Blog KLUBU Sušenky a spol. 


Banánové muffiny (Spirala) - recept

  


Rychlé muffins - recept labuznik.com

FOTO a vyzkoušela Perutynka - její poznámky  - přidala jsem ananas, kiwi a špetku zázvoru pro vůni... a samozřejmě půlku mouky nahradila celozrnnou - konkrétně plnozrnnou


Základní recept s obměnami (MijdaM) - obyčejné mufiny, základní recept je z knížky Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové (mimochodem velmi doporučuju, zatím co jsem odtamtud pekla, tak vyšlo a bylo dobré)

 

Na 12 kusů (1 muffinový plech)

60 g másla

80 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

4 vejce

4 lžíce horké vody

250 g hladké mouky

½ kypřícího prášku do pečiva

 

Máslo nechat při pokojové teplotě změknout, utřít do pěny s oběma cukry, postupně přidat vejce, pak horkou vodu a stále třít. Pak přidat mouku s kypřákem a nakonec některou z ochucovacích surovin. plnit vysypané a vymazané mufinové formičky.

Péct asi 20 minut v troubě předehřáté na 190°C, po upečení vyklopit a nechat zchladnout.

 

Ochucení – příklady (MijdaM - vlastní vyzkoušené tipy)

Ořechové – přidat 60 g jemně sekaných ořechů

Ovocné – přidat 60 g rozinek nebo jiného nakrájeného sušeného nebo kandovaného ovoce

Čokoládové – do formičky dát těsto do 1/3, pak dílek čokolády a přikrýt druhou vrstvou těsta

Kakaové – místo 20 g mouky dát 20 g kakaa

Podzimní – přidat asi 150 g jablek nebo hrušek nakrájených na kostičky (my dávíme klidně i mnohem víc) a lžičku skořice, případně trochu rozinek

Letní – do každého mufinu vtlačit půlku meruňky nebo několik malin, ostružin, vypeckovaných třešní, trochu rybízu, borůvek, nakrájenou reveň, mirabelky, ...

Tvarohové – kakaové těsto, naplnit jen částečně, navrch dát lžičku tvarohu rozmíchaného s vanilkovým cukrem a zakrýt zbylým těstem, po upečení polít čokoládou

Kávové – do horké vody rozpustit instantní kávu a pak přidat do těsta

Kokosové s ananasem – do těsta přidat 60 g kokosu a podle chuti na malé kousky nakrájený okapaný kompotovaný ananas

Perníkové – přidat lžičku perníkového koření a lžíci sekaného citronátu


Čokoládovo dýňové muffiny (MijdaM)

4 vejce

 375g cukru krupice 

400g dýňového pyré (upečená rozmixovaná dužina dýně) 

350ml oleje

 375g mouky

2 lžičky sody

2 lžičky kypřáku

1 lžička skořice

1 lžička soli

325g čokolády nasekat

 

V misce vyšlehat vejce s cukrem, dýní a olejem, v druhé misce smíchat mouku, kypřák, sodu, skořici a sůl. Suché lehce vmíchat do mokrého, přidat sekanou čokoládu a nandat do košíčků (tohle je na 24-30 košíčků).

Péct 15-20 miut při 200°C. Po upečení vyndat z formiček a nechat vychladnout.

 

Já jsem do toho dala kromě skořice ještě směs na sladké pečení od M&S, podruhé jsem ke skořici přidala ještě mletý hřebíček, nové koření, zázvor (do té kupované směsi patří ještě sušená pomerančová kůra a drcený kmín). Zmizelo to pokaždé tak rychle, že jsem ani nestihla dát kamarádce ochutnat, a to bydlí přes ulici.


Muffiny mrkvové (Lucie Filipská)

(těsto je poupraveno z Bible domácího pečení - původně chlebíček)

240g hladké mouky, 1/2 PL kypřícího prášku, 1/2 čl jedlé sody, 1/4 čl soli, 1 čl skořice mleté, 3 celá vejce, 1/2 šálku oleje, 2/3 šálku cukru krupice, 340g jemně nastrouhané mrkve

suché přísady vyjma cukru smíchat a provzdušnit metlou. Vejce, olej a cukr rozšlehat až se cukr rozpustí, smíchat dohromady, přidat mrkev. Vystačí na 12 muffinů. Pečeme na 190 - 200°C do světle hněda.


Muffiny banánové kynuté (Lucie Filipská)

6 PL mléka, 2 banány (cca 200g) - rozmačkat vidličkou, 1 rozšlehané vejce, 70g rozpuštěného tuku, 70g cukru, 450g hladké mouky, 1 čl sušeného droždí

Těsto jde zadělat jak v pekárně tak ručně, vystačí taky na 12 hoodně nakynutých muffinů, péct na 200°C, Těstem je možno obalit čtvereček čokolády a pak upéct.


Mexické muffiny (Diana recepty Speciál č. 18 - Nejlepší muffiny, vyzkoušela No8, je to dietní, méně pikantní dětská varianta, pro dospělé chce dochutit - foto vpravo)

cca 12 kusů

½ svazku petrželky

1 červená paprika

1 vejce

50 g másla

250ml kefírového mléka

100 g hladké mouky

175 g kukuřičné mouky

2 lžičky prášku do pečiva

½ lžičky soli

100 g kukuřice (zmrazené nebo z konzervy)

Petrželku opereme a osušíme. Odereme lístečky a nasekáme najemno. Papriku rozpůlíme, odstraníme semínka a bílou blanku. Dobře ji omyjeme a rozkrájíme na drobné kostičky. Vejce a kousky másla utřeme do pěny. Postupně zapracujeme kefírové mléko. Smísíme mouku, kukuřičnou mouku, prášek do pečiva a sůl. Sypkou směs přidáme do kefírové hmoty a vymícháme těsto. Přidáme petrželku, papriku a rozmraženou, resp. okapanou kukuřici a promícháme. Do prohlubní plechu na muffiny nasázíme papírové košíčky a naplníme je do 2/3 těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 15-20 minut.


Muffiny s trojí čokoládou (Apetit 04/2006, vyzkoušela No8)

250 g hladké mouky, prosáté, 25 g kakaa, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, 85 g čokolády na vaření, nasekané, 85 g bílé čokolády, nasekané, 100 g mléčné čokolády, nasekané, 2 vejce, 285 ml zakysané smetany, 85 g třtinového cukru , 85 g rozpuštěného másla

 Trobu předehřejeme na 200°C. Vymažeme formu na muffiny, pokud máme papírové košíčky, nemusíme. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, kakao, sodu a všechnu čokoládu. V jiné míse prošlehejte vejce, smetanu, cukr a máslo. Směsi slijte a lehce promíchejte, v těstě mají zůstat kousky čokolády. Lžící naplňte důlky ve formě. Pečte asi 20 minut, až muffiny vyběhnou. Nechte ještě 15 minut ve formě a pak vyjměte a nechte vychladnout.


Muffins pro pány (dr. Oetker, vyzkoušela No8)

na 24 ks:
150 g čokolády na vaření,
100 g másla nebo Hery,
250 g polohrubé mouky,
2 ČL kypřicího prášku ,
1/2 ČL jedlé sody ,
150 g cukru,
1 bal vanilinového cukru,
špetka soli,
2 vejce (vel. M),
100 ml silné kávy,
4 PL whisky,
Na ozdobu:
Šlehačka

 Čokoládu nalámeme na kostičky a společně s máslem rozehřejeme ve vodní lázni. Mouku smícháme s kypřicím práškem, sodou, cukrem, vanilinovým cukrem a solí. Přidáme vejce. Do uvařené kávy přilijeme 4 PL whisky, aby dříve zchladla. Rozpustíme čokoládu s máslem. Do těsta přidáme kávu s whisky a rozpuštěnou čokoládu s máslem. Vše vypracujeme pomocí elektrického šlehače (hnětací metly) do hladkého těsta. Těsto dáme do forem na muffins (cca do 1/2 výšky) a pečeme:
Horní a spodní ohřev: cca 180 °C (předehřát)
Horký vzduch: cca 160 °C (nepředehřát)
Plyn: cca stup. 3 (předehřát)
Doba pečení: cca 25 min
Po upečení necháme muffins vychladnout. Servírujeme se šlehačkou.


Mandarinkové muffiny   (Diana recepty Speciál č. 18 - Nejlepší muffiny, vyzkoušela No8)

cca 12 kusů (foto vlevo)

1 konzerva mandarinek

175 g másla

150 g třtinového cukru

3 sáčky vanilkového cukru

špetka soli

3 vejce

4 lžíce pomerančového likéru nebo šťávy

175 g hladké mouky

1 sáček vanilkového pudinkového prášku

2 lžičky prášku do pečiva

3 lžíce mandlových plátků

moučkový cukr na posypání

 Mandarinky necháme okapat. Máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a solí utřeme do pěny. Jedno po druhém vmícháme vejce. Šleháme dále, dokud se všechen cukr nerozpustí. Potom přidáme pomerančový likér nebo šťávu. Mouku smísíme s vanilkovým pudinkovým práškem a práškem do pečiva. Krátce vmícháme do těsta. Těstem plníme prohlubně v plechu na muffiny vyložené papírovými košíčky. Pokud je nemáme, vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Do každého lehce vtiskneme po dílku mandarinky (já dávala 2) a posypeme mandlovými plátky. Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C asi 25 minut. Pečivo necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Nakonec poprášíme moučkovým cukrem.


Rybízové muffiny (Diana recepty Speciál č. 18 - Nejlepší muffiny, vyzkoušela No8)

125 g měkkého másla

140 g cukru

1 špetku soli

2 vejce

180 g mouky

1 lžičky jedlé sody

125 g červeného rybízu

Do mísy dáme měkké máslo a elektrickým šlehačem ho při středních otáčkách utřeme na krém. Přidáme cukr, sůl a zapracujeme. Vejce nejdříve rozkvedláme, potom je přidáme do mísy. Elektrickým šlehačem vše nejdříve šleháme při nejnižších otáčkách, potom při nejvyšších, až vznikne pěnová hmota. Mouku smísíme s jedlou sodou a vmícháme do ušlehaného krému. Rybíz opereme vidličkou lehce vmícháme do těsta. Důlky ve formě na muffiny vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vložíme papírové košíčky. Plníme pomocí lžíce. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 25-30 minut.


Plněné čokoládové muffiny (Diana recepty Speciál č. 18 - Nejlepší muffiny, vyzkoušela No8)

Na náplň:

150 g čerstvého smetanového sýra

30 g cukru

dřeň z ½ vanilkového lusku

Na těsto:

210 g pšeničné mouky

2 lžičky prášku do pečiva

½ lžičky jedlé sody

4 lžíce kakaového prášku

1 vejce

160 g hnědého cukru

100 ml slunečnicového oleje

320 ml kefírového mléka

Na zdobení:

200 g čokoládové polevy

3 lžíce sypání z mléčné čokolády

Na náplň dobře promícháme v misce čerstvý sýr s cukrem a vanilkovou dření. V další míse smísíme prosátou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a kakao. Ve třetí nádobě rozkvedláme vejce. Přidáme cukr, olej, kefírové mléko a vše důkladně promícháme. Nyní přidáme obsah mísy se suchými přísadami a promícháme. Plech na muffiny vymažeme tukem. Čtvrtinu těsta rozdělíme do prohlubní. Potom dáme do každé po 1 lžičce sýrové náplně a zakončíme zbylým těstem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20-250 minut. Necháme krátce vychladnout na plechu a potom přendáme na kuchyňskou mřížku. Polevu rozehřejeme ve vodní lázni. Každý muffin do ní ponoříme a necháme trochu zaschnout. Nakonec ozdobíme čokoládovým sypáním a necháme doschnout.

Ořechové muffiny s banány  (knížka Muffiny, nakl. Ikar, vyzkoušela No8)

2 banány

1-2 polévkové lžíce citronové šťávy

150 g měkkého másla

150g cukru

3 vejce

50 g sekaných lískových oříšků

150 g polohrubé mouky

½ sáčku prášku do pečiva

½ čajové lžičky jedlé sody

sůl

12 celých lískových oříšků

moučkový cukr na posypání

Troubu předehřejeme na 200°C. Důlky ve formě na muffiny vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vložíme papírové košíčky. Banány oloupeme, rozmačkáme vidličkou a smícháme s citronovou šťávou.

Máslo s cukrem a vejci ušleháme v misce do pěny. Přimícháme nejdříve banány, pak sekané oříšky.

V druhé misce smícháme mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli. Přidáme k máslové hmotě a metlou nebo vařečkou mícháme jen tak dlouho, až jsou všechny suroviny vlhké.

Lískové oříšky rozpůlíme. Do důlků formy plníme těsto jen do ¾ a na každý muffin položíme 2 půlky lískového oříšku.

Muffiny pečeme ve střední části trouby asi 20 minut dozlatova. Poté vyndáme z trouby a necháme asi 5 minut odpočinout. Muffiny vyjmeme formy a posypeme moučkovým cukrem.


Citronové muffiny s jogurtem a vanilkou  (knížka Muffiny, nakl. Ikar, vyzkoušela No8)

2 citrony (chemicky neošetřené)

250 g polohrubé mouky

1 sáček vanilkového cukru

2 čajové lžičky prášku do pečiva

½ čajové lžičky jedlé sody

sůl

125 g měkkého másla

200 g cukru

3 vejce

250 g bílého jogurtu

Troubu předehřejeme na 180°C. Důlky ve formě na muffiny vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vložíme papírové košíčky. Citrony omyjeme v horké vodě a osušíme. Kůru najemno nastrouháme a citrony vymačkáme.

V misce smícháme mouku s vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli.

Máslo ušleháme s cukrem do pěny, přimícháme vejce, jogurt a citronovou šťávu. Sypkou směs přidáme k máslové hmotě a metlou nebo vařečkou mícháme jen tak dlouho, až jsou všechny suroviny vlhké.

Do důlků formy plníme těsto jen do ¾ a pečeme ve střední části trouby asi 25 minut dozlatova. Poté vyndáme z trouby a necháme asi 5 minut odpočinout. Muffiny vyjmeme z formy necháme vystydnout.


Muffiny s lískovými oříšky (knížka Muffiny, nakl. Ikar, vyzkoušela No8)

200 g polohrubé mouky

100 g sekaných lískových oříšků

2 čajové lžičky prášku do pečiva

½ čajové lžičky jedlé sody

sůl

1 vejce

75 g cukru

6 polévkových lžic oleje

200 g oříškového nugátového krému

150 g zakysané smetany

80 g moučkového cukru

2 čajové lžičky kakaového prášku

2 polévkové lžíce měkkého másla

1 polévková lžíce mléka

12 celých lískových oříšků

Troubu předehřejeme na 180°C. Důlky ve formě na muffiny vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vložíme papírové košíčky.

V misce smícháme mouku s 50 g sekaných oříšků, práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli. V druhé misce utřeme vejce, cukr, olej, 150 g oříškového nugátového krému a zakysanou smetanu. Tuto hmotu přidáme sypké směsi a metlou nebo vařečkou lehce mícháme jen tak dlouho, až jsou všechny přísady vlhké.

Do důlků formy plníme těsto jen do ¾ a pečeme ve střední části trouby asi 15-20 minut. Poté vyndáme z trouby a necháme asi 5 minut odpočinout. Muffiny vyjmeme s formy a necháme vychladnout.

Moučkový cukr utřeme s kakaovým práškem, zbylým nugátovým krémem, máslem a mlékem. Tímto krémem potřeme muffiny a posypeme zbylými sekanými oříšky. Na každý muffin posadíme1 celý oříšek.


Pomerančové muffiny s kousky čokolády (knížka Muffiny, nakl. Ikar, vyzkoušela No8)

280 g polohrubé mouky

80 g jemně sekané kandované pomerančové kůry

2 čajové lžičky prášku do pečiva

½ čajové lžičky jedlé sody

sůl

1 vejce

100 g cukru

80 ml oleje

100 ml pomerančové šťávy

200 g podmáslí

3 plátky pomeranče

70 g na hrubo sekané čokolády

Troubu předehřejeme na 180°C. Důlky ve formě na muffiny vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vložíme papírové košíčky. Smícháme mouku se sekanou kandovanou kůrou, práškem do pečiva, jedlou solí a špetkou soli.

Vejce lehce rozkverláme v misce. Přidáme cukr, olej, pomerančovou šťávu a podmáslí a vše dobře promícháme. Sypkou směs přidáme k utřené hmotě a metlou nebo vařečkou lehce mícháme tak dlouho, až jsou všechny suroviny vlhké.

Plátky pomeranče rozkrojíme na čtvrtiny. Kousky čokolády vmícháme do těsta. Do důlků formy plníme těsto jen do ¾. Na každý muffin položíme čtvrtku plátku pomeranče. Muffiny pečeme ve střední části trouby asi 25 minut.

Poté vyndáme muffiny z trouby a necháme asi 5 minut odpočinout. Vyjmeme je z formy a necháme vychladnout.


Forma na mini muffinky (aukce možná skončí, ale třeba ji prodejce nahodí vícekrát, forem má v nabídce více kusů

Pokud některý z receptů vyzkoušíte, dejte nám vědět (pokud nejste v klubu, například formou komentářů pod blogem) jak vám chutnalo, případně jakou jste vymysleli variaci či vylepšení (doplníme i pro ostatní).

Děkujeme {#emotions_dlg.rose2}, Vaše Sušenky Usmívající se

Do KLUBU - Sušenky a spol.  /  Zpátky na Sušenkový rozcestník