Dezinfekční gel jsem v době začátku koronavirové pandemie vyráběla pro rodinu, kamarádky a známé. Jenže se na mně začali obracet další zákaznice a zákazníci. Někdo jen tak pro sichr, někdo už s lehkou panikou (onkologičtí pacienti, těhulky, rodiny pro své seniory,…). Někdo potřeboval pro zaměstnance.

Jenže já jsem ho prodávat nechtěla – nejde jen tak prodávat něco, co si doma vyrobíte. Musíte mít k tomu certifikaci – Zprávu o bezpečnosti, kožní testy, registraci do evropského portálu…..

Jenže na trhu nebyl, já ho uměla vyrobit a měla i nějakou malou zásobu surovin. Tak jsem začala shánět informace u dodavatelů surovin, obalů – všechno tohle se během pár dní stalo nedostatkové zboží a zmizelo z povrchu zemského. Moje skvělá dodavatelka mi ale slíbila, že sežene ethanol a že ho bude dost. OK. Tak jdu do toho! Teď sehnat obaly. Volám do jedné firmy – nic. Volám do druhé – jo, něco máme. Máme tyhle lahvičky, k těm máme tolik uzávěrů, ale nebude Vám to stačit na všechny ty lahvičky. Beru všechno, co máte! Další firma – no během týdne naskladníme uzávěry – OK, beru jich 1.000. Lahvičky k nim musím někde sehnat. Další maily, na které nikdo neodpovídal, telefony, které nikdo nebral. Ve všech těchhle firmách zvonil teď telefon nepřetržitě, protože všichni najednou chtěli všechno….

Tak dobře, certifikace – volám do společnosti, se kterou jsem spolupracovala: ano, uděláme Vám to ve zkráceném režimu, cena 22.000 Kč. Cože??? To by se mi snad nikdy nevrátilo! Už teď mám v surovinách a obalech 40.000 Kč. Tak zkouším dál a nakonec jsem se domluvila jinde, kde mě to bude stát míň než polovinu. Asi tušíte, u koho budu odteď certifikovat!

Ethanol mám ale je v Ústí nad Labem a kurýrem se nesmí poslat. To mám jako jet do Ústí na otočku 3 hodiny tam a 3 hodiny zpátky? No asi jo… Naštěstí facebook zafungoval a na můj zoufalý dotaz se mi ozval pán z Klatov, co jel zrovna za 2 dny do Ústí! Veliké díky!

Etikety – další výzva – naštěstí spolupracuji s místní firmou Promotion One, kde mi udělali etikety za jedno dopoledne!!! Vím, že se na ně můžu vždycky spolehnout.

Jo a vlastně ještě krabičky na posílání, které mi jako na potvoru dochází – během dvou dnů je mám doma….

Do toho jsem už začala vyrábět ze surovin, co jsem měla doma. Postupně jsem doplňovala další obaly, suroviny – u některých ceny najednou stoupaly, dokonce se násobily. Přes den jsem vyráběla, do noci etiketovala, balila balíčky. Ráno brzy vstávala, abych to všechno stihla. Pak vydávala a posílala. Komunikovala na fb, vyřizovala telefony a objednávky, skoro nespala a bylo mi strašně špatně. Co když to celé nevyjde. Co když jsem nakoupila ty obaly a nakonec to s tím ethanolem neklapne? A také starost o rodinu. Nakupovala jsem i pro maminku a manželovy rodiče, vyzvedávala pro ně léky… Ten tlak byl šílený – nic podobného jsem nikdy nezažila. A co když ta panika pomine a gely už nikdo nebude chtít? Byl to prostě všechno velký risk a obrovský tlak na mně.

A pak jsem viděla ty útoky na švadlenky, když chtěly za roušky zaplatit. Protože z něčeho musí zaplatit nájem, jídlo, sociální a zdravotní a třeba i materiál na tu roušku, který také musely koupit. Co když mě také budou osočovat, že chci na té krizi vydělat?

Bohužel, cena výrobku se odvíjí od ceny surovin, obalů, musím zaplatit tu certifikaci, účetní, etikety, také ty odvody a daně… A jelikož nejsem obrovská fabrika, tak ty ceny jsou prostě pro mě takové, jaké jsou…

Ale co Vám můžu slíbit je, že všechny suroviny jsou té nejvyšší kvality. Že gel obsahuje glycerin, který zajišťuje hydrataci pro Vaše ruce. Že má certifikaci. Že tam je alkoholu tolik, aby opravdu fungoval i na ty neviditelné potvory.

Opravdu jsem nechtěla využít situace a vytřískat z ní, co se dá. Dělám to hlavně pro vás – moje skvělé zákaznice a zákazníci. Jsem tady pro vás, protože od vás cítím velkou energii a podporu. A to jsem Vám chtěla vrátit. Vím, že tohle všechno jednou skončí. Už nebudeme muset nosit roušky, stokrát denně si mýt ruce a používat dezinfekci jen když se na mně někdo podívá… Budu tady zase pro Vás se svými voňavými mýdly, deodoranty, šampuky…. A budeme moc volně dýchat. Společně to zvládneme.