrem a zakrýt zbylým těstem, po upečení polít čokoládou
Kávové – do horké vody rozpustit instantní kávu a pak přidat do těsta
Kokosové s ananasem – do těsta přidat 60 g kokosu a podle chuti na malé kousky nakrájený okapaný kompotovaný ananas
Perníkové – přidat lžičku perníkového koření a lžíci sekaného citronátu
Čokoládovo dýňové muffiny (MijdaM)
4 vejce
375g cukru krupice
400g dýňového pyré (upečená rozmixovaná dužina dýně)
350ml oleje
375g mouky
2 lžičky sody
2 lžičky kypřáku
1 lžička skořice
1 lžička soli
325g čokolády nasekat
V misce vyšlehat vejce s cukrem, dýní a olejem, v druhé misce smíchat mouku, kypřák, sodu, skořici a sůl. Suché lehce vmíchat do mokrého, přidat sekanou čokoládu a nandat do košíčků (tohle je na 24-30 košíčků).
Péct 15-20 miut při 200°C. Po upečení vyndat z formiček a nechat vychladnout.
Já jsem do toho dala kromě skořice ještě směs na sladké pečení od M&S, podruhé jsem ke skořici přidala ještě mletý hřebíček, nové koření, zázvor (do té kupované směsi patří ještě sušená pomerančová kůra a drcený kmín). Zmizelo to pokaždé tak rychle, že jsem ani nestihla dát kamarádce ochutnat, a to bydlí přes ulici.
Muffiny mrkvové (Lucie Filipská)
(těsto je poupraveno z Bible domácího pečení - původně chlebíček)
240g hladké mouky, 1/2 PL kypřícího prášku, 1/2 čl jedlé sody, 1/4 čl soli, 1 čl skořice mleté, 3 celá vejce, 1/2 šálku oleje, 2/3 šálku cukru krupice, 340g jemně nastrouhané mrkve
suché přísady vyjma cukru smíchat a provzdušnit metlou. Vejce, olej a cukr rozšlehat až se cukr rozpustí, smíchat dohromady, přidat mrkev. Vystačí na 12 muffinů. Pečeme na 190 - 200°C do světle hněda.
6 PL mléka, 2 banány (cca 200g) - rozmačkat vidličkou, 1 rozšlehané vejce, 70g rozpuštěného tuku, 70g cukru, 450g hladké mouky, 1 čl sušeného droždí
Těsto jde zadělat jak v pekárně tak ručně, vystačí taky na 12 hoodně nakynutých muffinů, péct na 200°C, Těstem je možno obalit čtvereček čokolády a pak upéct.
Mexické muffiny (Diana recepty Speciál č. 18 - Nejlepší muffiny, vyzkoušela No8, je to dietní, méně pikantní dětská varianta, pro dospělé chce dochutit - foto vpravo)
cca 12 kusů
½ svazku petrželky
1 červená paprika
1 vejce
50 g másla
250ml kefírového mléka
100 g hladké mouky
175 g kukuřičné mouky
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky soli
100 g kukuřice (zmrazené nebo z konzervy)
Petrželku opereme a osušíme. Odereme lístečky a nasekáme najemno. Papriku rozpůlíme, odstraníme semínka a bílou blanku. Dobře ji omyjeme a rozkrájíme na drobné kostičky. Vejce a kousky másla utřeme do pěny. Postupně zapracujeme kefírové mléko. Smísíme mouku, kukuřičnou mouku, prášek do pečiva a sůl. Sypkou směs přidáme do kefírové hmoty a vymícháme těsto. Přidáme petrželku, papriku a rozmraženou, resp. okapanou kukuřici a promícháme. Do prohlubní plechu na muffiny nasázíme papírové košíčky a naplníme je do 2/3 těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 15-20 minut.
Muffiny s trojí čokoládou (Apetit 04/2006, vyzkoušela No8)
250 g hladké mouky, prosáté, 25 g kakaa, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, 85 g čokolády na vaření, nasekané, 85 g bílé čokolády, nasekané, 100 g mléčné čokolády, nasekané, 2 vejce, 285 ml zakysané smetany, 85 g třtinového cukru , 85 g rozpuštěného másla
Trobu předehřejeme na 200°C. Vymažeme formu na muffiny, pokud máme papírové košíčky, nemusíme. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, kakao, sodu a všechnu čokoládu. V jiné míse prošlehejte vejce, smetanu, cukr a máslo. Směsi slijte a lehce promíchejte, v těstě mají zůstat kousky čokolády. Lžící naplňte důlky ve formě. Pečte asi 20 minut, až muffiny vyběhnou. Nechte ještě 15 minut ve formě a pak vyjměte a nechte vychladnout.
Muffins pro pány (dr. Oetker, vyzkoušela No8)
na 24 ks:
150 g čokolády na vaření,
100 g másla nebo Hery,
250 g polohrubé mouky,
2 ČL kypřicího prášku ,
1/2 ČL jedlé sody ,
150 g cukru,
1 bal vanilinového cukru,
špetka soli,
2 vejce (vel. M),
100 ml silné kávy,
4 PL whisky,
Na ozdobu:
Šlehačka
Čokoládu nalámeme na kostičky a společně s máslem rozehřejeme ve vodní lázni. Mouku smícháme s kypřicím práškem, sodou, cukrem, vanilinovým cukrem a solí. Přidáme vejce. Do uvařené kávy přilijeme 4 PL whisky, aby dříve zchladla. Rozpustíme čokoládu s máslem. Do těsta přidáme kávu s whisky a rozpuštěnou čokoládu s máslem. Vše vypracujeme pomocí elektrického šlehače (hnětací metly) do hladkého těsta. Těsto dáme do forem na muffins (cca do 1/2 výšky) a pečeme:
Horní a spodní ohřev: cca 180 °C (předehřát)
Horký vzduch: cca 160 °C (nepředehřát)
Plyn: cca stup. 3 (předehřát)
Doba pečení: cca 25 min
Po upečení necháme muffins vychladnout. Servírujeme se šlehačkou.
Mandarinkové muffiny (Diana recepty Speciál č. 18 - Nejlepší muffiny, vyzkoušela No8)
cca 12 kusů (foto vlevo)
1 konzerva mandarinek
175 g másla
150 g třtinového cukru
3 sáčky vanilkového cukru
špetka soli
3 vejce
4 lžíce pomerančového likéru nebo šťávy
175 g hladké mouky
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
2 lžičky prášku do pečiva
3 lžíce mandlových plátků
moučkový cukr na posypání
Mandarinky necháme okapat. Máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a solí utřeme do pěny. Jedno po druhém vmícháme vejce. Šleháme dále, dokud se všechen cukr nerozpustí. Potom přidáme pomerančový likér nebo šťávu. Mouku smísíme s vanilkovým pudinkovým práškem a práškem do pečiva. Krátce vmícháme do těsta. Těstem plníme prohlubně v plechu na muffiny vyložené papírovými košíčky. Pokud je nemáme, vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Do každého lehce vtiskneme po dílku mandarinky (já dávala 2) a posypeme mandlovými plátky. Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C asi 25 minut. Pečivo necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Nakonec poprášíme moučkovým cukrem.
Rybízové muffiny (Diana recepty Speciál č. 18 - Nejlepší muffiny, vyzkoušela No8)
125 g měkkého másla
140 g cukru
1 špetku soli
2 vejce
180 g mouky
1 lžičky jedlé sody
125 g červeného rybízu
Do mísy dáme měkké máslo a elektrickým šlehačem ho při středních otáčkách utřeme na krém. Přidáme cukr, sůl a zapracujeme. Vejce nejdříve rozkvedláme, potom je přidáme do mísy. Elektrickým šlehačem vše nejdříve šleháme při nejnižších otáčkách, potom při nejvyšších, až vznikne pěnová hmota. Mouku smísíme s jedlou sodou a vmícháme do ušlehaného krému. Rybíz opereme vidličkou lehce vmícháme do těsta. Důlky ve formě na muffiny vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vložíme papírové košíčky. Plníme pomocí lžíce. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 25-30 minut.
Plněné čokoládové muffiny (Diana recepty Speciál č. 18 - Nejlepší muffiny, vyzkoušela No8)
Na náplň:
150 g čerstvého smetanového sýra
30 g cukru
dřeň z ½ vanilkového lusku
Na těsto:
210 g pšeničné mouky
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
4 lžíce kakaového prášku
1 vejce
160 g hnědého cukru
100 ml slunečnicového oleje
320 ml kefírového mléka
Na zdobení:
200 g čokoládové polevy
3 lžíce sypání z mléčné čokolády
Na náplň dobře promícháme v misce čerstvý sýr s cukrem a vanilkovou dření. V další míse smísíme prosátou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a kakao. Ve třetí nádobě rozkvedláme vejce. Přidáme cukr, olej, kefírové mléko a vše důkladně promícháme. Nyní přidáme obsah mísy se suchými přísadami a promícháme. Plech na muffiny vymažeme tukem. Čtvrtinu těsta rozdělíme do prohlubní. Potom dáme do každé po 1 lžičce sýrové náplně a zakončíme zbylým těstem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20-250 minut. Necháme krátce vychladnout na plechu a potom přendáme na kuchyňskou mřížku. Polevu rozehřejeme ve vodní lázni. Každý muffin do ní ponoříme a necháme trochu zaschnout. Nakonec ozdobíme čokoládovým sypáním a necháme doschnout.Ořechové muffiny s banány (knížka Muffiny, nakl. Ikar, vyzkoušela No8)
2 banány
1-2 polévkové lžíce citronové šťávy
150 g měkkého másla
150g cukru
3 vejce
50 g sekaných lískových oříšků
150 g polohrubé mouky
½ sáčku prášku do pečiva
½ čajové lžičky jedlé sody
sůl
12 celých lískových oříšků
moučkový cukr na posypání
Troubu předehřejeme na 200°C. Důlky ve formě na muffiny vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vložíme papírové košíčky. Banány oloupeme, rozmačkáme vidličkou a smícháme s citronovou šťávou.
Máslo s cukrem a vejci ušleháme v misce do pěny. Přimícháme nejdříve banány, pak sekané oříšky.
V druhé misce smícháme mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli. Přidáme k máslové hmotě a metlou nebo vařečkou mícháme jen tak dlouho, až jsou všechny suroviny vlhké.
Lískové oříšky rozpůlíme. Do důlků formy plníme těsto jen do ¾ a na každý muffin položíme 2 půlky lískového oříšku.
Muffiny pečeme ve střední části trouby asi 20 minut dozlatova. Poté vyndáme z trouby a necháme asi 5 minut odpočinout. Muffiny vyjmeme formy a posypeme moučkovým cukrem.
Citronové muffiny s jogurtem a vanilkou (knížka Muffiny, nakl. Ikar, vyzkoušela No8)
2 citrony (chemicky neošetřené)
250 g polohrubé mouky
1 sáček vanilkového cukru
2 čajové lžičky prášku do pečiva
½ čajové lžičky jedlé sody
sůl
125 g měkkého másla
200 g cukru
3 vejce
250 g bílého jogurtu
Troubu předehřejeme na 180°C. Důlky ve formě na muffiny vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vložíme papírové košíčky. Citrony omyjeme v horké vodě a osušíme. Kůru najemno nastrouháme a citrony vymačkáme.
V misce smícháme mouku s vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli.
Máslo ušleháme s cukrem do pěny, přimícháme vejce, jogurt a citronovou šťávu. Sypkou směs přidáme k máslové hmotě a metlou nebo vařečkou mícháme jen tak dlouho, až jsou všechny suroviny vlhké.
Do důlků formy plníme těsto jen do ¾ a pečeme ve střední části trouby asi 25 minut dozlatova. Poté vyndáme z trouby a necháme asi 5 minut odpočinout. Muffiny vyjmeme z formy necháme vystydnout.
Muffiny s lískovými oříšky (knížka Muffiny, nakl. Ikar, vyzkoušela No8)
200 g polohrubé mouky
100 g sekaných lískových oříšků
2 čajové lžičky prášku do pečiva
½ čajové lžičky jedlé sody
sůl
1 vejce
75 g cukru
6 polévkových lžic oleje
200 g oříškového nugátového krému
150 g zakysané smetany
80 g moučkového cukru
2 čajové lžičky kakaového prášku
2 polévkové lžíce měkkého másla
1 polévková lžíce mléka
12 celých lískových oříšků
Troubu předehřejeme na 180°C. Důlky ve formě na muffiny vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vložíme papírové košíčky.
V misce smícháme mouku s 50 g sekaných oříšků, práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli. V druhé misce utřeme vejce, cukr, olej, 150 g oříškového nugátového krému a zakysanou smetanu. Tuto hmotu přidáme sypké směsi a metlou nebo vařečkou lehce mícháme jen tak dlouho, až jsou všechny přísady vlhké.
Do důlků formy plníme těsto jen do ¾ a pečeme ve střední části trouby asi 15-20 minut. Poté vyndáme z trouby a necháme asi 5 minut odpočinout. Muffiny vyjmeme s formy a necháme vychladnout.
Moučkový cukr utřeme s kakaovým práškem, zbylým nugátovým krémem, máslem a mlékem. Tímto krémem potřeme muffiny a posypeme zbylými sekanými oříšky. Na každý muffin posadíme1 celý oříšek.
Pomerančové muffiny s kousky čokolády (knížka Muffiny, nakl. Ikar, vyzkoušela No8)
80 g jemně sekané kandované pomerančové kůry
2 čajové lžičky prášku do pečiva
½ čajové lžičky jedlé sody
sůl
1 vejce
100 g cukru
80 ml oleje
100 ml pomerančové šťávy
200 g podmáslí
3 plátky pomeranče
70 g na hrubo sekané čokolády
Troubu předehřejeme na 180°C. Důlky ve formě na muffiny vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vložíme papírové košíčky. Smícháme mouku se sekanou kandovanou kůrou, práškem do pečiva, jedlou solí a špetkou soli.
Vejce lehce rozkverláme v misce. Přidáme cukr, olej, pomerančovou šťávu a podmáslí a vše dobře promícháme. Sypkou směs přidáme k utřené hmotě a metlou nebo vařečkou lehce mícháme tak dlouho, až jsou všechny suroviny vlhké.
Plátky pomeranče rozkrojíme na čtvrtiny. Kousky čokolády vmícháme do těsta. Do důlků formy plníme těsto jen do ¾. Na každý muffin položíme čtvrtku plátku pomeranče. Muffiny pečeme ve střední části trouby asi 25 minut.
Poté vyndáme muffiny z trouby a necháme asi 5 minut odpočinout. Vyjmeme je z formy a necháme vychladnout.
Pokud některý z receptů vyzkoušíte, dejte nám vědět (pokud nejste v klubu, například formou komentářů pod blogem) jak vám chutnalo, případně jakou jste vymysleli variaci či vylepšení (doplníme i pro ostatní).